8 potravín, ktoré vás ráno nabudia lepšie ako káva

Je pondelok skoro ráno a ešte aj prší a vy sa nemôžete „vykopať“ z postele? Našťastie existuje niekoľko chutných a dostupných potravín, ktoré vás povzbudia v dopoludňajších hodinách lepšie ako káva.

8 potravín, ktoré vás ráno nabudia Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Jablká

Jablká dokážu odstrániť únavu a ospalosť. Vďaka dostatočnej dávke prírodného cukru dokážu vaše telo prebudiť dokonca účinnejšie ako káva. Ak vás čakajú skoré ranné prednášky a potrebujete, aby váš mozog pracoval na plné obrátky, zjedzte ráno jedno jablko alebo si ho vezmite so sebou.

2. Vajíčka

Proteín nie je prospešný len pre vaše svaly, ale aj mozog. Vajcia prekypujú živinami (bielkoviny, tuky, omega 3 mastné kyseliny) a nabijú vaše telo energiou na dlhšiu dobu. Takže naložte si na tanier vajcia - varené, praženicu alebo omeletu a sýty organizmus sa vám potom poďakuje lepšou sústredenosťou a pozornosťou.


Prečítajte si tiež:

Nabuďte svoje telo na celý deň s týmito jogovými pozíciami!

3. Čokoláda a kakao

Zdravá dávka čokolády nikdy nikomu neublížila. Buď si ju dajte samotnú, pridajte k ovseným vločkám, ovociu či nasypte do mlieka čokoládový proteín alebo kakao. Proteín pomáha telu vytvárať dôležité enzýmy, ktoré vysielajú signály do mozgu, aby sa prebudil a naplno fungoval. Poskytuje živiny, ktoré môžu pomôcť telu cítiť sa bdelejšie. Kakao obsahuje prirodzený kofeín a pomôže udržať primeranú hladinu cukru v krvi dlhšie, keď sa spojí s vápnikom, obsiahnutým v mlieku.

4. Grapefruit

Vedeli ste, že niektoré vône môžu mať skutočne „nabudzovací“ účinok na telo? Vôňa citrusov prirodzene pomáha cítiť sa čulejšie a navyše vitamín C posilňuje imunitný systém.

5. Ovos

Správne množstvo sacharidov v dopoludňajších hodinách vám môže byť prospešné. Dôležité je nekonzumovať na raňajky jednoduché sacharidy (vafle, palacinky či dolky). Vyberte si radšej komplexné sacharidy, napríklad ovsené vločky, ktoré vás zasýtia na dlhšiu dobu a pomôžu naštartovať metabolizmus.

6. Korenie

Korenie ako je škorica, rasca, paprika či červená paprika skvele rozbiehajú metabolizmus a spúšťajú v tele hormóny, ktoré vás okamžite prebudia. Skúste si strúhané jablká posypať škoricou alebo ju pridajte do ovsených vločiek či k arašidovému maslu. Vajíčka, zeleninu či toasty si môžete ochutiť rôznymi inými koreninami podľa chuti.

7. Grécky jogurt

Grécky jogurt je veľmi prospešný, ak vás čaká dôležitá skúška alebo prezentácia, poskytuje totižto bielkoviny a zdravé baktérie, potrebné pre správne fungovanie organizmu. Okrem toho i spaľuje tuk, pretože na jeho strávenie je potrebnej viac energie.

8. Med

Je čistejší ako biely cukor, sladší ako hnedý cukor a oveľa zdravší než akékoľvek umelé sladidlá. Med obsahuje prírodné cukry, ktoré pozdvihnú vašu energetickú hladinu a pomôžu vám cítiť sa čulejší. Skúste si dať ráno namiesto kávy zopár lyžičiek medu, zalejte si ním ovocie alebo si ho pridajte aspoň do čaju. Je to lepšie ako kofeín, pretože med účinkuje dlhšie.


Prečítajte si aj tento článok:

Nabuďte svoje telo na celý deň s týmito jogovými pozíciami!