10 spôsobov, ako sa vysporiadať s bolestivým sexom

Kto by si spájal niečo tak príjemné ako sex s niečím tak negatívnym ako bolesť? Zdravotný stav, lieky - tieto faktory a mnohé iné môžu spôsobiť, že naše vlastné telo spraví aj telesnú rozkoš bolestivou a odpudzujúcou. Dobrou správou však je, že všetky tieto prejavy sa dajú liečiť a sú odstrániteľné. Poradíme vám, ako na to.

Bolestivý sex Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečo sex bolí a čo sa s tým dá robiť?

Ak si sex obvykle užívate a zrazu cítite nevysvetliteľnú bolesť, môže to byť mätúce a znepokojivé. Vo väčšine prípadov však ide iba o dočasný problém, ktorý sa dá ľahko odstrániť. Nemajte strach, nie ste v tom sami. Podľa výskumov vraj až 75 percent žien v istom momente svojho života zažijú problém s bolestivým sexom.

Zhromaždili sme pre vás zoznam symptómov, ktoré môžu bolestivý sex spôsobovať a riešenia, ktoré vám pomôžu dostať sa späť do bodu, kedy si budete milovanie s vašou polovičkou zasa raz užívať.


Prečítajte si aj:

5 skvelých tipov pre lepší sex

1. Vaša vagína je veľmi podráždená

Možná príčina: hygienické produkty

Toto zrejme nie je ten druh spaľujúcej vášne, po ktorom ste túžila. Ak povrch vašej vagíny štípe a je začervenaný, vedzte, že na vine bude najskôr niečo z vašej kozmetickej poličky - mydlo, sprchový gél, telový olej alebo dokonca aj toaletný papier, najmä ak je farbený alebo parfumovaný.

Napravte to: najúčinnejšou zbraňou proti tomuto podráždeniu je nechať vagínu odpočinúť, kým začervenanie a štípanie neustúpi. Akékoľvek krémovanie alebo použitie iných prípravkov môže stav ešte zhoršiť. Po vyliečení preberte vaše kozmetické prípravky a vymeňte chemické za prírodné, aby sa podobná situácia už neopakovala.

2. „Tam bole“ vás to svrbí, cítite nepríjemný zápach a objavil sa aj výtok

Možná príčina: infekcia

najťažšie je prísť na to, o akú infekciu konkrétne ide. Ak je výtok biely, hustý a lepkavý, jedná sa najskôr o kvasinkovú infekciu - premnoženie kvasiniek, ktoré sa normálne nachádzajú vo vagíne. Ďalšou možnosťou je bakteriálna vaginóza, zväčša sa vyznačujúca šedastým výtokom a rybacím zápachom. Potom do úvahy prichádzajú ešte sexuálne prenosné choroby ako kvapavka či chlamýdie.

Napravte to: najlepším riešením v tomto prípade je navštíviť svojho lekára a poradiť sa s ním. S obyčajnou kvasinkovou infekciou si ľahko poradí protiplesňový krém, ale je lepšie najprv vylúčiť všetky vážnejšie príčiny.

3. Vaša vagína je „na zámok“

Možná príčina: vaginizmus

Pokiaľ sa styk zmenil z bolestivého na takmer nemožný, pretože sa vaša vagína úplne stiahla, môže to signalizovať vzácnu a len veľmi málo preskúmanú diagnózu s názvom vaginizmus. Vyznačuje sa bolestivou, nedobrovoľnou kontrakciou (sťahom) svalov vo vagíne. Jej príčina je pre lekárov záhadou, avšak predpokladá sa, že môže byť spôsobená prežitím traumy, napríklad sexuálneho zneužitia. Akoby vaše ženské partie vyvesili nápis „nevstupovať“.

Napravte to: pýtajte sa svojho lekára vyložene na vaginizmus. Inak môže váš stav prisúdiť jednoducho úzkosti alebo stresu. To by naozaj nebolo dobré, pretože vaginizmus je seriózny a skutočný problém, ktorý sa rozhodne dá odstrániť. Existujú špeciálne cviky na panvové svaly, ktoré dokážu pomôcť.

4. Vaša vagína je suchšia ako Sahara

Možná príčina: stres, lieky alebo hormóny

Vaginálna suchosť je najčastejšia príčina, prečo ženy zažívajú bolestivý sex alebo prečo pri intímnom styku nezažívajú rozkoš. Môže ju spôsobovať veľa vecí - od stresu cez úzkosť až po rôzne lieky, ako antihistaminiká. Príčinou môže byť aj prirodzený pokles estrogénu napríklad po pôrode, počas kojenia alebo pri prechode perimenopauzou či menopauzou.

Napravte to: používajte zvlhčujúci gél na báze silikónu, kým sa vaša prirodzená vlhkosť nevráti do normálu - teda kým neustúpi stres alebo sa neustáli hladina estrogénu. Pokiaľ je suchosť dôsledkom perimenopauzy alebo menopauzy, úbytok estrogénu môže byť trvalý. Vaginálna suchosť ale nemusí, preto poproste vášho lekára, aby vám predpísal vaginálny estrogénový krém.

