Poľská kuchyňa
Zdroj foto: Shutterstock.com
Popis poľskej kuchyne
Medzi špeciality poľskej kuchyne patria výdatné jedlá ako národné jedlo bigos (jedlo pripravené z mäsa a kapusty) a pirohy. Najčastejšie suroviny sú zemiaky, kyslá kapusta, mäso, mliečne výrobky (bryndza, smotana) a ryby (sladkovodné i morské). Konzumujú veľa bravčového mäsa, ktoré sa pripravuje podobne ako v českej či slovenskej kuchyni.
Polievky
Poliaci obľubujú polievky ako barszcz, ktorá je podobná ruskému a ukrajinskému boršču. Rozdiel je iba v tom, že na jeho prípravu sa používa šťava z kvasenej červenej repy a pridávajú sa cestoviny plnené hubami.
Chlodnik - studená polievka zo smotany a zeleniny
Flak - držková polievka
Krupnik - polievka s mäsom, zemiakmi a krúpami
Prečítajte si tiež:
Predjedlá
Obľúbené sú prejedlá ako údený losos, údený úhor, rôzne druhy aspikov. Z teplých predjediel sú obľúbené držky a smažené huby.
Hlavné jedlá
Medzi najčastejšie hlavné jedla patria:
Kotliet schabowy - bravčová kotleta vypražená ako rezeň
Golabki - kapustový list plnený mletým mäsom zavinutý do tvaru spiaceho holuba
Zraz - mäsové závitky
Prílohy, šaláty a dezerty
Medzi prílohami sú na prvom mieste zemiakové knedle - kluska a bagel - pečivo v tvare prstenca.
Gazdinky pripravujú aj veľké množstvo šalátov, ako napríklad surówka - kapusta, mrkva, baklažán a jablka. A tiež mizéria, ktorú pripravujú sa z čerstvých uhoriek a kyslého mlieka.
Ak koláč, tak serník - tvarohový múčnik, racuchy - lievance, kysel - ovocný rôsol. Obľúbené sú krówki - mäkké karamelové cukríky.
Nápoje
Z alkoholických nápojov dávajú prednosť buď čistej vodke alebo ochutenej kontušovke (med a korenie), prípadne zubrowke s aromatickou bylinou a medovine.
Prečítajte si aj o tejto kuchyni: