Podozrenie na alergiu overíte behom 30 minút. Domácim testom.

Alergiou trpia až 2 milióny Slovákov a každým rokom ich počet stúpa. Látky vyvolávajúce alergické reakcie sú veľmi rozmanité. U nás je to najčastejšie peľ tráv, stromov a bylín, ale aj zložky potravy, prach, roztoče a domáci miláčikovia.

Alergiou trpia až 2 milióny Slovákov a každým rokom ich počet stúpa. Látky vyvolávajúce alergické reakcie sú veľmi rozmanité. U nás je to najčastejšie peľ tráv, stromov a bylín, ale aj zložky potravy, prach, roztoče a domáci miláčikovia. Precitlivelosť na niektoré z nich si môžete overiť aj sami domácim testom.

Veroval - alergia Zdroj foto: Shutterstock.com

Za polovicou prípadov nádchy v Európe sú trávy. Sezóna ich peľov trvá od apríla cez takmer celé leto. Na prelome júla a augusta sa k nim pridáva palina, o niečo neskôr ambrózia. Vlhko a búrky v letnej sezóne však zvyšujú aj koncentráciu alergénov vzdušných plesní.

Príznakmi sennej nádchy je svrbenie v nose dráždiace na kýchanie, prípadne výtok z nosa a opuch sliznice, ktoré obmedzujú alebo úplne znemožnia dýchanie. Rokmi neliečenia môže alergická nádcha prerásť do prieduškovej astmy.

Silnú nádchu, kašeľ a problémy najmä v dýchacom ústrojenstve spôsobuje alergia na roztoče. Najviac domácich roztočov sa nachádza v lôžku, kde majú optimálne životné podmienky. Väčšina alergikov tak musí mať špeciálne hypoalergénne lôžkoviny a matrace.

K najagresívnejším alergénom patrí mačacia srsť obsahujúca bielkovinu z ich potu a slín. V prípade objavenia takejto alergie je nutné obmedziť kontakt s domácim miláčikom. Mačacie alergény sú schopné v domácnosti pretrvať až osem mesiacov po odchode zvieraťa.

Problematika prevencie alergie je veľmi komplikovaná a venuje sa jej mnoho vedeckých tímov. Za vznikom alergického ochorenia môžu stáť genetické predispozície, dôležitú úlohu však zohráva aj prostredie, v ktorom žijeme. Zníženie výskytu alergií si vyžaduje zmeniť náš životný štýl od základov, vrátane potravín a kvality životného prostredia, čo nie je vôbec jednoduché. Ak už ochorenie vzniklo, hovorí sa o tzv. sekundárnej prevencii, kde ide o snahu zabraňovať progresii ochorenia a vzniku komplikácií.

Pri prejave príznakov citlivosti na spomínané alergény si môžete svoje podozrenie overiť už aj sami. Nový diagnostický test pre domáce použitie dokáže podľa prítomnosti protilátok v kvapke krvi zistiť alergiu na peľ tráv, roztoče a mačaciu srsť. Domáca súprava obsahuje všetko potrebné, vrátane lancety. Ak sa dokážete vy alebo niekto z vášho okolia pichnúť do prsta, na vyhodnotenie potrebujete už len čas - tridsať minút. S presnosťou 97% získate potrebnú informáciu a ušetríte si možno zbytočnú návštevu alergológa, neraz aj s dvojmesačným poradovníkom. Testy sú vhodné aj pre deti. Pribalený je prehľadný postup krok za krokom, nájsť sa dajú aj inštruktážne videá na internete.

Test na zistenie alergie je voľne dostupný v lekárňach, podobne ako niekoľko ďalších. Sami si môžete overiť neznášanlivosť lepku, zápal močových ciest, nedostatok železa, hladinu cholesterolu, mužskú plodnosť, prítomnosť helicobactera pyroli a najnovšie aj baktérie boreliózy z kliešťa.

S domácimi CRP testami môžno rozlíšiť či má význam užívať náročné antibiotiká alebo nie. Prevencia a včasná diagnostika alergie či iných onemocnení začína byť čoraz viac aj v rukách pacienta.