Podporná liečba na zníženie hladiny cukru v krvi pri diabete
Zdroj foto: Shutterstock.com
Diabetes mellitus (cukrovka) je chronické metabolické ochorenie spôsobené nedostatkom inzulínu, buď čiastočným alebo celkovým. Je to ochorenie pankreasu charakterizované zvýšenou hladinou glukózy v krvi.
Poznáme dva typy diabetu: pri I. dochádza k deštrukcii buniek pankreasu produkujúcich inzulín, pri II. sa inzulín tvorí, ale bunky ho neregistrujú. Diabetes II. typu obvykle postihuje starších. Terapia pre diabetes I. typu je formou inzulínu (injekčne) a pre diabetes II. typu je vo forme perorálnych antidiabetík, prípadne v kombinácii s inzulínom.
Ako podporná liečba sa po konzultácii s lekárom môže použiť:
-
Chróm je súčasťou GTF (glukózový tolerančný faktor), ktorý sa viaže s inzulínom a zvyšuje jeho účinnosť, znižuje hladinu glukózy v krvi. Pomáha zlepšiť kontrolu glykémie aj cholesterolu a zvyšuje účinnosť liečby diabetu perorálnymi antidiabetikami alebo inzulínom. V niektorých štúdiách bolo dokázané, že diabetici majú zníženú hladinu chrómu. Preto je dôležité dopĺňanie chrómu, jeho zastúpenie v potrave je veľmi nízke.
-
Diabetes sa vyznačuje veľkým výskytom nepríjemných komplikácií. Vzniku diabetickej neuropatie – poškodenie nervov, nefropatie – poškodenie obličiek, retinopatie – poškodenie očí, postihnutie ciev a syndróm diabetickej nohy. Akopodporný prostriedok na ochranu buniek a zabráneniu rozvoju komplikácií pri diabete sa používa kyselina – alfa lipoová.
Čítajte viac:
-
Vitamíny skupiny B (tiamín, riboflavín, pyridoxín, kyanokobalamín), prispievajú k správnemu fungovaniu nervového systému, sliznice, pokožky, imunitného systému, k tvorbe červených krviniek a zníženiu vyčerpania a únavy.
-
Vitamín C dôležitý pre normálnu imunitnú odpoveď pri infekcií a hojení rán.
-
Vitamín E na ochranu buniek.
-
Stopové prvky, draslík, selén, mangán prispievajú k správnemu fungovaniu nervového a imunitného systému a chránia bunky.
-
Hlavným cieľom liečby diabetu je zníženie hladiny glukózy v krvi a znížiť celkový príjem energie. Lacnou náhradou prírodného cukru sú pre diabetikov dostupné náhradné sladidlá. Rozdeľujeme ich na chemické a prírodné. Sladidlá chemické neobsahujú žiadnu energetickú hodnotu a nezvyšujú glykémiu (acesulfám, aspartám, cyklamát, sacharín). Prírodné cukry majú podobnú energetickú hodnotu ako sacharóza, ale sa postupne vstrebávajú (fruktóza, dextróza, manitol, sorbitol, xylitol).
-
Extrakt zo škorice podporuje vstrebávanie glukózy z krvi do buniek, podporuje zníženie koncentrácie cholesterolu v krvi.
-
Jastrabinová vňať obsahuje derivát galegín patriaci medzi glukokiníny látky, ktoré znižujú hladinu polysacharidov v krvi. Blokuje glukagón, ktorý má opačný účinok ako inzulín, zvyšuje hladinu glukózy v krvi.
-
Fazuľový plod bez semien, ktorý obsahuje tiež glukokiníny a kyselinu kremičitú, je súčasťou diabetických čajovín, zvyšuje vylučovanie moču a je vhodný aj pri dne.
-
Súčasťou diabetickej čajoviny sú aj rastliny s obsahom trieslovín: čučoriedková vňať, šalviová vňať, ostružinový list, ktoré zvyšujú účinok glukokinínov.
Zdroje:
- FOLTÁN, V., et al.2012._Voľnopredajné prípravky lieky vydávané bez lekárskeho predpisu a prípravky na podporu zdravia v praxi lekára a lekárnika ._Bratislava. Educafarm. 2012. s .397-423. ISBN 978-80-970983-0-8.
- LINCOVÁ, Dagmar a Hassan FARGHALI et al., 2007. Základní a aplikovaná farmakologie. 2.vyd. Praha: Galén, 2007. s. 406 - 407. ISBN 978-80-7262-373-0.
- SPC- Diabetan. 2016. [online]. 2016. [cit. 2016-10-16]. Dostupné na: https://www.adc.sk/databazy/produkty/spc/leros-diabetan-809506.html