Proti refluxu žalúdočnej kyseliny pomôže zmena životosprávy

Gastroezofagálny reflux alebo GERD je poškodená funkcia dolného pažerákového zvierača, ktorý sa príliš často otvára a nastáva spätný tok (reflux). V praxi to znamená, že natrávený obsah žalúdka a žalúdočných kyselín cez nedovieravý zvierač vteká späť do pažeráku. Dá sa proti nemu bojovať zmenou životného štýlu - správnou stravou v správny čas, stratou hmotnosti, pozíciou tela počas spánku a abstinenciou od fajčenia.

Žalúdočná kyselina Zdroj foto: Shutterstock.com

Tieto zmeny životosprávy sú zamerané na zníženie tlaku alebo posilnenie svalstva pažerákového zvierača.

Strava

Pre väčšinu ľudí je zmena stravy v boji proti GERD nevyhnutná. Najdôležitejšie je vyhnúť sa jedlu, ktoré prispieva k jeho zhoršeniu - keďže hlavným dôvodom vzniku GERD je zle fungujúci zvierač pažeráku, je dobré vyhnúť sa potravinám, zabraňujúcim jeho riadnemu uzatváraniu. Patria sem napríklad kofeín, čokoláda, alkohol, mentol, cibuľa či cesnak. Problémové sú najmä kofeín a čokoláda, keďže práve tieto potraviny produkciu žalúdočných kyselín ešte zvyšujú, čo je pri tomto stave, samozrejme, nežiadúce.

Ďalej sa vyhnite strave, ktorá obsahuje veľa kyselín sama o sebe - sladeným sódovým nápojom, fľaškovým ľadovým čajom, čomukoľvek, čo obsahuje citrónovú šťavu, rajčinám, octu či vínu, najmä bielemu. Tieto potraviny môžu počas prechodu hrdlom a pažerákom na ceste do žalúdka okamžite spôsobovať podráždenie alebo dokonca zápaly.

Napriek tomu je však každý pacient s GERD individuálny a odborníci neodporúčajú, aby bolo vylúčenie spomínaných potravín a nápojov zo stravy všeobecne platným pravidlom. Mali by ste sa preto poradiť s lekárom, aby vám objasnil, čo robiť konkrétne pri vašich symptómoch.

Ak sa však skutočne nechcete vzdať niektorého jedla, je tu ešte jedno riešenie - zneutralizujte ho. Dobrým príkladom sú bobuľové plody, ako jahody, čučoriedky, maliny alebo černice, ktoré síce obsahujú kyselinu, ale sú aj veľmi zdravé. Zneutralizovať si ich môžete napríklad výrobou smoothie, kde ich zmiešate s mandľovým mliekom a banánom.

Strata hmotnosti

Obezita je známym rizikovým faktorom pre vznik GERD, preto je strata hmotnosti, logicky, efektívnym spôsobom, ako proti nemu bojovať.

Spôsob, ako strata hmotnosti pomôže pri liečbe symptómov refluxu je, že sa zredukuje tlak, vyvíjaný na žalúdok obéznej osoby. Keď je tento tlak príliš vysoký, môže poškodiť svaly pažerákového zvierača a spôsobiť jeho nadmerné otváranie.

Strata hmotnosti teda redukuje tlak na žalúdok a zároveň a takisto mieru vystavenia pažeráku žalúdočnej kyseline. Pritom platí, že čím viac schudnete, tým je redukcia GERD symptómov účinnejšia.

Nijaké nočné jedenie

Jedenie v noci krátko pred spaním zvyšuje pravdepodobnosť návratu kyseliny a natrávenej potravy zo žalúdku späť do pažeráku. Konzumácia potravy či pitie nápojov totiž zaplňuje žalúdok a zvyšuje žalúdočný tlak, čo môže preťažiť zvierač pažeráku. Tým pádom sa opäť otvorí a nastáva spätný tok kyseliny a zvyšného obsahu žalúdku. Odporúča sa preto vyhnúť jedeniu dve až tri hodiny pred spaním.

Prestaňte fajčiť

Fajčenie spôsobuje GERD alebo zhoršuje jeho existujúci stav niekoľkými spôsobmi. V prvom rade sa pri ňom uvoľňuje zvierač pažeráku, čo opäť spúšťa rovnaký proces - spätný tok kyseliny a natrávenej potravy zo žalúdku. Fajčenie takisto znižuje množstvo hydrogénuhličitanov v slinách. Tým sa znižuje takisto ich prirodzená obranná funkcia, teda neutralizácia žalúdočných kyselín v ústach a hrdle, ale tiež v pažeráku.

Ak prestanete fajčiť, spravíte až dva správne kroky k prevencii alebo odstráneniu GERD - posilníte svaly pažerákového zvierača a obnovíte vznik hydrogénuhličitanov v slinách.

Vyššie položená hlava pri spánku

Tento krok ide ruka v ruke s vyhýbaním sa jedeniu tesne pred spaním. Zvýšením polohy vašej hlavy počas spánku môžete zredukovať symptómy GERD, najmä, ak sa objavujú práve v noci. Princíp je jednoduchý - gravitácia zabráni obsahu žalúdku zostať tam, kde je a nevtekať skrz zvierač pažeráku do hrdla. Skúste preto použiť viac podušiek alebo pod vankúš podložte nejaký predmet, aby bola vaša hlava vzhľadom na zvyšok tela vyššie.


Prečítajte si aj:

Kyseliny, reflux, pyróza, pálenie záhy a prevencia