Desatoro pre zdravie, krásu a energiu

Aj keď nič nie je biele, ani čierne a na každého človeka platí čosi iné, vždy môžeme pre svoje zdravie urobiť niečo viac. Odborníci na zdravú výživu vytvorili 10 pokynov - „prikázaní“, ako si udržať zdravie, krásu a energiu.

Žena medituje pri vode Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Výživa

Hovorí sa: „sme to, čo jeme“. Stravujeme sa správne? Čo by sme mali eliminovať? Odborníci na výživu hovoria, že pravidelné raňajky naštartujú náš organizmus, zvyšujú kreativitu, krátkodobú pamäť, vyjadrovacie schopnosti. Tiež sa hovorí, že ľudia, čo raňajkujú, sú menej ohrození nadváhou. Strava by mala byť v priebehu dňa pravidelná – v pravidelných intervaloch, 3 – 5x denne v rovnakom čase. Nie je to ľahké, ale dobrou organizáciou práce a života sa to dá zvládnuť.

2. Voda

Ak pristúpime k zmene životného štýlu, určite by sme nemali zabudnúť na pitný režim. Čo piť? Najlepšia je čistá voda. Polievky, mlieko, káva, zeleninové a ovocné šťavy sa do množstva prijatých tekutín nepočítajú! Koľko piť? Najmenej ½ litra na 15 kg hmotnosti, samozrejme záleží aj od straty tekutín (horúce prostredie, fyzická aktivita). Treba si sledovať farbu moču, ak je moč tmavý, treba pridať tekutiny. Kedy piť? Ráno na lačno pohár vody, najmenej piť počas jedla, nezapíjať jedlo (radšej sa napiť pred jedlom, ako po jedle), niečo málo pred spaním, nemali by sme isť späť smädní, ale nie je vhodné piť veľa, aby sme si zbytočne nerušili spánok.

Čítajte viac: 5 signálov, že vaše telo potrebuje viac vody

3. Vzduch

Čistý vzduch je elixír života. Dýchacím cestám účinne pomáhajú hory a čerstvý vzduch. Po dlhšej dobe strávenej v čistom prostredí sa dýchanie prehlbuje, čím sa bunkám dostáva viac kyslíka. A kyslík zase pomáha mysli, zvyšuje energiu a podporuje imunitný systém. Napriek tomu dýchanie často zanedbávame, dýchame plytko, rýchlo a bránicu takmer nezapájame. Pomôcť si môžeme správnym dýchaním. Nadychujme sa tak, že sa nám rozšíria spodné rebrá všetkými smermi, vzduch prejde do celého brucha a nádych by ste mali cítiť až vzadu na chrbte a dole na trieslach.

Čítajte viac: Ako správne dýchať pomocou bránice?

4. Pohyb

Bez pohybu zdravší nebudeme, pestovať by sme si ho mali pravidelne, primerane veku a zdravotnému stavu. Pokiaľ máme zdravotné problémy, mali by sme sa o tom, aký je pre nás vhodný druh pohybu a fyzickej záťaže poradiť s lekárom.

5. Slnko

Často sa hovorí o škodlivosti slnečného žiarenia. Stále však platí príslovie: „Tam, kde chodí slnko, tam nechodí lekár.“ Všetkého veľa škodí, ale správna miera slnečného žiarenia je priam pre naše zdravie žiaduca. Nesmierne dôležitý je vitamín D, ktorý pre potrebný pre stavbu kosti a životnosť zubov. Vitamín D pôsobí aj v črevách na vstrebávanie vápnika a ten nás chráni pre zlomeninami a osteoporózou. Slnko tiež znižuje produkciu metalatonínu a chráni nás pred depresiami.

6. Striedmosť

Je to jedna zo siedmych cností, predpokladá umiernenosť, sebakontrolu, zdržanlivosť, akúsi „brzdu“. Mali by sme všetkému, čo nám škodí dokázať povedať „NIE“.

7. Oddych

Dôležitý je spánok, zabezpečuje regeneráciu organizmu. Jeho nedostatok môže spôsobiť celý rad zdravotných komplikácií. Vo všeobecnosti sa odporúča sa sedemhodinový spánok, pravda záleží aj na veku, či iných okolnostiach. Optimálny čas spánku neexistuje. Spánkom sa však nemôžeme predávkovať, ak sa nám dostalo dostatok spánku, naše telo sa prebudí.

Čítajte viac: Čo všetko by ste mali vedieť o spánku?

8. Vzťahy

Pre zdravie sú vzťahy veľmi dôležité, ale pozor, tak ako môžu byť zdrojom sily, môžu byť aj škodlivé, najmä ak sa cítime manipulovaní. Pestujme si dobré vzťahy, posilňujeme si svoje zdravie.

9. Psychika

Čím ďalej, tým viac ľudí hľadá pôvod svojich chorôb aj v duševnom stave. Psychika a choroby sú prepojené. Aj myšlienky nám škodia. Pozitívne myslenie je určite cesta za zdravím.

Čítajte viac: Je psychika pôvodcom našich chorôb?

10. Ekológia – ekologická kríza

Ohrozenie ZEME sa stáva reálnou skutočnosťou. Rozhodne k tomu prispieva konzumná spoločnosť a strata morálnych hodnôt. Záujem o ostatné živé tvory určite posilňuje naše emocionálne zdravie.

To, ako sa budeme starať o svoje zdravie je v našich rukách, pre svoju psychiku, vyrovnanosť, životnú energiu môžeme urobiť viac, než si myslíme.