Bolesť hrdla, jeden pojem, ale mnoho príčin

Niektoré ochorenia obľubujú sezónnosť. Iné nehľadia na čas a atakujú kedykoľvek. Bolesť hrdla je pomerne častým príznakom. Ale nie je len o angíne alebo prechladnutí. Sprevádza aj iné ochorenia, ktorých závažnosť netreba podceniť. To čo najčastejšie bolesť vyvoláva a iné informácie vám poskytnem v riadkoch nižšie.

rejholec bolest hrdla Zdroj foto: Healthy Media s.r.o.

Oslabená imunita si vyberá svoju daň, hlavne počas chrípkovej sezóny. Zimné obdobie, čas náhlej zmeny počasia s výkyvom teplôt a aj leto a studené nápoje dokážu s našim telom zatočiť. Samozrejme, zápal nie je jediným pôvodcom bolesti hrdla.

Zápal a bolesť hrdla, čo ho spôsobuje

Za bolesťou hrdla najčastejšie hľadáme zápal. Jeho pôvodcom je hlavne baktéria alebo častejšie vírus. V menšej miere sa môže vyskytnúť aj mykotická infekcia.

Mykózou najčastejšie vyvolá kvasinka candida albicans. Kvasinkový zápal prepukne najmä po antibiotickej liečbe, kedy je oslabená lokálna mikroflóra a pri oslabenej imunite.

Bakteriálny zápal vyvoláva:

  • streptococcus pyogenes

  • streptococcus pneumoniae

  • staphylococcus aureus

  • haemophillus influenzae

  • neisseria gonorrhoeae

  • arcanobacterium haemolyticum

Okrem nich to môže byť vírus:

  • chrípkový vírus

  • paramyxovírusy

  • koronavírusy

  • pikornavírusy

  • adenovírusy

  • RS vírusy

  • rinovírusy

  • herpes vírus

  • Coxsackie a ECHO vírusy

  • morbilózny vírus

  • EBV a CMV pri infekčnej mononukleóze

Zápal postihuje viaceré časti hrdla

Hrdlo je zložené z viacerých anatomických oblastí. Je to hltan, hrtan. Aj tieto dve časti sa ďalej rozdeľujú. Hltan má časť nosovú, ústnu a hrtanovú.

V oblasti hrtanu hľadáme hlasivky alebo hrtanovú príklopku. Nemôžeme zabudnúť ani na lymfatické uzliny, ktoré slúžia na prvý kontakt s ovzduším a ako ochranná bariéra pred vonkajším svetom.

Hlavne mamičky poznajú laryngitídu, čo je zápal hrtanu. U detí nebezpečný pre riziko sťaženého dýchania. Poniektorí majú skúsenosť so stratou hlasu, ktorá má príčinu taktiež v zápale hrtana.

Epiglotitída je názov pre zapálenú hrtanovú príklopku. Laryngitída spolu s epiglotitídou sú pomerne časté ochorenia v detskom veku. A práve v tomto období sú nebezpečné.

Vývoj dýchacích ciest u detí ešte nie je ukončený. Je v nich menej priestoru a to je hlavný dôvod, kedy je zápal s pridruženým opuchom nebezpečný. Práve dusenie na podklade upchatia dýchacích ciest je obávanou komplikáciou.

Okrem týchto ochorení sa vyskytuje aj špecifický zápal hrtanu. Kedy je jeho pôvodcom syfilis, ale aj tuberkulóza. Preto je dôležité, hlavne pri dlhodobých ťažkostiach, navštíviť lekára.

Informácie o liečbe poskytne aj článok bolesť hrdla.

Ak vynecháme zápalové ochorenia, musíme spomenúť napríklad benígny nádor hrtana, ktorý sa najčastejšie prejavuje ako hlasivkové uzlíky, polypy, či cysty. Ich prejavom je porucha hlasu, zachrípnutie a často aj bolesť hrdla. Tá je zhoršená pri rozprávaní.

