Analýza mliečnych výrobkov: naučte sa v nich orientovať (1. časť)
Zdroj foto: Shutterstock.com
Definícia a rozdelenie mliečnych výrobkov
Patria sem výrobky z rôznych druhov mlieka alebo vyrobené fermentáciou a následne získané extrakciou mliečnych zložiek produktov mlieka.
Mlieko, mliečne sušiny a mliečne vedľajšie produkty (srvátka , cmar) sa využívajú v potravinárskom priemysle, v pekárstve, na výrobu nápojov, vo výrobe kozmetiky a vo výkrme zvierat.
Okrem toho sa doteraz používajú ako východiskové materiály pre rad ďalších výrobkov, ako sú:
-
zmrzlina
-
mliečna čokoláda
-
srvátkové nápoje zo srvátky
-
kozmetické výrobky a masti
-
jogurty, šľahačka
-
syry, maslo
Nutričné hodnoty mlieka na 100g
-
energia (kcal) - 65 kcal
-
energia (kJ) - 272 kJ
-
tuky - 3,569 mg
-
sacharidy - 4,700 mg
-
proteíny (bielkoviny) - 3,382 mg
-
soľ - 114 mg
-
minerálne látky - 740 mg
Vitamíny a minerálne látky v mlieku
Mlieko obsahuje životne dôležité vitamíny rozpustné v tukoch - A, D, E a K, ako aj vo vode rozpustné vitamíny - C, B1, B2, B6 a B12. Taktiež minerálne látky vo forme iónov, najmä vápnika a fosforu. Sú nevyhnutné pre budovanie a udržiavanie tvrdosti kostí a zubov. Mlieko hrá dôležitú úlohu aj pri zásobovaní tela železom, jódom, sodíkom, horčíkom a zinkom.
Prečítajte si tiež:
Analýza mliečnych výrobkov: naučte sa v nich orientovať (2. časť)
Mliečna bielkovina
Mliečny proteín je vysoko kvalitná bielkovina kvôli vysokému obsahu esenciálnych aminokyselín. Okrem toho, živočíšne proteíny, akým je mliečny proteín, sú oveľa lepšie využiteľné v ľudskom organizme ako rastlinné proteíny.
Mliečny tuk
Mliečny tuk je dobrý stráviteľný hodnotný tuk. Obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch a lecitín, ktorý je dôležitým stavebným materiálom pre nervy a mozog. V porovnaní s ostatnými tukmi je obsah cholesterolu v mliečnom tuku nízky. Je ľahko spracovateľný v tele.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Laktóza
Mliečny cukor laktóza je sacharid mlieka. Laktóza je disacharid zložený z glukózy a galaktózy. Je ľahko stráviteľný a je výborným zdrojom energie, potrebnej pre rast a normálne fungovanie organizmu. Okrem toho má pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru a podporuje vstrebávanie minerálnych látok, akým sú ióny vápnika, horčíka a zinku.
Kyslé mlieko
Kyslé mliečne výrobky sú potraviny z mlieka, čo znamená, že pri fermentácii sa okyslia pomocou prirodzene sa vyskytujúcich alebo pridaných mikroorganizmov. Kyslomliečne výrobky sa odporúča konzumovať niekoľkokrát do týždňa, prípadne aj denne. V jednom grame kyslomliečneho výrobku musí byť prítomných najmenej 1 x 107 (10 miliónov) živých mikroorganizmov. Často sa pri fermentácii mlieka používajú baktérie Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus.
Literatúra:
-
Friedrich Kiermeier , Erika Lechner: mlieko a mliečne výrobky (= základy a pokroky v oblasti výskumu potravín. Vol. 15). Paul Parey, Berlin u. a. 1973, ISBN 3-489-78814-1 .
-
http://www.bauernhof.net/glossar/1427-2/
-
https://www.vitamine.com/lebensmittel/milch/
-
https://www.lebensmittellexikon.de/s0000200.php
-
http://www.viapractica.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=2396&magazine_id=1
Prečítajte si aj pokračovanie článku:
Analýza mliečnych výrobkov: naučte sa v nich orientovať (2. časť)