Videoreportáž: takéto rajčiny nám ponúkajú v supermarketoch

Naše supermarkety sú plné lákavo vyzerajúcich pestrofarebných plodín, ktoré už akoby ani nepoznali ročné obdobia. Zvykli sme si na celoročný komfort všetkých plodov ovocia a zeleniny. Považujeme to za prirodzený štandard. Pritom sa málokto pozastavuje nad jeho pozadím. Sú ovocie a zelenina rovnako zdravé počas všetkých ročných období?

Rajčiny v obchode Zdroj foto: Shutterstock.com

Pokiaľ sa tieto plodiny dovážajú z iných kontinentov, ako je možné, že sa dostávajú na náš stôl v konzumnom stave?

Keďže tieto plody nemajú rovnako výraznú vôňu a chuť, ako domáce plody v sezónnom období, majú teda dostatočnú úroveň živín, potrebných pre naše zdravie, alebo jeme iba „polystyrén“?

Hra s farbičkami

Samozrejme, že všetok komfort má i svoju daň. Tak, ako aj v prípade umelého predlžovania trvanlivosti potravinových výrobkov éčkami, aj u ovocia a zeleniny sa používajú rôzne praktiky. Tie majú zabezpečiť to, aby k nám tieto turistické plody dorazili ešte v predajnom stave. Metódy predlžovania trvanlivosti je niekoľko, niektoré sú etickejšie, poniektoré menej etické. Veď, čo si myslíte, ako sa dofarbujú jahody, mango, banány, alebo marocké rajčiny? Odberateľ si môže vybrať farebný odtieň plodov rovnako, akoby nakupoval topánky. Dodávateľ ho vytvorí pomocou plynov Etylénu a Dusíka, známych aj pod názvom Banánové Plyny. Takýto chemický koktejl nepotrebuje slnko, čiže plod sa zbiera v stave technickej zrelosti.


Prečítajte si tiež:

Zavádzajúce označovanie potravín: ako sa nenechať nachytať?

Nedostatočná legislatíva

To je bohužiaľ iba definícia EÚ lobistov, pretože v preklade technická zrelosť znamená, že sa plod zbiera ešte nezrelý.

EÚ legislatíva tu nie je preto, aby riešila, koľko má plod vitamínov a živín, ale iba či plodina nie je zdraviu škodlivá. Nepamätáme sa totiž na to, že by sa rutinne vykonávali napríklad porovnávacie testy pre úroveň Alicínu u čínskeho verzus u slovenského cesnaku.

Prečo by sme si nemohli vypestovať rajčiny na Slovensku aj v zime?

Tak to bolo iba na úvod niečo ohľadom zamyslenia sa nad výživovou hodnotou dovážaných jednozložkových potravín. Každopádne, Slovensko nemá mimo neskorých jarných a letných mesiacov rovnaké podnebie a dávku slnka, ako je tomu v Afrike, Turecku, alebo Singapure, odkiaľ sa zväčša rajčiny celoročne dovážajú. Pokiaľ však rajčiny dokážeme dovážať aj v zimnom období z Holandska, dokážeme si ich rovnako ako Holanďania aj vypestovať sami.

No a na také pestovanie sme sa šli so Zdravie.sk pozrieť. Viac už vo videu novej relácie Vieš, čo ješ?


autor: Patrick Linhart, Bsc in Retail

Retail Food Critic relácie Vieš, čo ješ?


Prečítajte si aj tento článok:

Zavádzajúce označovanie potravín: ako sa nenechať nachytať?


Zaujímate sa o viac takýchto tém? Potom sledujte našu FB stránku - [Bez servítky o potravinách - ZDRAVIE.sk].