Ako zistiť, kedy máte svoje plodné dni?

Mnoho manželských párov sa snaží o malý prírastok, ale nie vždy sa im to podarí hneď na prvýkrát. Zistite, kedy máte svoje plodné dni a zvýšte svoju šancu na počatie.

Ženské telo Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je menštruačný cyklus?

Začína prvým dňom pravidelného menštruačného krvácania a končí posledným dňom pred nasledujúcou menštruáciou. Každý cyklus má svoj vlastný priebeh. Behom cyklu dochádza k vyzrievaniu a rastu folikulu, k jeho prasknutiu a uvoľnení vajíčka (ovulácii) a k premene folikulu na žlté teliesko. K ovulácii dochádza v priebehu menštruačného cyklu len raz. Stenou folikulu sú produkované hormóny estrogény. Pred ovuláciou stúpa hladina práve tohto hormónu. Pôsobením estrogénu sa tvorí a rastie sliznica maternice a žliazky hrdla maternice produkujú stále redší hlien. Keď dosiahne hladina estrogénu najvyššiu hodnotu, hlien obsahuje viac ako 96 % vody. Mení sa i konzistencia maternicového čípku. Mäkne, otvára sa a smeruje hore.

V momente keď folikul dozreje, hypofýza produkuje luteinizačný hormón, pod jeho vplyvom folikul praskne a uvoľnené vajíčko je zachytené vajcovodom. Pokiaľ nie je oplodnené v hornej tretine vajcovodu, skoro zaniká. Zvyšok folikulu sa premení na žlté teliesko, ktoré produkuje predovšetkým hormón progesterón, ktorý svojim účinkom pripravuje sliznicu maternice k uhniezdeniu oplodneného vajíčka. Mení sa charakter hlienu – stáva sa hustejším, tuhším a žltne. Čípok tuhne, uzatvára sa, je nižšie položený a bazálna teplota sa zvyšuje.


Prečítajte si aj:

6 zásad ako sa správne starať o svoju vagínu

Vhodná metóda regulácie počatia

V dnešnej dobe takmer každá rodina, každý manželský pár hľadá vhodnú metódu regulácie počatia. Je dôležité, aby bola spoľahlivá a zároveň bez vedľajších zdravotných následkov. Ponukou riešenia je využitie osvedčenej modernej metódy prirodzeného plánovania rodičovstva založeného na vedeckých podkladoch symptotermálnej metódy ( symptóm = príznak, termálny = teplotný ). Metóda je založená na vyhodnocovaní zmien ľahko sledovateľných príznakov: hlienu maternicového hrdla a bazálnej teploty. Umožňuje určiť optimálne obdobie v cykle ženy pre počatie, a tiež spoľahlivo vymedziť obdobie, kedy k počatiu a teda ani k tehotenstvu dôjsť nemôže. Prirodzené plánovanie rodičovstva vychádza zo skutočnosti, že k počatiu nedochádza pri každom pohlavnom styku. Vďaka tomu je možné spoľahlivo vymedziť plodné a neplodné dni.

Symptotermálna metóda

Symptotermálna metóda prirodzeného plánovania rodičovstva:

  • Je metóda pre tých , ktorí majú záujem poznať svoje telo a rozumieť mu. Bez rozdielu či žijú sexuálne alebo nie.
  • Je eticky v norme, v súlade s prirodzeným zákonom.
  • Posilňuje sebavedomie partnerov a vytvára medzi nimi vzťah naplnený dôverou.
  • Je metódou, ktorá vychádza zo vzájomnej spolupráce muža a ženy.
  • Ponúka ničím nerušený sexuálny zážitok.
  • Je množné s nou začať v každom období života ženy až do prechodu.
  • Je cenovo dostupná.
  • Pri snahe vyhnúť sa počatiu je jej spoľahlivosť minimálne zrovnateľná s hormonálnou antikoncepciou.
  • Nemá vedľajšie účinky.
  • Je spoľahlivá v období pôrodu, kedy žena dojčí.
  • Pomáha pri objasnení príčiny neplodnosti.
  • Je použiteľná i pri nepravidelných cykloch.
  • Je možné ju používať v zamestnaniach , kde sa pracuje na zmeny.

Maternica Zdroj foto: Shutterstock.com

Pravidlá pre sledovanie hlienu

Vzhľad a kvalita hlienu sú dané množstvom estrogénu, tzn. čím je vyšší, tým je hlien tekutejší a je sprevádzaný subjektívnym pocitom vlhka až mokra v rodidlách. Tento pocit môžeme považovať za nepriamu známku ovulácie. Plodné obdobie trvá ešte tri dni po vrchole hlienu. S nástupom progesterónu hlien hustne, stáva sa lepkavým až nakoniec nie je pozorovaný . V neplodnom období na začiatku cyklu bráni hlienová zátka prieniku spermií z pošvy do maternicového hrdla. V kyslom prostredí pošvy spermie behom 4 až 8 hodín odumierajú.

Pravidlá pre sledovanie čípku

Za začiatok plodného obdobia sa považuje akákoľvek zmena kvality čípku. Čípok je mäkkší, vyťahuje sa hore, jeho branka sa otvára. Niektoré ženy ho pri samovyšetrovaní prstom cez pošvu ani nedosiahnu. Plodné obdobie končí , keď je čípok nízko, uzatvorený a pevný asi ako špička nosa.

Pravidlá pre sledovanie telesnej teploty

Bazálna teplota je pokojová teplota nameraná hneď ráno, najlepšie po prebudení, v telesnej dutine (konečník, pošva, pod jazykom). Meranie robíme v priebehu jedného cyklu v rovnakej dutine, rovnakým teplomerom a v rovnaký čas. Pred ovuláciou má telesná teplota nižšie hodnoty. Po ovulácii dochádza k vzostupu teploty. Dôležité je vedieť stanoviť prvý deň vzostupu teploty. Je to prvé meranie , ktoré je akokoľvek vyššie než najvyššie zo šiestich predchádzajúcich meraní.


Prečítajte si aj:

6 zásad ako sa správne starať o svoju vagínu

0vecka

neviem preco radsej nepouzit ovulacny pasik? je to ovela presnejsie a jednoznacnejsie a ovela jednoduchsie... to si mozeme Rovno svietit svieckami