Trnky dlho vydržia, pomôžu pri tráviacich ťažkostiach a vyživia pokožku
Zdroj foto: Shutterstock.com
Základné informácie
Slivka trnková (Prunus Spinosa L.) je tŕnistý, hustý ker, ktorý dorastá do výšky 1-3 metre. Jej plody sú malé, guľaté, tmavo modrej farby a majú trpkú až kyslú chuť. Kvitne v marci, apríli a máji bielymi kvetmi. Je príbuznou sliviek a mirabel, preto sa niekedy prezýva aj „trpká „slivka“.
Zber a sušenie
Najvhodnejší čas na zber trniek je v septembri a októbri, ideálne po prvých mrazoch, po ktorých sú plody sladšie a mäkšie. Potom trnky môžete dať sušiť, najlepšie, ak ich vzdušne rozložíte, aby sa nezaparili, alebo z čerstvých trniek spravíte džem alebo sirup. Výhodou trniek je, že vydržia stáť niekoľko dní bez väčších strát na kvalite. V apríli a máji sa zbierajú aj kvety, z ktorých sa dá pripraviť čaj na prečistenie krvi.
Účinné látky
Trnky obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ďalej vitamíny A, E, minerálne látky, flavonoidy a veľké množstvo trieslovín, vďaka čomu majú typickú trpkú chuť. Ďalej sa tu nachádza vláknina, sacharidy, kyanogénny glykozid amygdalín, pektín a organické kyseliny, vrátane kyseliny askorbovej.
Prečítajte si tiež:
Zbierajte šípky, sú plné céčka, zaženú chrípku a zlepšia imunitu
Účinky na zdravie
-
sťahujúci prostriedok proti žalúdočným ťažkostiam, ochoreniam močového mechúra a močových ciest
-
pomáhajú pri hnačkách
-
podporujú vylučovanie žlče
-
pôsobia protizápalovo, detoxikačne a ochraňujú bunky pred radikálmi
-
silné močopudné účinky, odvodňujú
-
podporujú imunitný systém
-
vyživujú a zvláčňujú pokožku
-
upravujú krvný tlak - prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení
-
normalizujú hladinu cukru v krvi - prevencia vzniku diabetesu
Pozor!
Zvýšené terapeutické dávky plodov môžu byť príčinou hydrolýzy amygdalínu na kyanovodík, čo môže viesť k priotráveniu organizmu.
Tipy na využitie
Trnkový čaj
Ingrediencie: štvrť kila čerstvých alebo sušených trniek, voda, med.
Postup: Trnky varte vo vriacej vode asi 5 minút a následne hotový čaj oslaďte medom. K vareniu môžete pridať aj sušené listy trnky. Čaj je vhodné pri zdravotných ťažkostiach popíjať dvakrát za deň.
Trnkový kompót s klinčekmi a škoricou
Ingrediencie: 1 kg čerstvých trniek, 1 kg cukru (môžete použiť aj zdravšiu verziu sladidla, napríklad trstinový cukor alebo stéviu), 1/2 l vody, 5 kusov škorice, za hrsť klinčekov.
Postup: Trnky povarte asi 3 minúty, sceďte a nasypte do pohárov. Z cukru, vody, škorice a klinčekov urobte sirup a nalejte ho do pohárov. Sterilizujte pri teplote 85 °C počas 20 minút.
Zvláčňujúca pleťová maska z trniek
Ingrediencie: 3 roztlačené trnky, 1 lyžica zakysanej smotany, 1 lyžička tekutého medu.
Postup: Všetky ingrediencie zmiešame dokopy a vzniknutú pastu nanesieme na tvár a dekolt. Necháme 20 minút účinkovať a potom zmyjeme teplou vodou..
Prečítajte si aj tento článok:
Zbierajte šípky, sú plné céčka, zaženú chrípku a zlepšia imunitu