5 návykov, ktoré vám predĺžia život

S pribúdajúcim vekom sa každý človek zamýšľa nad tým, čo môže urobiť pre to, aby si zabezpečil dlhší život. Vedci na to prišli.

Šťastná žena Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Behať sa vyplatí

Jedna štúdia publikovaná v časopise American Journal of Epidemiology preukázala, že ženy, ktoré pravidelne behajú, žijú až o 5 rokov a 7 mesiacov dlhšie ako tie, ktoré sa tejto pohybovej aktivite nevenujú. Netreba behať maratóny, dôležité je stanoviť na pravidelnosť a dopriať si beh aspoň 2-3krát týždenne po dobu jednej hodiny. Ide o to, že beh posilňuje srdce a znižuje hladinu cholesterolu v krvi, vďaka čomu zlepšuje celkový zdravotný stav človeka.


Prečítajte si aj:

Aký vplyv má beh na ľudský organizmus?

2. Sledujte si svoju váhu

Štúdia z Washingtonskej univerzity zistila, že obézni ľudia vo veku 40 rokov sa dožili až o 1 rok a 4 mesiace menej ako ľudia s normálnou váhou. S obezitou sa totiž spájajú ochorenia ako ischemická choroba srdca, vysoký krvný tlak, cukrovka a aj zvýšené riziko úmrtia na mŕtvicu. Vypočítajte si BMI index (Body mass index) a vďaka nemu budete môcť odhadnúť riziká spojené s obezitou alebo aj podváhou. Oba prípady sú pre naše zdravie ohrozujúce.

3. Nefajčite

Nemeckí vedci zistili, že ženy nefajčiarky žili až o 7 rokov a 2 mesiace dlhšie ako tie, ktoré si pravidelne zapaľovali cigaretu. Prestať fajčiť je tiež riešením – ukázalo sa, že aj tí, ktorí úplne prestali fajčiť, si vďaka tomu môžu predĺžiť svoj život. Pri fajčení rastie riziko výskytu srdcových ochorení, ochorení pľúc alebo riziko vzniku rakoviny.

4. Udržujte si silu

Jedna štúdia publikovaná v časopise AGE dokázala, že ľudia so silnejším stiskom žili o 2 roky a 2 mesiace dlhšie ako tí so slabším stiskom. Čo to znamená? Popri behaní by ste nemali zabúdať ani na posilňovanie a udržiavanie si svalovej hmoty.

5. Zabudnite na slaninu

Výskum publikovaný v časopise American Journal of Clinical Nutrition ukázal, že ľudia, ktorí jedli denne menej ako 300 gramov červeného mäsa, žili o 1 rok a 9 mesiacov dlhšie ako tí, ktorí jedli viac mäsa. Negatívne účinky červeného mäsa sa prejavujú najmä pri jeho spracovávaní do podoby párka alebo slaniny a ich následnej konzumácií. Preto ak sa ho nechcete zbaviť, zaobstarajte si ho vždy čerstvé a spracovávajte si ho sami a zdravo.


Prečítajte si aj:

Aký vplyv má beh na ľudský organizmus?

0vecka

som zvedavy ktori blazni jedia denne viac ako 300g cerveneho mesa... takisto mozem spravit studio e ti co jedli viac ako 10kg tekvice denne sa dozily menej ako ti co jej jedli menej... teda tekvica skracuje zivot..