baby darí sa vám ríbezle alebo rozinky odšťaviť ? mám už starší odšťavovač a tak kukám po nejakom novom - ale ak máte niektorá taký čo odšťaví aj toto drobné ovocie tak šup sem s radou :)
Rady na využitie a spracovanie ríbezlí, plus návod na ich mrazenie
Zdroj foto: Shutterstock.com
Ríbezle sú ako multivitamínové pilulky – dužina i šťava sú plné vitamínu C. Na pokrytie dennej potreby vitamínu C stačí už 35-40 ríbezlí (odporúčanie Nemeckej spoločnosti pre výživu). Obsahujú však vo vysokej koncentrácii aj ďalšie látky, dôležité z hľadiska výživy. Ríbezľa je výrazne kyslé ovocie aj v zrelom stave, ale to je v tomto prípade veľmi pozitívne.
Prospešné látky
Ríbezle obsahujú najmä vitamín C, rutín (vitamín P), ktorý má veľký význam pre zdravie nášho cievneho systému.
Vďaka vitamínu B3 a kyseliny pantoténovej (B5) budeme mať krajšie a zdravšie vlasy a pokožku.
Vitamín A pomáha chrániť náš zrak a sliznice. Antioxidanty zbavujú organizmus voľných radikálov a chránia bunky pred patologickými zmenami, sú prevenciou niektorých typov rakovinového bujnenia. Karotény tiež urýchľujú obnovu slizníc a chráni ich, sú teda skvelé aj pri rekonvalescencii po chorobách.
Šťava z čiernych ríbezlí je veľmi účinný prostriedok proti úpornému kašľu. Pri zachrípnutí alebo presilených hlasivkách môžeme kloktať šťavu z čiernych ríbezlí.
Liečivé účinky ríbezlí
Posilňujú imunitný systém a produkciu hormónov.
Aktivizujú bunkový metabolizmus (vedecké výskumy dokázali aktivizujúci a vitalizujúci účinok ríbezlí na celý metabolizmus, merateľný už po 90 minútach) a krvotvorbu.
Pomáhajú pri vysokom krvnom tlaku, kŕčových žilách a opuchoch končatín.
Chránia bunky pred voľnými radikálmi.
Chránia sliznice.
Podporujú funkciu srdca a svalovú činnosť.
Pomáhajú pri hemoroidoch.
Upokojujú nervy a zlepšujú náladu.
Druhy ríbezlí
Poznáme už asi 50 odrôd ríbezlí najrôznejších farieb, vôní a kyslostí a pestovatelia v rozličných krajinách ustavične vyvíjajú ďalšie kultivary.
Biele ríbezle sú pomerne zriedkavé, labužníci ich vyhľadávajú pre ich sladšiu chuť. Zdroj foto: Shutterstock.com
Čierne ríbezle majú hrubšiu šupku a intenzívnu korenistú arómu a často sa z nich vyrábajú lekváre a liečivé šťavy. Francúzskou špecialitou je likér z čiernych ríbezlí Cassis.
Sezóna a zber
Ríbezle sa zberajú od júna do septembra. V predaji sú zväčša balené ríbezle v košíkoch a malých debničkách.
Pozrite si tiež:
Kulinárske použitie vo svete
Zrelé plody červených ríbezlí sú kyslastejšie než plody ich príbuzných, čiernych ríbezlí, ale majú približne rovnakú sladkosť.
Albínsky variant červených ríbezlí, často označované ako biele ríbezle, majú rovnakú kyslastú chuť, ale s väčšou sladkosťou.
Hoci sa červené ríbezle často používajú na džemy a varené prípravky, podobne ako biele ríbezle, často sa jedia aj surové alebo sa používajú v šalátoch, ako ozdoba alebo na pitie, keď je ríbezľová sezóna.
