Takto sa ochránite pred Alzheimerovou chorobou

Alzheimerova choroba - hrôzostrašné ochorenie, ktoré ľuďom berie nie len budúcnosť, ale aj minulosť. Zabúdajú na svoje spomienky, zážitky, na svoj život. Nový výskum odhalil tri kľúčové faktory životného štýlu, spojené s hromadením proteínu, čo môže neskôr viesť práve k tomuto ochoreniu. Držte sa našich troch rád a ochráňte sa pred ním.

Pár na výlete Zdroj foto: Shutterstock.com

Správne stravovanie, pravidelný pohyb a zdravá hmotnosť

Už dávnejšie bolo dokázané, že tieto tri faktory pomáhajú v boji proti demencii a zabraňujú scvrkávaniu či atrofii - stavu, prejavujúcom sa menším objemom mozgového tkaniva a zväčšenými mozgovými komorami. Ale teraz sa prvýkrát potvrdilo, že dodržiavanie tohto zdravého životného štýlu takisto redukuje nadmernú tvorbu a hromadenie proteínu v ľudskom mozgu.

Až polovica prípadov Alzheimerovej choroby bola dokázateľne spôsobená rizikovými faktormi ako fajčenie, nízke vzdelanie vedúce k nedostatočnému trénovaniu mozgu, nedostatok pohybu a obezita.


Prečítajte si aj:

Správnym jedálničkom proti Alzheimerovej chorobe

Štúdia ako dôkaz

Príkladom môže byť štúdia, do ktorej bolo zapojených 44 ľudí vo veku od 40 do 85 rokov, trpiacich občasnými problémami s pamäťou. Nikomu z nich však nebola diagnostikovaná demencia. Výskumníkom poskytli informácie o svojej strave, množstve pohybu, hodnotu BMI (body mass index/index telesnej hmotnosti) a iné podrobnosti o svojom životnom štýle. Následne absolvovali test, ktorý zmeral hodnoty proteínu v ich mozgu.

Aj keď štúdia nedokázala potvrdiť, prečo ochorenie vzniká a ako súvisí s hromadením proteínu v mozgu, našli sa závažné rozdiely medzi participantmi so zdravým životným štýlom a tými bez neho.

Ľudia s dostatkom pohybu, zdravou stravou a normálnou hodnotou BMI mali v mozgu výrazne menej prebytočného proteínového odpadu. Tým, že sú odborníci schopní odborne posúdiť vplyv nášho životného štýlu na molekulárnej úrovni, dokážeme predvídať začiatok vážnych pamäťových problémov skôr, ako nás prekvapia.

Zmeniť jedno nestačí

Lekári už dlho vedia, že cvičenie a strava majú vplyv na naše svaly a funkciu srdca. Ale tieto dodatočné informácie, teda že môžu ovplyvňovať aj iné časti organizmu, sú pre nich relatívne nové a ešte sa im len učia rozumieť.

Jednoducho by sa dalo povedať, že to, čo je dobré pre naše telo zvonku, je dobré aj pre jeho vnútro, vrátane činnosti mozgu. Nestačí však upraviť iba jeden aspekt životného štýlu - jeho celková zmena vedie k zníženiu rizika zniku Alzheimerovej choroby omnoho efektívnejšie. Nebojte sa, nie je to až tak namáhavé, ako by sa mohlo zdať - zdravšie stravovanie a cvičenie väčšinou idú ruka v ruke so stratou hmotnosti. Nikdy nie je neskoro začať, najmä ak od toho závisí vaša budúcnosť.


Prečítajte si aj tento článok:

Správnym jedálničkom proti Alzheimerovej chorobe