4 najznámejšie typy morských rias

Morské riasy sú výbornou morskou zeleninou, ktorá vám môže pomôcť pri trávení, ale aj chudnutí. Ktoré typy rias by ste mali určite vyskúšať?

Prečo sa oplatí jesť morské riasy?

Vláknina obsiahnutá v morských riasach pomáha rýchlejšie nadobudnúť pocit sýtosti a zabraňuje tak prejedaniu sa. Okrem toho dokáže zlepšiť vaše trávenie a znížiť vstrebávanie tukov. Vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín zvyšujú hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu v krvi a znižujú zápaly v ľudskom tele.


Prečítajte si aj:

4 dôvody prečo jesť morské riasy


Najznámejšie typy morských rias, ktoré sa oplatí vyskúšať

1. Nori (z rodu Porphyra)

Morská riasa Nori má papierové listy s jemnou zemitou chuťou a jeden jej list obsahuje toľko vlákniny ako šálka surového špenátu a viac omega-3 mastných kyselín ako šálka avokáda. Taktiež patrí medzi riasy s najväčším množstvom bielkovín – až 50% z jej celkovej hmotnosti. Obsahuje i silný antioxidant - vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín A a látku taurín, ktorá pomáha kontrolovať hladinu cholesterolu.

Nori sa zvyčajne predáva sušená vo forme listov alebo v balíčkoch po viac kusoch.

Ako ju možno pripraviť v kuchyni? Sušené listy Nori opečte v rúre pri nízkej teplote a následne na ne poukladajte kúsky mrkvy, zeleru a avokáda. Zatočte to do rolky a dostanete chutnú i zdravú maškrtu.

2. Wakame (z rodu Undaria pinnatifida)

Riasa Wakame je tradičná japonská riasa s vysokým obsahom vápnika, jódu, železa, vitamínu B a C, bielkovín a vlákniny. Pôsobí ako diuretikum, t.j. pomáha znižovať nadúvanie a pôsobí preventívne proti osteoporóze (vďaka obsahu vápnika a horčíka). Pigment „fucoxanthin“, nachádzajúci sa v riase, zlepšuje inzulínovú rezistenciu a tiež dokáže spaľovať tukové tkanivá.

Ako ju možno pripraviť v kuchyni? Namočte jej listy do studenej vody a nechajte zmäknúť. Potom ich môžete pridať do uhorkového šalátu s ryžovým octom, sezamovým olejom a sójovou omáčkou.

3. Kombu (z rodu Laminaria japonica)

Na západe je táto morská riasa známa aj pod menom „kelp“ a zastupuje kombu a celý rád hnedých rias, ktorá patria do rodu laminaria. Kombu je bohatá na kyselinu alginovú – výborný „prostriedok“ na prečistenie čriev. Je výborným zdrojom jódu, potrebného na správnu tvorbu hormónov štítnej žľazy, a tým aj na regulovanie metabolizmu.

Jeden výskum tiež dokázal, že riasa Kombu dokáže odstraňovať zrazeniny v cievach.

4. Arame (z rodu Eisenia bicyclis)

Morská riasa Arame je jedna z rias Ďalekého východu, vyznačujúca sa ľahkou chuťou. Výborne sa hodí k tofu alebo k zelenine so sójovou omáčkou. Obsahuje značné množstvo draslíka, ktorý pomáha pri prevencii svalových kŕčov.

Jeden výskum tiež dokázal, že riasa Arame má antivírusové vlastnosti a dokonca dokáže pomôcť aj pri obezite.


Prečítajte si aj:

4 dôvody prečo jesť morské riasy