Kto by jedol surovú šparglu alebo tekvicu?
5 druhov zeleniny, ktorá je lepšia varená ako surová
Zdroj foto: Shutterstock.com
1. Mrkva
Betakarotén je v tele premenený na vitamín A, nevyhnutný najmä pre dobrý zrak, pokožku a imunitu. Vedci zistili, že varenie mrkvy v skutočnosti zvyšuje množstvo betakaroténu, ktorý je vaše telo schopné absorbovať. Zdroj foto: Shutterstock.com
2. Paradajky
Ak jete len surové paradajky, potom získate asi len 4% dôležitého antioxidantu - lykopén. To preto, že surové paradajky majú hrubé bunkové steny, ktoré sťažujú telu absorbciu lykopénu. Akonáhle sa uvaria, lykopén sa stáva oveľa vstrebateľnejším. Zdroj foto: Shutterstock.com
Prečítajte si tiež:
Surová alebo varená? Ako najlepšie uchovať vitamíny v zelenine?
3. Špenát
Obsahuje železo, kyselinu listovú, vitamíny skupiny B, potrebné pre bunkový rast a reprodukčné zdravie. No pri varení špenátu sa nezvyšuje jeho hladina kyseliny listovej, ostáva konštantná. Prečo je teda dobré jesť ho varený? Varením sa objem špenátu zmenší a vy ho tak budete mať potrebu zjesť väčšie množstvo než surového. Výsledkom je, že takto prijmete omnoho viac živín. Zdroj foto: Shutterstock.com
4. Špargľa
Obsiahnuté vitamíny A, C, E a kyselina listová pôsobia preventívne proti rakovinovému bujneniu buniek. Ale špargľa má hrubé bunkové steny, preto je pre telo ťažké absorbovať živiny. No jej varením sa bunky narušia a vitamíny sú prístupnejšie. Zdroj foto: Shutterstock.com
5. Tekvica
Varená tekvica je oveľa výživnejšia ako surová. Táto zelenina, rovnako ako je mrkva, je bohatá na beta-karotén, ktorý je oveľa ľahšie stráviteľný vo varenej podobe danej zeleniny. Takže, určite si raz za čas doprajte napríklad tekvicovú polievku, alebo zeleninu jednoducho len nakrájajte a poduste. Zdroj foto: Shutterstock.com
Prečítajte si aj tento článok:
Surová alebo varená? Ako najlepšie uchovať vitamíny v zelenine?
je potrebna na pripravu takychto zeleninovych pokrmov nejaka špecialna sada hrncov?