V Spojenom kráľovstve, sa želé z červených ríbezlí často podáva ako korenie s jahňacinou, so zverinou, morčacinou či husacinou v slávnostných jedlách alebo na nedeľné opekanie. Je to v podstate džem a je vyrobený rovnakým spôsobom, pridaním cukru, uvarením, a filtráciou.
Vo Francúzsku, vysoko cenený a domáci produkt Bar-le-duc alebo Lorraine želé je roztierateľný produkt tradične vyrobený z bielych ríbezlí, prípadne z červených. Jadierka sú ručne vyberané pred varením s husacím pierkom.
V Škandinávii a Šlezvicko-Holštajnsku sú často červené ríbezle používané v ovocných polievkach a letných pudingoch (Rødgrød, RoteGrütze alebo Rode Grütt).
V Nemecku sú tiež požívané v kombinácii s vaječným krémom alebo s pusinkami ako náplň do koláčov. V Linzi, sú najviac bežne používané ako náplň do Linzer torte. No je možné si ich vychutnať čerstvé bez pridania cukru.
V nemecky hovoriacich oblastiach sa sirup alebo nektár vyrobený z červených ríbezlí pridáva do sódy a je podávaný ako osviežujúci nápoj s názvom Johannisbeerschorle. Pomenovali ho tak, pretože sa hovorí, že prvé červené ríbezle (Johannisbeeren, "Johnove bobule" v nemčine) dozrievajú na St. John's Day, tiež známy ako letný slnovrat, čo je 24. júna.
V Rusku sú červené ríbezle veľmi ľahko dostupné a často používané v džemoch, zaváraninách, kompótoch a dezertoch, zatiaľ čo listy majú mnoho využití v tradičnej medicíne.
Zdroj foto: Shutterstock.com
V Mexiku sú červené ríbezle populárne príchuť pre ľadové/frappé nápoje a dezerty, najčastejšie v "raspado' (ľadová drť).
Mrazenie ríbezlí
Na mrazenie ríbezlí môžeme použiť všetky druhy, či už sú to červené, čierne alebo biele ríbezle. Ríbezle môžeme mraziť s cukrom alebo bez neho, ale aj vo forme ríbezľového pretlaku.
Po zbere ríbezle dôkladne umyjeme a odstopkujeme. Pri tomto procese by sme mali vytriediť úplne zdravé plody, ktoré sú vhodné na mrazenie. Poškodené plody môžeme využiť inými spôsobmi.
Mrazenie ríbezlí bez cukru
Dobre odstopkované a neporušené bobule rovnomernej veľkosti naplníme do sáčkov, dóz alebo nádob. Nemusia byť úplne nepriepustné. Mali by sme nechať asi 1,5cm vzduchovej medzery. Mrazíme. Vždy by sme mali dodržiavať správny postup samotného mrazenia.
Mrazenie ríbezlí posypaných cukrom
Do jedného kilogramu očistených a pretriedených bobúľ pridáme 0,15 – 0,20 kg jemného krištáľového cukru. Cukor s bobuľami opatrne premiešame. Zmes plníme do nepriepustných nádob a mrazíme.
Mrazenie ríbezlí s cukrovým nálevom
Ak sme pri predchádzajúcej manipulácii jemne poškodili a podrvili bobule, najlepšie je ak na tieto kusy použijeme mrazenie s cukrovým nálevom. V tomto prípade môžu byť ríbezle aj trochu podrvené.
Nálev si pripravíme tak, že rozpustíme 0,5kg cukru v 0,5l vody. Potom ríbezle nasypeme do roztoku a spolu s ním ich dávame do nepriepustných nádob na zmrazenie. Výhodou pri mrazení ríbezlí je, ak im v nádobke necháme malú vzduchovú medzeru.
Ak sme dodržiavali všetky postupy, ovocie by nám malo v mrazničke vydržať 2-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.
Pozrite si aj tento chutný recept:
dáááávam tip na moj odstavovac orava os 111 a s tým to mám vyskúšané, že ani miniovocie nie je problém