5 krokov k dlhovekosti

Čo keď sa tajomstvo k dlhovekosti skrýva len v piatich jednoduchých krokoch? Skúste ich zahrnúť do vášho denného režimu a môžete si vaše zdravie poistiť na mnoho rokov dopredu.

Dlhovekosť Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Pite kávu

Podľa výskumov majú ľudia, ktorí pijú kávu nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu, Parkinsonovej choroby i rakoviny pečene. Pri istej štúdii sa zistilo, že celková úmrtnosť u žien, ktoré denne pili 2 až 6 šálok kávy, bola o 15% nižšia a u mužov o 10 % nižšia. Ale káva by sa nemala piť príliš horúca, pretože takto môže prispieť k vyššiemu riziku rakoviny pažeráka.

2. Cvičte a hýbte sa

Všetci poznáte benefity fyzických aktivít. Ku zdraviu postačí i 150 minút svižnej chôdze týždenne. Tá vám môže predĺžiť život o 3,5 až 4,5 roka. Ale nezáleží na čase, ale skôr na tom, aby ste niečo robili a aktivita bola pre vás vhodná. Nájdite si druh pohybu, športu alebo cvičenia, ktorý vás bude baviť a prospievať vášmu telu.


Prečítajte si tiež:

Aj v deväťdesiatke sa môžete cítiť mlado - príbeh Elaine LaLanne

3. Prijímajte viac vitamínu D

Nedostatok vitamínu D je spojený s radom zdravotných problémov, vrátane roztrúsenej sklerózy, ochorenia srdca a cukrovky 2. typu. Jeho zdroje nájdete v rybách, mlieku či žĺtku. Získať ho však môžete aj zo slnečného žiarenia

4. Jedzte orechy

Ak si doprajte za hrsť orechov denne, zníži sa riziko rakoviny pankreasu, srdcových chorôb, mŕtvice a predčasného úmrtia. Nachádzajú sa v nich totižto mnohé prospešné látky ako bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny B a E, minerály - selén a horčík. Dávajte si ale pozor na výber tých najzdravších orechov a nekonzumujte solené a pražené.

5. Trénujte myseľ

Ľudia na celom svete praktizujú meditáciu už tisícky rokov a veda v súčasnosti už zdokumentovala jej výhody vrátane zníženia stresu a zlepšenia nálady. Práve tieto dva faktory hrajú úlohu takmer vo všetkých druhoch chorôb. Takisto má vplyv aj na duševné a telesné procesy. Odporúča sa aspoň dvakrát denne venovať aspoň po 15 minút meditácii.


Prečítajte si aj tento článok:

Aj v deväťdesiatke sa môžete cítiť mlado - príbeh Elaine LaLanne