Hrozno je nízkokalorické a má omladzujúce účinky

Počiatky pestovania hrozna sa datujú do štvrtého až šiesteho tisícročia pred naším letopočtom, kedy toto ovocie poznali na Blízkom východe. No niektorí tvrdia, že sa pestovalo už pred dobou ľadovou. V súčasnosti je známych viac ako 100 rôznych odrôd hrozna. Existujú tmavo modré, zelené, biele, červené, ale aj čierne, žlté, oranžové či ružové.

Hrozno Zdroj foto: Shutterstock.com

Základné informácie

Zaraďuje sa do čeľade viničovitých rastlín a delí sa na stolové hrozno, ktoré sa konzumuje, a hrozno muštové, z ktorého sa kvasením vyrába víno. Čo sa týka farebného rozdelenia, zelené, žlté a biele odrody pôsobia priaznivo na žalúdok, pečeň, obličky a pokožku a sú vhodnejšie na očistu organizmu a chudnutie. Červené, ružové a modré hrozno je zase bohatšie na antioxidanty, najmä na kvercetín, katechín a resveratrol. Zlepšuje krvný obeh a čistí cievy, čím predchádza srdcovo-cievnym ochoreniam.

Čo všetko obsahuje?

Nachádzajú sa tu bielkoviny, sacharidy (prevažne glukóza), vitamíny skupiny B, provitamín A, vitamín C, E a K, minerálne látky ako draslík, kremík, vápnik, fosfor či meď. V jeho šupke sa nachádza vláknina prospešná na trávenie. Okrem toho hrozno obsahuje aj antioxidanty, pričom najviac ich má tmavé hrozno a látky ako flavonoidy, pyridoxín, tiamín a riboflavín. Toto ovocie tvorí viac ako 80 % vody, neobsahuje cholesterol a len veľmi málo tuku, 100 gramov v sebe skrýva len asi 67 kalórií.

Účinky na zdravie

  • Dodáva telu energiu.

  • Posilňuje imunitu.

  • Lieči zápchu a pôsobí močopudne.

  • Pomáha pri liečbe žlčových a obličkových kameňov.

  • Pôsobí preventívne pred rakovinou hrubého čreva a cukrovky (látka resveratrol).

  • Pomáha predchádzať krvným zrazeninám a cievnym poruchám.

  • Zmierňuje bolesti pri menštruácii.

  • Má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, napomáha hojeniu rán.

  • Regeneruje pokožku, vypĺňa vrásky, má omladzujúce účinky a pomáha v boji s celulitídou.

  • Posilňuje kosti.

  • Redukuje astmatické reakcie.

  • Znižuje hladinu cholesterolu.

  • Bojuje proti očnej degenerácii spôsobenej starnutím a taktiež proti Alzheimerovej chorobe.

  • Zmierňuje únavu, migrénu a depresiu.

  • Pôsobí ako afrodiziakum.


Prečítajte si tiež:

Má burčiak pozitívne účinky na naše zdravie?

Hrozno v kuchyni

Hrozno sa hodí rovnako ku sladkým ako ku slaným jedlám. Pridáva sa do jednohubiek, ovocných šalátov, chutné je i k syrom. Taktiež je súčasťou mnohých dezertov. Hrozno sa suší a používa sa na výrobu sirupov, kompótov či džemov. Pripraviť si z neho môžete šťavu, mušt alebo víno.

Recept na hroznový šalát

Ingrediencie:

  • 50 g lieskových orechov

  • 200 g modrého hrozna

  • 200 g bieleho hrozna

  • 1 jablko

  • 1 hrušku

  • 100 g syru Niva

  • 3 KL ovocného octu

  • 1 PL medu

  • 4 KL oleja

  • soľ

  • mleté čierne korenie

Príprava:

Na plátky nasekané orechy opražte do zlatista. Hroznové bobule prekrojte na polovice a zbavte jadierok. Jablko a hrušku nakrájajte na plátky. Z octu, medu, oleja, soli a mletého korenia vymiešajte marinádu. V mise ovocie zmiešajte spolu s orechmi a s pripravenou marinádou. Syr nakrájajte na kocky a posypte nimi hotový šalát.


Prečítajte si aj tento článok:

Má burčiak pozitívne účinky na naše zdravie?