Skutočne potrebujete raňajkovať?

Zaužívaná múdrosť hovorí, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa, človek by mal jesť na raňajky ako kráľ, o obed sa podeliť s priateľom a večeru ponechať nepriateľovi. Táto myšlienka ostala zakotvená v istých kultúrach viac a v iných menej. Napríklad Angličania a Američania majú na raňajky vajcia, slaninu a toasty či lievance, zatiaľ čo Francúzom postačí croissant a šálka kávy.

Raňajky Zdroj foto: Shutterstock.com

Typický zaužívaný model stravovania

Dôvodom pre veľké raňajky je 8 až 12 hodinová prestávka v jedení a skutočnosť, že telo potrebuje doplniť svoje zásoby glukózy, aby fungovalo správne. Mozog takisto beží na glukózu, preto sa hovorí, že ak vynecháte raňajky, utrpí tým vaša pozornosť, produktivita a aj reakcie budú pomalšie. Okrem toho sa raňajkám pripisuje schopnosť rozhýbať metabolizmus.

Ak si teda dáte väčšie raňajky, váš obed by mal byť menší, aby sa udržala primeraná energetická hladina, pretože veľký obed by v tomto prípade spôsobil únavu a menšiu produktivitu. Čo sa týka večere, lepšie je uprednostniť menšiu porciu jedla z toho dôvodu, aby sa nevyužitá energia nepremieňala na tukové vankúšiky, a takisto aby ste netrpeli poruchami spánku kvôli preplnenému žalúdku.


Prečítajte si tiež:

Prečo raňajkovať?

Prerušované hladovanie

V poslednej dobe sa stáva populárne takzvané prerušované hladovanie, pričom hlavným argumentom je, že čím dlhšie budete bez jedla, tým je to pre vás lepšie. Trávenie si má možnosť odpočinúť a nastáva ketóza, čo je metabolický stav, v ktorom telo využíva svoje tukové zásoby na energiu. Takýto prerušovaný pôst je prezentovaný ako boj proti priberaniu na váhe, znižuje inzulínovú rezistenciu a stabilizuje náladu.

Náhľad do minulosti

Treba si tiež uvedomiť, že naši predkovia, ktorí boli lovcovia a zberači, určite nemali ten luxus v podobe troch jedál denne. Život bol boj o prežitie a ľudia často museli vydržať dlhú dobu bez jedla, najmä ak boli rastlinné potraviny nedostupné a lov neúspešný.

Musíme teda raňajkovať?

Myšlienka, že vynechávanie raňajok robí ľudí tučnejšími nie je založené na vedeckom fakte a môže byť úplne neopodstatnená. Viaceré štúdie poukázali na to, že konzumácia alebo preskakovanie raňajok nespôsobili žiadny rozdiel na hmotnosti účastníkov. No v istej štúdii trvajúcej štyri týždne jedna skupina ľudí dostala na raňajky ovsené vločky, druhá kukuričné vločky a tretia nedostala vôbec nič. Jediná skupina, ktorá schudla, bola tá bez raňajok.

Nie sme všetci rovnakí

Pravdou je, že trávenie a požiadavky na jedlo máme každý iné. Niektorým hneď ráno nechutí, iní si zase nevedia predstaviť, že by sa ráno „nerozbehli“ raňajkami. Každý organizmus je nastavený inak, preto bude pre vás najlepšie, ak sa budete riadiť signálmi vlastného tela. Sami sa najlepšie poznáte, preto je rozhodnutie, či raňajkovať alebo nie len na vás.


Prečítajte si aj tento článok:

Prečo raňajkovať?