Toto sú prípady, keď je strečing nevhodný alebo zbytočný

Strečing je dobrý na ranné rozhýbanie tela či upokojenie bolesti svalov a nervov. Je to skvelý prostriedok na uvoľnenie tela a predchádzanie zdravotných problémov. Avšak nie všetky streče sú vždy pre vás vhodné. Sú prípady, keď vás môžu vo výkone pribrzdiť alebo zvýšiť riziko pre natiahnutie či natrhnutie svalu.

nevhodný strečing

Zdroj foto: Shutterstock.com

Napríklad aj pridlhé preťahovanie, ktoré trvá viac ako 60 sekúnd na jednú svalovú skupinu, by mohlo znížiť výkon počas nadchádzajúcich činností.

Klasický strečing nie je najvhodnejší pre bežcov

Statické úseky, ako napríklad naťahovanie v sede, môžu znížiť vašu výkonnosť pri behu, to znamená, že budete musieť vynaložiť väčšie úsilie ako inokedy. Statické preťahovanie tiež obmedzuje vaše schopnosti pri aktivitách, ktoré vyžadujú skoky a poskoky.

Kým napnuté svaly na nohách ľahšie umožnia vašim nohám vrátiť sa späť do východzej pozície, pretiahnuté svaly postrádajú rovnakú pružnosť, a tak sa môžete rýchlejšie unaviť. Pri takýchto športoch sú lepšie na zahriatie napríklad beh na mieste alebo krátka prechádzka.


Prečítajte si tiež:

Je lepší strečing pred alebo po tréningu?

Preťahovanie nezabráni svalovému zraneniu

Statický strečing neznižuje riziko pre natiahnutie svalu a iných zranení. Kým naťahovanie v sede môže zvýšiť flexibilitu pri športoch ako je gymnastika alebo futbal, ktoré vyžadujú väčší rozsah pohybu i do strán, nechránia svaly pred zranením, v prípade ak ste bežec, plavec alebo cyklista.

Preťahovaním nepredídete bolesti

Ak budete tráviť 15 minút preťahovaním v nádeji, že je prevenciou pred bolesťou počas alebo po tréningu, strácate čas. Strečing pred cvičením nemá žiadny účinok na zmiernenie bolesti svalov.

Strečingom pred posilňovaním ohrozujete svaly

Ak si dáte strečing predtým, ako pôjdete posilňovať, vystavíte svoje svaly nebezpečenstvu. Strečing môže narušiť stabilitu svalov a kĺbov, ktoré sú potom náchylnejšie na zranenia. Neexistuje žiadny jasný prínos, pokiaľ ide o statické preťahovanie pred cvičením so záťažou.

"Ballistic" strečing môže zvýšiť riziko zranenia

Vyzerá váš strečing tak, že dosahujete ku špičkám nôh, tak nízko, ako je to len ide, potom sa vytiahnete naspäť hore a na druhý pokus chcete ešte zväčšiť svoj rozsah? Nazýva sa to "balistický strečing", môže zvýšiť riziko zranenia a tento spôsob preťahovania sa neodporúča.


Prečítajte si aj tento článok:

Je lepší strečing pred alebo po tréningu?