Hrozno je nízkokalorické a má omladzujúce účinky
Zdroj foto: Shutterstock.com
Základné informácie
Zaraďuje sa do čeľade viničovitých rastlín a delí sa na stolové hrozno, ktoré sa konzumuje, a hrozno muštové, z ktorého sa kvasením vyrába víno. Čo sa týka farebného rozdelenia, zelené, žlté a biele odrody pôsobia priaznivo na žalúdok, pečeň, obličky a pokožku a sú vhodnejšie na očistu organizmu a chudnutie. Červené, ružové a modré hrozno je zase bohatšie na antioxidanty, najmä na kvercetín, katechín a resveratrol. Zlepšuje krvný obeh a čistí cievy, čím predchádza srdcovo-cievnym ochoreniam.
Čo všetko obsahuje?
Nachádzajú sa tu bielkoviny, sacharidy (prevažne glukóza), vitamíny skupiny B, provitamín A, vitamín C, E a K, minerálne látky ako draslík, kremík, vápnik, fosfor či meď. V jeho šupke sa nachádza vláknina prospešná na trávenie. Okrem toho hrozno obsahuje aj antioxidanty, pričom najviac ich má tmavé hrozno a látky ako flavonoidy, pyridoxín, tiamín a riboflavín. Toto ovocie tvorí viac ako 80 % vody, neobsahuje cholesterol a len veľmi málo tuku, 100 gramov v sebe skrýva len asi 67 kalórií.
Účinky na zdravie
-
Dodáva telu energiu.
-
Posilňuje imunitu.
-
Lieči zápchu a pôsobí močopudne.
-
Pomáha pri liečbe žlčových a obličkových kameňov.
-
Pôsobí preventívne pred rakovinou hrubého čreva a cukrovky (látka resveratrol).
-
Pomáha predchádzať krvným zrazeninám a cievnym poruchám.
-
Zmierňuje bolesti pri menštruácii.
-
Má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, napomáha hojeniu rán.
-
Regeneruje pokožku, vypĺňa vrásky, má omladzujúce účinky a pomáha v boji s celulitídou.
-
Posilňuje kosti.
-
Redukuje astmatické reakcie.
-
Znižuje hladinu cholesterolu.
-
Bojuje proti očnej degenerácii spôsobenej starnutím a taktiež proti Alzheimerovej chorobe.
-
Zmierňuje únavu, migrénu a depresiu.
-
Pôsobí ako afrodiziakum.
Prečítajte si tiež:
Má burčiak pozitívne účinky na naše zdravie?
Hrozno v kuchyni
Hrozno sa hodí rovnako ku sladkým ako ku slaným jedlám. Pridáva sa do jednohubiek, ovocných šalátov, chutné je i k syrom. Taktiež je súčasťou mnohých dezertov. Hrozno sa suší a používa sa na výrobu sirupov, kompótov či džemov. Pripraviť si z neho môžete šťavu, mušt alebo víno.
Recept na hroznový šalát
Ingrediencie:
-
50 g lieskových orechov
-
200 g modrého hrozna
-
200 g bieleho hrozna
-
1 jablko
-
1 hrušku
-
100 g syru Niva
-
3 KL ovocného octu
-
1 PL medu
-
4 KL oleja
-
soľ
-
mleté čierne korenie
Príprava:
Na plátky nasekané orechy opražte do zlatista. Hroznové bobule prekrojte na polovice a zbavte jadierok. Jablko a hrušku nakrájajte na plátky. Z octu, medu, oleja, soli a mletého korenia vymiešajte marinádu. V mise ovocie zmiešajte spolu s orechmi a s pripravenou marinádou. Syr nakrájajte na kocky a posypte nimi hotový šalát.
Prečítajte si aj tento článok: