Pór ako výborný pomocník pri chudnutí či znižovaní tlaku a cholesterolu

Táto liečivá zelenina pochádza z Prednej Ázie. Využívali ju už v staroveku a stala sa nielen obľúbenou súčasťou jedál, ale považovali ju i za výborný protijed pri otrave alkoholom.

Pór Zdroj foto: Shutterstock.com

Základné informácie

Pór je cibuľová zelenina s jemnejšou chuťou než má cibuľa. Pestuje sa väčšinou ako jednoročná alebo dvojročná rastlina. Narastá do výšky približne od 0,4 do 0,9 m. Pór je tvorený zelenou a bielou časťou, pričom v zelenej časti sa nachádza viac vitamínov ako v bielej. Má zelené až zelenomodré listy, belavé až ružové kvety, ktoré vytvárajú okolík a predĺženú cibuľu.

Existujú tri akostné triedy póru podľa dĺžky jeho bielej časti, no pre všetky platí, že odstránené môžu byť iba korienky a konce listov a najmenší priemer stonky musí byť 1 cm.

  • I. akosť - biela časť tvorí minimálne jednu tretinu z celkovej dĺžky

  • II. akosť - biela časť tvorí minimálne štvrtinu celkovej dĺžky

  • III. akosť - biela časť tvorí aspoň štvrtinu celkovej dĺžky

Účinné látky

Pór poskytne organizmu sacharidy, bielkoviny, vlákninu, vitamíny A, B, C, E, K, ďalej tiež veľké množstvo draslíka a vápnika, no tiež minerály ako fosfor, železo, mangán či selén. Okrem toho obsahuje aj karotény, vlákninu, alicíny (sírne silice) a kyselinu listovú, potrebnú pre obnovu a funkciu buniek v tele.


Vyskúšajte:

Pórik obalený v šunke

Zdravotné benefity

  • povzbudzuje chuť do jedla

  • podporuje trávenie

  • pomáha pri zápche a nadúvaní

  • napomáha činnosti obličiek a podporuje vylučovanie prebytočnej vody z organizmu

  • podporuje prekrvenie organizmu

  • znižuje hladinu cukru, cholesterolu a tuku v krvi

  • chráni pred aterosklerózou a vysokým krvným tlakom

  • je prevenciou pred trombózou a kŕčovými žilami

  • je vhodný pri reumatizme a dne

  • čistí krv a črevá od baktérií a kvasiniek

  • vďaka obsahu kyseliny listovej a železa pomáha pri liečbe chudokrvnosti

  • posilňuje imunitu a chráni pred infekciami

  • zlepšuje pleť a vlasy

  • je ľudovým liekom proti kašľu

Pór v kuchyni

Najvhodnejšie je pór použiť surový, aby sa v ňom uchovali všetky prospešné látky. Môžete si ho dať k raňajkám k pečivu namiesto cibule, spraviť si z neho nátierku alebo ho použiť ako prísadu do zeleninových šalátov, do polievok, omáčok či ako prílohu k mäsu a zemiakom. Chutný je takisto v dusených a zapekaných jedlách, zavinutý v šunke alebo v slaninke. Napríklad vo Francúzsku sa pór používa aj ako korenina.

Skombinujte ho so zelerom alebo s cesnakom

Vďaka tomu, že je nízkokalorický a obsahuje veľmi málo tukov a cukrov, je vhodnou potravinou pri redukčných alebo zdravotných diétach. Okrem toho sa v ňom nachádza dostatok vlákniny, najmä pektínu, a tak dokáže rýchlejšie nasýtiť a oddialiť pocit hladu. Pre Pre ešte väčší účinok na podporu trávenia a čistenia čriev sa odporúča skombinovať ho so zelerom.

Ak ho budete konzumovať spolu s cesnakom, zníži sa vám krvný tlak, hladina zlého cholesterolu a zároveň zvýši hladina dobrého cholesterolu. Takisto táto kombinácia zelenín slúži ako prevencia pred rakovinou hrubého čreva a prostaty.

Na toto pozor!

Keďže pór obsahuje väčšie množstvo solí kyseliny šťavelovej, nemali by ho konzumovať ľudia s chorými obličkami či žlčníkom, pretože tieto látky zhoršujú vstrebávanie vápnika.


Vyskúšajte si pripraviť z póru aj túto dobrôtku:

Pórik obalený v šunke