Máte preťažené trávenie po nezdravom hodovaní?

Prehnali ste to v predchádzajúcich dňoch s jedlom alebo alkoholom a teraz vás trápi nafúknuté brucho, plynatosť či iné problémy? Je načase naordinovať si tentokrát iné druhy potravín a nápojov, ktoré vám môžu pomôcť dostať svoje trávenie a energetickú hladinu zase späť do normálu.

Potraviny, ktoré pomôžu napraviť trávenie po „fláme" Zdroj foto: Shutterstock.com

Jogurt s bobuľami

Skúste grécky jogurt a do neho si nasypte bobuľovité ovocie (čučoriedky, maliny, brusnice...) Jogurt obsahuje prospešné Lactobacillus baktérie, ktoré znižujú podráždenie čriev, vyvolané potravinami s vysokým obsahom cukru a alkoholom.

Ovsené vločky

Trápi vás nevoľnosť z nadbytočného príjmu nezdravých potravín či alkoholu? Vaše trávenie môže upokojiť i ovsená kaša s plátkami hrušiek. Táto kombinácie je plná zdravej vlákniny a šetrná k vášmu podráždenému žalúdku.

Omeleta so zeleninou

Proteín, obsiahnutý vo vajciach, má v sebe aminokyselinu cysteín, ktorý štiepi toxín z alkoholu (acetaldehyd), čo umožňuje, aby bol vylúčený močom. Zelenina bohatá na vlákninu ako špenát či paradajky vám pomôže zbaviť sa nadúvania a problémoch s trávením. Vynechajte v tomto prípade syr či slaninku, pretože jedlo s vysokým obsahom tuku môžu spomaliť prechod potravy do tenkého čreva, čo spôsobí zhoršenie nadúvania a plynatosti alebo i kŕče.


Prečítajte si tiež:

Čo spôsobujú niektoré potraviny v našom organizme?

Banány

Banány sú výborným zdrojom na obnovu minerálov, stratených v dôsledku dehydratácie, vrátane draslíka, ktorý sa nachádza práve v tomto ovocí. Draslík tiež eliminuje prebytočné množstvo sodíka, spôsobujúceho nadúvanie.

Ovocie s vysokým obsahom vody

Skúste napríklad melón, grapefruit, pomaranče, broskyne či maliny. Tieto plody pomôžu pri hydratácii a obnove vitamínov a minerálov, stratených v dôsledku zlej životosprávy. Navyše sú plné vlákniny a rozbehnú trávenie.

Zázvorový alebo mätový čaj

Ak vás trápi nadúvanie, kŕče v bruchu alebo tráviace ťažkosti, stavte na jeden z týchto čajov. Pomáhajú uvoľniť svaly v tráviacom trakte, umožnia plynom ľahšie prejsť a pôsobia preventívne pred kŕčmi.

Zelený čaj

Tento nápoj je bohatý na antioxidanty, ktoré ochránia bunky pred poškodením, spôsobeným príliš veľkou konzumáciou nezdravého jedla. Výskum dokazuje, že zelený čaj tiež udržiava hladinu cukru v krvi a chuť pod kontrolou, a okrem toho i posilňuje imunitný systém.

Voda

Hydratácia je kľúčová v prípade, ak ste to prehnali s jedlom či alkoholom. Voda pomôže odplaviť toxíny, podporí trávenie a bojuje proti nadúvaniu.


Prečítajte si aj tento článok:

Čo spôsobujú niektoré potraviny v našom organizme?

Kovalickova

mne pomáha pri nafúknutom bruchu vitálna vláknina taká zmes semien z zdravého nákupu a zatiaľ vždy zabrala spoľahlivo dokonca som s ňou aj pár kilečiek dala dole (: