kedysi som jedávala hlavne musli vitalis čokoládové, buď s mliekom alebo bielym jogurtom. Ale potom som sa rozhodla obmedziť kalorický príjem a dnes už mi stačí biely jogurt s ovsenými vločkami a kvapkou medu. Dokonca aj mojim malým deťom to chutí.
Ovos (Avena sativa) - jedna z najzdravších obilnín
Zdroj foto: Shutterstock.com
Preto to sú ovsené vločky ideálnou voľbou ku raňajkám. Spôsobujú vysoký efekt nasýtenia, pretože obsahujú veľa vlákniny a veľa polysacharidov. To znamená, že polysacharid sa bude pomalšie tráviť (rozkladať) a pomalšie uvoľňovať cukor do krvi, čo zapríčiní dlhšiu sýtosť. Vďaka tomu ovsené výrobky ideálne pokryjú potrebu energie organizmu na pomerne dlhý čas.
Účinky ovsených vločiek :
-
Znižujú vysoký krvný cholesterol a vysoký krvný tlak
-
Zabraňujú prudkému stúpaniu glykemického indexu
-
Podporujú správne trávenie a pravidelné vyprázdňovanie
-
Čistia hrubé črevo od toxických látok
-
Prevencia proti rakovine a civilizačným chorobám
-
Prevencia proti osteoporóze
Vyskúšajte:
Ovsená kaša s chia semienkami a medom
Minerálne látky
Horčíka je v ovse 3x viac ako v iných obilninách. Ide o protistresovú látku, udržuje zdravé srdce a zuby, zmierňuje žalúdočné ťažkosti a znižuje kŕče vo svaloch.
Draslíka je 2x viac ako v pšenici. Pomáha jasnému mysleniu, znižuje krvný tlak a napomáha liečiť alergie.
Kremíka je 10x viac ako v pšenici. Podporuje imunitný systém a hojenie rán, pevné kosti. Prevencia proti osteoporóze.
Vápnik je spolu s fosforom zodpovedný za pevné kosti a zuby a spolu s horčíkom kontroluje pravidelnú činnosť srdca, zmierňuje nespavosť a pomáha nervovému systému.
Fosfor je dôležitý pre reguláciu srdcovej činnosti a obličiek, je zdrojom energie, zmierňuje bolesť pri zápale kĺbov, udržuje zdravé ďasná a zuby.
Železo je nevyhnutné pre život - je potrebné k tvorbe hemoglobínu, stupňuje schopnosť organizmu odolávať chorobám, odstraňuje únavu a pokožke navracia tonus, bráni vzniku a dokáže vylieči anémiu z nedostatku železa.
Nutričné informácie
Ovsené vločky obsahujú na 100 gramov 342 kcal/1432 kJ.
-
tuky - 5,579 mg
-
sacharidy - 60 757 mg
-
proteín - 10 975 mg
-
soľ - 13 mg
-
vláknina - 9,166 mg
-
minerály - 1,036 mg
Ovsené vločky obsahujú nasledovné minerály v 100g
-
sodík - 5 mg
-
draslík - 435 mg
-
vápnik - 22 mg
-
magnézium - 104 mg
-
fosfor - 277 mg
-
síra - 165 mg
-
chlorid - 51 mg
Ovsené vločky obsahujú nasledovné vitamíny v 100g
-
vitamín A - retinol - 2 ug
-
vitamín A - beta-karotén - 9 mikrogramov
-
vitamín E - alfa Tocopheroläquivalent - 796 ug
-
vitamín E - alfa-tokoferol - 796 ug
-
vitamín B1 - tiamín - 471 ug
-
vitamín B2 - riboflavín - 34 ug
-
vitamín B3 - niacín, kyselina nikotínová - 881 ug
-
vitamín B3 - niacín - 3,248 mikrogramov
-
vitamín B5 - kyselina pantoténová - 883 ug
-
vitamín B6 - pyridoxín - 105 ug
-
vitamín B7 - biotín (vitamín H) - 16,6 mikrogramov
-
vitamín B9 - celková kyselina listová - 72 mikrogramov
-
vitamín C - kyselina askorbová - 1324.000000 ug
Müsli a cereálie sú prezlečená sladkosť
Ovsené vločky nemajú žiadnu chuť a dole hrdlom idú podstatne ťažšie. Cereálie a müsli výrobky obsahujú veľké množstvo cukru, bielu múku, kandizované ovocie, čokoládu, oriešky a tuky. Vlákninu nájdete v minimálnych množstvách. Zdroj foto: Shutterstock.com
Preto neodporúčame konzumovať cereálie a müsli kvôli vysokému glykemickému indexu. To zapríčiňuje, že nezostanete dlho sýti a už po dvoch hodinách od raňajok dostanete hlad. Preto musíte znova niečo zjesť, aby ste neboli hladní a nedostali sa do stavu hypoglykémie. Tá spôsobuje, že budete nervózni, nepozorní, neschopní sa sústrediť a myslieť.
Literatúra
-
https://www.zentrum-der-gesundheit.de/hafer.html
-
https://www.vitamine.com/lebensmittel/haferflocken/
-
http://www.fitness-spartacus.de/haferflocken
-
http://www.vurv.sk/fileadmin/CVRV/subory/aktivity/2013/Ovos-Noc_vyskumnika_2012.pdf
Vyskúšajte tento raňajkový tip:
Neni ovos ako ovos.
Nedávne štúdie dokázli,
Ovos podlieha plesni ako ostatné obylniny a múky
Ovos ktorý balia do sáčkou je nachemizovaný aj ožiarený ,aby pri dlhšiom skladovaní nesplesnivel,
Pri ožiarení a nachemizovaní vznikajú geneticky postihnuté mutácie plesní výrusov a baktérii,
s ktorými si naše telo nevie rady a tak vznikne do 10-15 rokov rakovina alebo zlyhanie pečienky a ďalších orgánov
Ak je vlhký rok je hodne plesní v zrne.
Najepšie by bolo Ovos si doma lisovať alebo niekde si ho dať zlisovať,
Uf, tak tuto paranoidnú informáciu o plesni a toxinoch a iných hrôzostrašných scenároch (a nie len v ovsenych vlockach) šíria ludia, ktorí celé dni riešia každé jedno susto ktoré dajú do úst, rano sa s tým budia a vecer idu spať, zaoberajú sa dokonalosťou a nezavadnostou potravín a nakoniec z toho stresu a uzkostlivosti dostanú rakovinu oni. Ved by som sa zbláznila. Obilniny sa musia dávať pravidelne na rozbor. Je to ako mor, mnohí sa dajú nachytať a profitujú z toho obchodnici s dokonale nezavadnymi potravinami za tažké prachy.