Dobrým príkladom je aj papilomatóza hrtana. Čo je taktiež nezhubné ochorenie. Vyvoláva ho dobre známy HPV vírus. Ten je príčinou bradavíc na koži alebo genitáliách.

Aj zväčšená nosohltanová mandľa (tonsila pharyngea) môže byť na príčine bolesti hrdla. Toto ochorenie sa najčastejšie vyskytuje u detí od 3 až do 8 rokov. Dieťa nemôže dýchať nosom a dýcha ústami.

Téma nachladnutia a bolesti hrdla má svoj vlastný článok tu.

Hlieny sa hromadia v nose, následne zatekajú do nižších častí a do hrdla. Práve tento mechanizmus má za následok opakované zápaly a bolesť hrdla. Potrebné je lekárske vyšetrenie a mnohokrát aj chirurgické odstránenie tejto mandle.

Asi každému je známa angína, teda tonzilitída. Jej prejavom je bolesť hrdla. Zhoršená je prehĺtaním. Okrem bolesti je prítomný opuch, začervenanie a je možné cítiť aj zápach z úst.

Zápal hltanu, odborne aj faryngitída, prebieha najčastejšie spolu so zápalom krčných mandlí. Tento zápal nájdeme pod pojmom tonzilofaryngitída. Vyznačuje sa bolesťou hrdla, tak isto je bolesť zhoršená prehĺtaním. Časté je zdurenie lymfatických uzlín.

Zápal môže byť akútny alebo chronický. Spomedzi akútnych ochorení možno myslieť aj na herpangínu. Jej pôvodcom sú coxackie vírusy. Dochádza k nim pre fekálno - orálny prenos, kedy je príčinou znížená osobná hygiena. Odlišujú sa výskytom malých vriedkov na sliznici podnebia, hltanu.

Chronický zápal hltanu môže mať za následok viacero činiteľov. Najčastejšie sa vyskytujú pri opakovaných zápaloch horných dýchacích ciest. Ale okrem toho ich vyvolávajú aj iné vonkajšie činitele.

Jednou z možností je alergia

Jednou z príčin bolesti hrdla môže byť aj alergia. Myslite na ňu hlavne vtedy, ak opakované vyšetrenia nezistili prítomnosť mikroorganizmov a ani iný zjavný problém. Imunologické a alergologické vyšetrenie bude na mieste.

TIP: Na portáli Zdravoteka.sk nájdete podrobnejšie informácie o príznaku bolesti hrdla.

Treba myslieť na onkologické ochorenie

Ako už bolo spomínané vyššie, za bolesťou môže byť aj nezhubný nádor. Horšia varianta je ale zhubný onkologický proces, teda rakovina. Rakovina hrdla sa prejavuje aj opakujúcou sa bolesťou hrdla.

Medzi ostatné príznaky patrí aj :

  • porucha prehĺtania

  • sťažené dýchanie, piskot, sipot

  • kašeľ

  • vykašliavanie krvi

  • poruchy hlasu, chrapot

  • krvácanie z nosa

  • bolesť hlavy

  • zaľahnutie v ušiach

  • zdurenie lokálnych uzlín

Vlhkosť vzduchu ovplyvní taktiež

Sezónny výskyt chrípky nie je náhoda. Darí sa jej aj vďaka suchému vzduchu, ktorý sa v zime a v mrazoch vyskytuje. Sliznica úst a dýchacích ciest sa vysušuje, čo má za následok ľahší prienik vírusu.

Rovnako je to aj v prípade, keď napríklad pracujete v príliš suchom prostredí. No ani privlhké prostredie nie je prospešné. Časté prechladnutia sú hlavne príčinou náhlej zmeny vlastností prostredia.

Máte problém s klimatizáciou?

