Pozor na omega-6 mastné kyseliny: môžu byť zdravé aj škodlivé!
Zdroj foto: Shutterstock.com
Omega-6 verzus omega-3
Omega-6 mastné kyseliny ako také sú pre naše telo potrebné, avšak v príliš veľkých dávkach pôsobia skôr škodlivo. Dôležité je ich množstvo vzhľadom k príjmu omega-3 mastných kyselín - naša strava by mala správne obsahovať vyvážený pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín, približne 3:1. Omega-3 totiž pomáhajú redukovať telesné zápaly, zatiaľ čo priveľa omega-6 tieto zápaly podporuje.
Nadmerná konzumácia polynenasýtených mastných kyselín, teda omega-6 mastných kyselín, navyše zvyšuje riziko oxidácie škodlivého cholesterolu. Následne môže vznikať základ pre zápalové srdcovo-cievne ochorenia.
Prečítajte si aj tento článok:
Sú tuky skutočným strašiakom pre cholesterol?
Prínosy omega-6 mastných kyselín
Omega-6 mastné kyseliny môžu v tom správnom pomere a množstve pomôcť s mnohými zdravotnými problémami, medzi ktoré patria napríklad:
- diabetická neuropatia - pri užívaní po dobu 6 a viac mesiacov znižuje bolesti nervov,
- reumatoidná artritída,
- alergie,
- poruchy pozornosti,
- hyperaktivita,
- rakovina prsníka,
- ekzémy,
- hypertenzia - vysoký krvný tlak,
- symptómy menopauzy,
- symptómy PMS,
- skleróza multiplex,
- osteoporóza.
Riziká omega-6 mastných kyselín
Ak užívate lieky, mali by ste rozhodnutie užívať omega-6 mastné kyseliny v podobe doplnkov výživy (teda v tabletkovej podobe) najprv skonzultovať s lekárom. Niektoré druhy totiž môžu ovplyvňovať účinky istých liekov.
Nesprávny pomer medzi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami, teda oveľa väčšia miera konzumácie omega-6 v porovnaní s konzumáciou omega-3, môže rozhodiť rovnováhu mastných kyselín v našom tele a mať negatívny vplyv na náš organizmus.
Západná strava je bohatá práve na škodlivé omega-6 mastné kyseliny. Preto, ak chcete jesť zdravšie, vyskúšajte napríklad stredomorskú kuchyňu, ktorá obsahuje viac rýb a menej ostatných druhov mäsa.
Znížením nadmernej konzumácie omega-6 mastných kyselín dosiahnete:
- zníženie telesnej hmotnosti a podielu tuku v tele,
- nárast energie a zvýšenie výkonnosti,
- väčšiu odolnosť voči vírusom,
- prevenciu proti srdcovo-cievnym ochoreniam,
- zníženie cholesterolu,
- prevenciu cukrovky,
- utlmenie zápalov v tele, tým aj predídenie zápalovým civilizačným ochoreniam.
Jedlo s najvyšším obsahom omega-6:
Oleje:
- hroznové jadierka,
- slnečnicový olej,
- makový olej,
- kukuričný olej,
- olej z vlašských orechov,
- olej z bavlníkových semien,
- sójový olej,
- sezamový olej.
Iné potraviny:
- dresingy a majonézy,
- orechy a semiačka,
- fast food,
- sladkosti - cookies, cukríky, muffiny, zákusky, pečivo,
- bravčové mäso,
- kuracie mäso,
- hovädzie mäso,
- mliečne produkty a vajíčka.
Zdroj: Shutterstock.com
Recept na doplnenie zdravej miery omega-6
Špenátový šalát s opečeným kokosom, vlašskými orechmi a ďatlami
Potrebujete:
Šalát
- 6 šálok baby špenátu
- ¼ šálky posekaných, opražených vlašských orechov
- ½ šálky opečených kokosových plátkov
- 6 ďatlí, rozdelených na polovicu
Dresing
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 polievková lyžica sezamového oleja
- 1 čajová lyžička jablčného octu
- 1 čajová lyžička čerstvej citrónovej šťavy
- ¼ čajovej lyžičky dijonskej horčice
- štipka soli
- 1/8 čajovej lyžičky čierneho korenia
Postup:
- Do veľkej misky umiestnite extra panenský olivový a sezamový olej, jablčný ocot, dijonskú horčicu, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie. Poriadne premiešajte a nechajte odstáť.
- Jemne pražte vlašské orechy a kokos, nie dlhšie ako jednu minútu. Môžete pražiť aj bez oleja, dávajte však pozor, pretože obe suroviny ľahko prihoria. Po opražení odložte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Ako posledný krok zmiešajte opražené vlašské orechy a kokos so špenátom, ďatlami a dresingom. Môžete podávať.
Prečítajte si aj tento článok: