6 prebiotík, ktoré potrebujú vaše črevá
Zdroj foto: Shutterstock.com
1. Špargľa
Najvýhodnejšia je pre vás surová alebo len krátko povarená špargľa (kvôli zachovaniu vitamínov a prospešných látok). Skúste ju pokvapkať napríklad tahini (pasta zo sezamových semienok) alebo rajčinovým či chilli pestom. Dusená špargľa je dobrá aj spolu so zelerom či pri tvorbe zdravých dipov (humusový, guacamole).
2. Banán
Vyberajte si banány, ktoré nie sú úplne zrelé. Nakrájajte na plátky a pokvapkajte mandľovým maslom. Alebo ho pridajte do gréckeho jogurtu, spolu s čerstvým nastrúhaným zázvorom a štipkou mletej škorice. Takisto si z tohto ovocia môžete spraviť smoothie, v kombinácii so sladším ovocím ako sú jahody alebo mango.
Pozrite si tiež:
10 potravín, ktoré vám uľahčia pobyt na záchode
3. Púpavové listy
Pridajte za hrsť surových púpavových listov do zeleninového šalátu, alebo ako základnú prílohu k chudým bielkovinám (ryby, kuracie mäso). Aby ste eliminovali ich trocha horkastú chuť, pomôžte si citrónovou šťavou, olivovým olejom, cesnakom či plátkami mandlí. Pre vyváženie chutí ich môžete konzumovať s varenými sladkými zemiakmi, restovanou cibuľkou alebo so sezónnym ovocím.
4. Cesnak
Najlepšia forma cesnaku pre zdravie vášho organizmu je tá surová. Rozdrvte ho alebo nakrájajte a spravte z neho jednoduchý šalátový dresing s olivovým olejom, octom balsamico, dijonskou horčicou, citrónovou šťavou a sušeným bylinkovým korením. Surový cesnak je tiež dobrý na prípravu domáceho guacamole, pico de gallo, hummusu, alebo fazuľového dipu.
5. Topinambur
Topinambury, nazývané aj jeruzalemské artičoky, sú opäť najvhodnejšie ku konzumácii surové. Jednoducho im olúpte šupku, nakrájajte a pridajte do šalátov. Alebo môžete skombinovať tenké plátky s nakrájaným jablkom či hruškou a premiešajte s kokosovým olejom, čerstvým nastrúhaným zázvorom, škoricou a trochou javorového sirupu.
6. Cibuľa
Surová i varená cibuľa je bohatým zdrojom prebiotík a existuje veľa spôsobov, ako si ju chutne pripraviť. Pridajte napríklad trochu cibule do omelety pri raňajkách, do šalátu či vývaru na obed, alebo ju osmažte na panvici k večeri. Varená cibuľa je vhodná k príprave zálievok pre fazuľu , kuracie mäso, alebo morské plody. Dobre chutí i s kašou z duseného karfiolu, mandlí a kokosového mlieka (alternatíva ku zemiakovej kaši s nižším obsahom sacharidov).
Aj tieto potraviny pridajte do svojho jedálnička: