Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.
Oleje z orechov
Zdroj foto: Shutterstock.com
Olej z para orechov
Vďaka vysokému obsahu vitamínu B1 je vhodný pre tých, ktorí trpia nervovou poruchou – ako môže byť depresia, podráždenosť, strata pamäti alebo zlá koncentrácia. Okrem toho obsahuje aj selén, pomáhajúci blokovať voľné radikály a zároveň posilňujúci imunitný systém.
Para orechy, nazývané niekedy aj brazílske gaštany, sú známe pre svoju schopnosť potlačiť chuť na cigarety, a tým pomôcť prestať fajčiť. Sú dobré pre zdravie pokožky, vlasov i nechtov a znižujú riziko výskytu žlčových kameňov.
Prečítajte si aj:
Týchto 6 druhov orechov by ste mali zaradiť do svojho jedálnička
Olej z vlašských orechov
Tento olej obsahuje mnoho tzv. zdravých tukov a je výborným zdrojom bielkovín, vitamínu E, vitamínov skupiny B, soli kyseliny listovej a minerálov – selén, fosfor, horčík a sodík. Výborne pôsobí pri odbúravaní vysokej hladiny cholesterolu, znižuje vysoký krvný tlak a je prevenciou proti rakovine hrubého čreva.
Okrem toho má pre naše zdravie mnoho ďalších benefitov:
- podporuje imunitu a rast buniek
- zabezpečuje mladistvý vzhľad – pevné vlasy a nechty
- odstraňuje zápchu a plynatosť
- lieči kožné ochorenia (lupienka, ekzém, vyrážky, akné)
- eliminuje stres
- vhodný pre diabetikov aj celiatikov
Zdroj foto: Shutterstock.com
Olej z lieskových orechov
Tento olej sa vyznačuje svojou schopnosťou chrániť organizmus pred chorobami. Je to vďaka špeciálnej kombinácií proteínov, sacharidov, vitamínov, minerálov (vápnik, zinok, draslík, železo) a látky beta-sitosterol. Je výborným zdrojom vitamínu E, ktorý je nevyhnutný pre zdravé srdce a svaly a pre normálne fungovanie reprodukčného systému. Okrem toho dokáže vitamín E zabraňovať vzniku a šíreniu onkologických ochorení, ako sú rakovina prsníka a prostaty.
Olej z lieskových orieškov je výživný pre zrelú a suchú pleť, dokáže ju spevniť a dodať jej dostatočnú hydratáciu. Je výborný pre tehotné ženy na masáž bruška a pŕs proti striám.
Arašidový olej
Arašidový olej je rastlinným olejom, ktorý patrí medzi tie najzdravšie. Vyznačuje sa nízkym obsahom cholesterolu, nasýtených a nenasýtených tukov. Je výborným zdrojom antioxidantov, vitamínu E a fytosterolov. Priaznivo vplýva na srdcovo-cievny systém, zabraňuje vzniku a rozvoju trombózy, chráni cievy a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Tento olej má široké využitie v kuchyni – je vhodný na vyprážanie vo vyšších teplotách. V oblasti kozmetiky sa používa ako prísada do mnohých pleťových vôd a hydratačných krémov.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Mandľový olej
Mandľový olej je jedným z najcennejších rastlinných olejov a obsahuje mnoho vitamínov - A, E, F a minerálnych látok – draslík, vápnik, horčík, fosfor a kyselina olejová. Svojim zložením nespôsobuje žiadne alergické reakcie, rýchlo sa vstrebáva, neupcháva póry a nezanecháva pocit mastnoty. Aj z tohto dôvodu sa odporúča na suchú pleť so sklonom ku začervenaniu, svrbeniu, olupovaniu a praskaniu. Je tiež dobrou prevenciou proti tvorbe nových vrások.
Mandľový olej má silné utišujúce a proti vrbivé účinky, vďaka čomu sa používa pri liečbe rôznych kožných ochorení ako sú napríklad ekzémy, lupienky, aknózna pleť a pri opuchoch.
Pistáciový olej
Vedci preukázali, že by sme mali konzumovať minimálne dvakrát denne jednu čajovú lyžičku tohto oleja a mohli by sme tak znížiť hladinu cholesterolu až o 10%. Pitie oleja pomáha pri znižovaní rizika výskytu srdečných ochorení a pri udržiavaní normálneho krvného tlaku. V ľudovom liečiteľstve sa používa ako liek na pečeňové cysty, abscesy, pomliaždeniny a na rany. Vďaka svojmu zloženiu je užitočný aj proti kašľu, tuberkulóze a dokáže zmierniť stres či úzkosť.
V kuchyni sa môže používať na korenie alebo zjemnenie šalátov a ľahkých pokrmov.
Prečítajte si aj:
Týchto 6 druhov orechov by ste mali zaradiť do svojho jedálnička
Ale v studenej kuchyni by to nemalo vadiť, nie? Napr tekvicový je výlučne do studenej kuchyne
Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.