5. Bolí vás už stredne hlboká penetrácia

Možná príčina: cysta na vaječníku

Bodavá bolesť na bočnej strane brucha pri styku môže signalizovať pomerne vážny problém - možno sa tak hlási cysta na vaječníku, ktorú váš partner nechtiac zasiahol. Nie je zriedkavé, že sa žene na vaječníku vytvorí tekutinou naplnená cysta a pokiaľ je zasiahnutá, aj skrz stenu vagíny, môže spôsobovať pomerne silnú bolesť.

Napravte to: o tomto probléme by ste určite mali čo najskôr informovať svojho lekára. Najmä ak ste práve prešli menopauzou, kedy cysta môže znamenať vážnejší problém. Pre mladšie ženy je však cysta na vaječníku málokedy dôvodom na obavy. Väčšina z nich je benígnych, teda nezhubných a zvyknú sa vstrebať samé, bez nutnosti chirurgického zásahu.

6. Váš partner vo vás počas sexu naráža na neznámy útvar

Možná príčina: myómy

Cysta na vaječníku nie je jediný útvar, na ktorý vo vás môže partner naraziť. Ostrá bollesť v hornej časti vagíny a v strede brucha môže signalizovať maternicový myóm - nezhubný výrastok na maternici. Okrem bolestivého sexu sú ďalšími známkami myómu medzicyklové krvácanie, silnejšie periódy a pocit plnosti v spodnom bruchu.

Napravte to: niekedy sa myóm zcvrkne alebo zmizne sám od seba a pokiaľ nespôsobujú komplikácie, lekári od nich zvyknú dať ruky preč. Ak ale myóm spôsobuje moc veľké problémy vo vašom sexuálnom živote, skúste sa informovať o možnosti čo najmenej invazívneho odstránenia.

7. Bolí vás akýkoľvek sex, v akejkoľvek pozícii

Možná príčina: endometrióza

Od slabého zabolenia až po silnú agóniu, bolesť vo vagíne môže byť známkou endometriózy. Táto diagnóza vzniká, keď je výstelka maternice začne prerastať von z maternice a usádza sa na blízkych orgánoch, napríklad na vaječníkoch, vajcovodoch alebo črevách. Výstelka sa správa ako lepidlo a môže ovplyvniť ich fungovanie. Zapríčiňuje nízku flexubilitu a to môže viesť k bolestivému sexu

Napravte to: ak vám diagnostikujú endometriózu, máte dve možnosti: lieky, ktoré udržia výstelku pod kontrolou a utlmia bolesť alebo chirurgický zákrok.

8. Pri hlbokej penetrácii cítite neznesiteľnú bolesť

Možná príčina: Prevrátená maternica

Ak vás pohlavný styk bolí iba vtedy, ak partner preniká hlboko, môžete mať prevrátenú maternicu - ide o pomerne zriedkavý stav. Zvyčajne je maternica umiestnená vzhľadom k zvyšku tela rovno, ale niektoré ženy sa rodia s anomáliou, kedy je pozdĺžne prevrátená vzhľadom na panvu, čo spôsobuje, že do nej partner pri sexe naráža, čo by sa inak nestávalo. Tento stav však nijako neovplyvňuje zdravie ani tehotenstvo.

Napravte to: najjednoduchším riešením je poprosiť partnera, aby do vás neprenikal tak hlboko. Alebo môžete uprednostniť polohu, pri ktorej budete vy na vrchu, aby ste mali nad penetráciou sama kontrolu.

9. Cítite bolesť v Perineu

Možná príčina: pôrod

Perineum je oblasť medzi vulvou a anusom. Lekári niekedy toto citlivé, nervami pretkané miesto, nazývané aj hrádza, pri pôrode prestrihnú. aby bábätku uľahčili cestu von a zabránili dotrhaniu rodičky. Tento zákrok sa volá epiziotómia. Väčšina žien, ktoré ju podstúpili, sa z nej úplne vyliečili. Niektoré ale aj naďalej pociťovali bolesť, aj po dlhšom čase, po tom, ako sa ich orgány úplne zotavili z pôrodu a boli opäť pripravené na aktívny sexuálny život.

Napravte to: kontaktujte svojho lekára - existuje možnosť chirurgickej nápravy epiziotómie.

10. Vaša vagína je boľavá a citlivá

Možná príčina: robíte to príliš často

V tomto prípade môže byť dôvod jednoduchý a celkom príjemný - príliš veľa sexu. Preháňať to s intímnym stykom v krátkom časovom období sa však moc nevypláca, pretože sa po nejakom čase rozkoš zmení na bolesť, pálenie a odretnosť.

Napravte to: eliminujte odretosť a citlivosť krátkou sexuálnou abstinenciou a voľným oblečením, ktoré nebude spôsobovať priveľa trenia. O deň či dva budete zasa pripravená „vrátiť sa do sedla“.


Prečítajte si aj tento článok:

5 skvelých tipov pre lepší sex