Najlepšie a najhoršie potraviny pre vaše zuby

Prevencia je najlepší liek pre krásny úsmev. Hoci lekárske vymoženosti a profesionálne bielenie môže vaše zuby posilniť a rozjasniť, lepšia metóda ( a najmä lacnejšia ! ) na to, aby ste predišli zubnému kazu, je správne umývanie zubov, používanie dentálnej nite a v neposlednom rade správna strava .

zuby zdroj: Shutterstock.com

Jedlom k zdravému úsmevu

Netreba zabudnúť na správne stravovanie, ktoré je základom nie len pri zdravej životospráve, ale aj pre dosiahnutie krásneho a zdravého úsmevu. Prinášame vám jedlá, ktoré sú najviac škodlivé alebo naopak, najviac prospešne pre vaše zuby. Vedeli ste napríklad, že potraviny, ako sú cukrovinky, ktoré nemajú najlepší účinok na zuby, sú vo všeobecnosti neškodné a môžu sa konzumovať s mierou?

Citrusové ovocie

Citrusové ovocie, džúsy a ostatné ovocie, ktorá sú zdrojom vitamínu C sú pre váš organizmus prospešné, ale nie pre vaše zuby. Grapefruit a citrónová šťava sú veľmi kyslé a môžu vám zničiť zubnú sklovinu časom. Odporúča sa skôr piť pomarančovú šťavu, ale samozrejme si potom nezabudnite umyť zuby a použiť dentálnu niť.

Cukrovinky

Cukríky, ktorá sú tzv „žuvacie“ sa rýchlejšie rozplynú vo vašich ústach, no tvrdé cukríky ostávajú dlhšie, čo dáva priestor škodlivým baktériám na tvorbu zubného kazu. Ak by vás ani toto neodradilo od jej konzumácie, vedzte, že väčšina cukríkov obsahuje aj kyselinu citrónovú. Ak si nedávate pozor a požujete ich, môže sa vám stať aj menší úraz v podobe zlomeného zubu.

Kyslé uhorky

Kyselina, ktorá sa používa na zaváranie uhoriek pridáva tú autentickú chuť tohto jedla, kvôli ktorej ju má veľa ľudí v obľube. Tá istá „chutná“ kyselina je ale aj nástrahou na zubnú sklovinu. Ak si ich dáte z času na čas je to v poriadku, ale denná dávka určité nepoteší vaše zuby.

Sóda

Je známe, že veľa cukru škodí nie len zubom, ale všeobecne aj zdraviu. Kyseliny, ktoré obsahujú sýtené nealkoholické nápoje sú však horšie ako cukor. Aj kola, ktorá je prezentovaná ako „bez cukru“ obsahuje kyselinu citrónovú a kyselinu fosforečnú, ktorá kazí zubnú sklovinu vo veľkej miere. Ak si neviete predstaviť život bez sódy (perlivých nápojov), pite ich počas jedla radšej ako len tak počas dňa proti smädu. Jedlo napomáha k neutralizácii kyseliny.

Športové nápoje

Ak dostanete chuť na ochutený nápoj, siahnite po športovom alebo energetickom nápoji. Sú lepšou alternatívou ako Coca-Cola alebo Fanta. Nemyslíme ale na Red Bull, ktorý je takisto škodlivý ako spomenuté drinky.

Víno

Nepísané pravidlo hovorí, že všetko čo vylejete na biely obrus a ponechá to viditeľnú škvrnu, je škodlivé aj na vaše zuby. To znamená, že červené víno je zlá voľba, keďže obsahuje látky, ktoré zafarbia vašu zubnú sklovinu. Aj biele víno obsahuje kyselinu, ktorá by nemala prísť do kontaktu s vašimi zubami, ale predsa je o niečo lepšou voľbou ako to červené.

Káva

Poznáte tie kávové škvrny, ktoré sa nedajú zmyť z vášho obľúbeného hrnčeka? Presne tak to vyzerá aj na vašich zuboch. Káva spôsobuje povlak, ktorý sa ťažko dostáva dole aj po umytí zubov. Ak vypijete denne viac kávy pripravte sa na to, že vaše zuby budú viac náchylné na baktérie a budú mať lepkavý povrch.

Čaj

Čaj sa môže zdať pre väčšinu ľudí takisto škodlivý ako káva. Štúdiá však ukázali, že napríklad taký čierny čaj ponecháva oveľa silnejšie a dlhodobejšie škvrny na vašich zuboch ako káva. Takisto ako v prípade červeného vína, aj čierny čaj obsahuje látku, ktorá pomáha k zafarbeniu zubnej skloviny. Skúste preto piť radšej zelený alebo biely čaj, ktorý je pre zuby menej škodlivý.

Ako pomôcť poškodeným zubom?

Teraz, keď už viete, ktoré potraviny alebo nápoje majú škodlivé účinky na vaše zuby, zamerajme sa na jedlá, ktoré sú neškodné, alebo priam pomáhajú poškodeným zubom. Väčšinou jedlá, ktoré sú odporúčané aj počas diéty nie sú prospešné len na vašu postavu ale aj na vaše zuby. Medzi ne patrí najmä zelenina.

Žuvačky bez cukru

Žuvačky bez cukru nielenže čistia vaše zuby, ale aj stimulujú produkciu slín. Sliny prirodzenou cestou čistia zuby od škodlivých kyselín. Veľa žuvačiek je ochutených brezovým cukrom, ktorý je nočnou morou pre baktérie zubného kazu.

Voda

Voda rovnako ako sliny pomáhajú pri čistení zubov. Tiež obsahuje fluorid, minerál, ktorý chráni pred zubným kazom a nachádza sa aj v zubnej paste a v niektorých ústnych vodách.

Mliečne výrobky

Mlieko a ďalšie mliečne výrobky sú zdrojom vápnika, ktorý je prospešný pre zuby. Vápnik je kľúčovou zložkou v mineráli, ktorý sa nazýva hydroxyapatit a posilňuje zubnú sklovinu, rovnako ako kosti. Mliečne výrobky, najmä syry, obsahujú druh proteínu, ktorý pomáha pri boji za zdravú zubnú sklovinu.

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny

Listová zelenina a ďalšie potraviny s vysokým obsahom vlákniny podporujú dobré trávenie a zdravú hladinu cholesterolu, a tiež robia zázraky s vašimi zubami, väčšinou preto, lebo ich musíte riadne požuť. Ak zjete misu špenátu alebo fazule, urobíte tým veľkú službu vaším zubom. Je to pre nich ako kompletné umytie auta. Prežúvanie taktiež podporuje tvorbu slín.

Jahody

Táto letná pochúťka obsahuje kyselinu jablčnú, ktorá je prírodným zdrojom na bielenie zubov.
Prinášame vám návod, ako si pripraviť domácu bieliacu pastu : rozmixujte jahody, pridajte sóda bikarbónu a naneste to na vaše zuby. Umyte ich klasicky zubnou kefkou a namiesto pasty budete mať prírodný „čistiaci prostriedok“. Po piatich minútach budete mať belší úsmev.

Prečítajte si aj tento článok:

Chcete mať biele zuby? Pomôžte si bylinkami, citrónom alebo myrhou!