Niektorí ľudia sú citliví na klimatizované prostredie. Nesprávne používaná klimatizácia nezanechá len bolesť v hrdle, ale aj iné ťažkosti. Ako sú napríklad bolesť hlavy, krku, kĺbov, svalov.

Klimatizácia vysušuje vzduch, ten je studený a to je polcesta k zápalu. Najhoršia je práve náhla zmena teploty. Príkladom je cesta v klimatizovanom aute alebo klimatizované pracovné prostredie.

Príjemné schladenie v lete

Áno, každý to pozná. Je teplo a nie je lepšieho schladenia, ako ľadový nápoj. Ale! Nikto si neuvedomí, že je to najlepší smer k angíne. Rovnako je to aj so zmrzlinou a inými ľadovými pochutinami.

Horúce, rozpálené hrdlo sa náhle schladí. Následok už dobre poznáme. Angína, pichanie a rezanie v krku pri každom prehltnutí. Preto treba zvýšiť v tomto období pozornosť a chladivé spríjemnenie si vychutnávať pomaly a nie úplne ľadové.

Pozor na to čo jeme, pijeme a či fajčíme

Bolesť hrdla sa môže skrývať aj za častou konzumáciou korenistých jedál. Alebo možno práve podráždenie sliznice tvrdým alkoholom je váš prípad. Okrem toho sú tu aj iné príčiny.

Ako je napríklad vplyv znečisteného ovzdušia. Ale ani fajčenie nedá hrdlu pokoj. Osobitou skupinou je pôsobenie chemických látok. Tie sú dostupné napríklad ako prostriedky na umývanie, či dezinfekciu.

Pri ich manipulácii treba dbať na bezpečnosť. Kombinácia rôznych čistiacich prostriedkov neraz mala za príčinu akútne ťažkosti. To môže byť zhoršenie dýchania a podráždenie a bolesť hrdla.

Problém zo žalúdka

Bolesť hrdla a časté zápaly sliznice môže spôsobiť aj ochorenie zvané reflux. Presnejší je názov gastroezofagiálny reflux. Žalúdočná kyselina sa následkom nedostatočného uzavretia žalúdočného zvierača dostáva do pažeráka a z tade môže prenikať až do hrdla.

Známe je pálenie záhy, ako jedným z príznakov refluxu. Okrem pálenia spôsobuje chronické poškodenie sliznice pažeráka a rovnako aj sliznice hrdla a to hltanu, hrtanu a aj hlasiviek. V každom prípade je potrebné vyšetrenie, aby sa zamedzilo trvalým následkom.

Prepracovanosť, vyčerpanosť a únava

Chronický stres, prepracovanosť a neschopnosť oddychovať môžu mať za následok zhoršenie zdravotného stavu v rozličných smeroch. Jedným z príznakov môže byť práve bolesť hrdla.

Organizmus a imunita sú oslabené. Únava sa podpisuje na chronických zápaloch horných dýchacích ciest. Chronický únavový syndróm je dobrým príkladom, ak sa u vás vyskytujú opakované ťažkosti, únava, nekvalitný spánok, zhoršený zdravotný stav. Myslite aj na túto príčinu.

Lennyx

ja mam bolave hrdlo a chrapcim vzdy po tom ako sedim dlhsie v kancelarii pod klimou ... uplne hrozny hlas mam a pobbolieva ma ... teraz mam halset sprej a ten mi pomaha ulavit

ananaska

Treba kloktať bylinkami, hoci aj každý deň počas celej jesene a zimy, napraví sa aj chronický stav( repik+šalvia) piť bylinne čaje( rumančeķ, medovka, skorocel+materina dúška),šipkový čaj, zázvorový. Pastilky na hrdlo. Dostatok tekutin a zvyšiť ustnu hygienu v chripkovom období.

A nezabudnite, že všetko čo vás dusi treba povedať nahlas osobe s ktorou máte problém, prípadne to povedzte nahlas sebe, alebo spíšte na papier.