Obrátený ríbezľový koláč

Ríbezle patria k letu - na tomto osviežujúcom kyslasto-sladkom ovocí si môžete pochutnať v džemoch, omáčkach, nápojoch, ale i v chutných koláčikoch. Vyskúšajte si pripraviť napríklad tento jednoduchý recept na obrátený ríbezľový koláč.

Obrátený ríbezľový koláč Zdroj foto: Shutterstock.com

Ingrediencie

  • 170 gramov hladkej múky

  • 1 kus prášok do pečiva

  • 150 gramov práškového cukru

  • 125 gramov zmäknutého masla

  • 4 kusy vajíčka

  • trocha nastrúhanej citrónovej kôry

  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru

  • 500 gramov ríbezlí

Inštrukcie

Cesto pripravíme veľmi jednoducho: všetky ingrediencie dáme do misky a dôkladne vyšľaháme, najprv pri nižších, potom pri vyšších otáčkach, len maslo musí byť dostatočne mäkké.

Okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie, na dno nasypeme kryštálový cukor, cukru môžete dať pokojne viac a nastrúhame trochu masla. Na to nasypeme ríbezle (umyté, odstopkované a odkvapkané) a na ne rozotrieme cesto.

Pečieme pri teplote cca 180°C približne 35-40 minút. Cesto necháme chvíľu vychladnúť, potom ho obrátime na väčší tanier. Vrch môžemem ešte potrieť troma lyžicami červeného džemu rozvareného s lyžicou vody, alebo len dôkladne posypať práškovým cukrom.


Pozrite si tiež:

Rady na využitie a spracovanie ríbezlí, plus návod na ich mrazenie