Dá sa v klamaní vytrénovať? Podľa čoho vás môžu odhaliť?

Aj keď to vyzerá, že niektorí ľudia sú v klamaní lepší ako tí druhí, pravdou je, že každý sa v tom môže vytrénovať. Vedci zistili, že 20 minút hovorenia lží postačí na to, aby ste ju hovorili rovnako ľahko ako pravdu.

klamár

Zdroj foto: Shutterstock.com

V malej štúdii, pozostávajúcej z 32 ľudí, výskumníci požiadali polovicu účastníkov mať na pamäti tri fakty s falošnou identitou: nové meno, dátum narodenia a rodné mesto. Výskumníci potom požiadali dobrovoľníkov odpovedať na otázku: „Je toto o vás pravda?" Ľudia s falošnou identitou mali súhlasiť. Po zmeraní doby odozvy a presnosti a po 20 minútach tréningu sa tieto hodnoty zhodovali s hodnotami u druhej polovice účastníkov, ktorí hovorili pravdu.

Prečo potrebujeme na klamanie určitý čas?

Klamstvo vyžaduje určité „mentálne žonglovanie.“ Budete musieť držať dve protichodné odpovede v mysli a potlačiť tú, ktorá je pravdivá. Avšak, 20 minút je dosť času na úplné zapamätanie lži, čo znamená, že žiadnu ďalšiu myšlienku potom už nepotrebujete. Psychologicky je možné, že potom, čo znovu a znovu opakujete niečo pre seba, môžete sa podvedome presvedčiť o tom, že je to pravda, aj keď logicky viete, že to tak nie je.


Prečítajte si tiež:

Aké sú typy klamstiev?

Kedy môže byť klamanie prospešné?

Spôsob, akým pracuje naša myseľ môže byť pomerne flexibilný. Podvádzanie môže dokonca viesť aj k tomu, aby sme boli v niečom lepší. Napríklad, ak by ste si opakovane hovorili sám sebe: „Som dobrý v matematike,“ potom sa môže stať, že sa vaša výkonnosť skutočne zlepší.

Podľa tohto vraj spoznáte klamára

Pridlho reaguje

Ak niekto príliš dlho reaguje na jednoduchú otázku, príde vám to podozrivé. Ideálne na porovnanie je v takomto prípade po sebe položiť dva typy otázok, jednu takú, o ktorej viete, že na ňu nemá dôvod klamať a druhú, na ktorú zaklame. Príklad: „Tvoja obľúbená farba? Koľko máš rokov?“ Ak reakcie nie sú približne rovnaké, klamára odhalíte ľahko.

Príliš komplikovano odpovedá

Klamanie môže byť skutočnou námahou pre váš mozog, ktorý má čo robiť, aby udržal klamstvo skryté. Ak vám niekto odpovedá na otázku príliš siahodlho, môže to byť znamenie, že postupne dotvára klamstvo alebo sa snaží spomenúť si na pôvodnú lož a držať sa svojho scenára.

Niektoré veci v jeho príbehu nedávajú zmysel

Ak vám priateľ hovorí nejaký príbeh a vy si zrazu všimnete, že niektoré detaily v ňom jednoducho nesedia, začnete ho upodozrievať z klamstva. To isté sa môže stať, ak vám nevie odpovedať na upresňujúce otázky. Možno ste počuli, že tieto príznaky sú signály, že váš priateľ klame, ale tieto znaky ešte nie sú dostačujúce na usvedčenie z lži.

Pozerá sa doľava a je roztržitý

Vraj pozeraním na pravú stranu sa prepájame s ľavou časťou mozgu, spojenou s logickým myslením a pamäťou, zatiaľ čo pohľad upretý na ľavú stranu ukazuje prístup k pravej časti mozgu a centru kreativity, čo znamená, že daná osoba spriada lož. Toto však neplatí.

Takisto si mnohí všímajú to, čo ľudia robia, počas toho, ako rozprávajú. No keď niekto nepokojne hýbe rukami, škriabe sa na nose, alebo sa vám nepozerá do očí, ešte to neznamená, že klame.

Robí grimasy alebo sa nasilu usmieva

Mimika môže prezradiť mnoho, pretože výrazy tváre sú napojené na emocionálne reakcie, ale ľudia sa môžu značne líšiť, pokiaľ ide o emocionálne reakcie pri klamstve. Možno, že osoba, s ktorou hovoríte, rozdáva krátke a silené úsmevy len preto, lebo sa nevie usmievať spontánne alebo je nervózna.

Jeho správanie sa mení

Ak sa niekto náhle začne cítiť nepríjemne alebo nahnevane, to je zvyčajne známka nervozity z toho, že by sa mohlo prísť na jeho klamstvo a musel by povedať pravdu. Ak budete dostatočne šikovní, možno ho k tomu aj doženiete.


Prečítajte si aj tento článok:

Aké sú typy klamstiev?