Zmrzlina aj pre intolerantných na laktózu
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo je vlastne laktózová intolerancia?
Ide o deficit laktázy, enzýmu, rozkladajúceho mliečny cukor, takzvanú laktózu, vyvolaný poškodením sliznice tenkého čreva.
Ľudia s laktózovou intoleranciou si musia odpustiť výrobky s vysokým obsahom mliečneho cukru, medzi ktoré patrí aj tradičná mliečna, po prípade smotanová zmrzlina. V opačnom prípade im hrozia zdravotné problémy, akými sú bolesti brucha, hnačky či nadúvanie.
Akou zmrzlinou sa teda môžete osviežiť, ak trpíte laktózovou intoleranciou?
Mali by ste vyhľadávať zmrzlinu, ktorá neobsahuje živočíšne tuky, po prípade ich obsahuje minimum, napríklad:
- Ovocný sorbet
- Ovocná dreň
- Zmrzlina z rastlinného mlieka
Balená zmrzlina
Jednou z možností je kupovať si iba balené zmrzliny a nanuky, kde nájdete presne rozpísané ich zloženie. Pozor si treba dávať na zložky mliečny cukor, mlieko, smotana, maslo či srvátka.
Domáca zrmzlina
Druhou, ešte zdravšou a navyše zaujímavejšou alternatívou, je vyrobiť si letnú ľadovú pochúťku priamo vo vašej kuchyni.
Tu vám ponúkame recept na zmrzlinu bez obsahu živočíšnych tukov, aj s videopostupom. Budete potrebovať iba dve suroviny a najzdravšia zmrzlina bude na svete.
Zmrzlina zo stánkov
Horšie je to so zmrzlinou, servírovanou bez balenia, napríklad v stánkoch či cukrárňach.
„Z našej skúsenosti obsluha zákazníkom informácie o pôvode tuku v zmrzline podať nevie.” hovorí pre časopis Muscle&fitness online Rastislav Stolárik, predseda združenia Intolerancia laktózy.
Laktózovo intolerantným v taktomto prípade odporúča pár minút pred konzumáciou zmrzliny s neznámym obsahom užiť enzým laktáza vo forme tabletky.
Ak teda trpíte neznášanlivosťou mliečneho cukru, nezúfajte. Práve ste si prečítali, že existuje viac ako len jedna cesta, ako si plnohodnotne užiť leto s porciou kvalitnej zmrzliny v ruke. Stačí len nechať dvere svojej vynaliezavosti či fantázie otvorené a s chuťou sa zahryznúť.