Želé z ruže
Zdroj foto: Shutterstock.com
Potrebujete:
- 3 hrste lupeňov ruží
- ¾ litra destilovanej lekárenskej vody
- kôru z citróna
- 0,5 kg trstinový alebo iný cukor
- bylinný čaj (napríklad z ibišteka)
- rastlinnú želatínu
- hrniec
- varešku
- zdroj tepla
Zdroj foto: súkr.archív
Postup výroby
-
Z vody a bylín urobte silný zápar v hrnci.
-
Následne vsypte cukor, zamiešajte a priveďte k varu za občasného miešania.
-
Do vriacej čajovej zmesi vsypte lupene ruží.
-
Lupene ruží budú blednúť, gélovatieť. Varte ich asi 10 minút, za občasného miešania. Rozvanie sa vám omamná vôňa ruže po celej miestnosti.
Zdroj foto: súkr.archív
-
Po 10 minútach varenia lupeňov ruže pridajte citrónovú kôru. Zamiešajte a minútku dve povarte.
-
Hotovú zmes, preceďte do ďalšieho hrnca alebo inej žiaruvzdornej nádoby. Lupene ruží poriadne potlačte po stranách sitka, aby sa všetka šťava z nich vytlačila.
Zdroj foto: súkr.archív
-
Prisypte jedlú želatínu a poriadne zamiešajte. Opäť dajte na zdroj tepla a zahrejte, nevarte.
-
Za horúca vylejte hotovú zmes do uskladňovacej nádoby. Najlepšie sklenenej s tesniacim vekom.
Zdroj foto: súkr.archív
Na záver: Hotové želé nechajte vychladnúť a môžete konzumovať ako dezert. Alebo si želé ešte za tepla rovno nalejte na váš obľúbený koláč a nechajte na ňom stuhnúť. Získate tak luxusný labužnícky zákusok.
Náš tip
Ešte pred stuhnutím ružovej zmesi na tuhé želé, ho môžete použiť na dochutenie ovocných džúsov alebo bylinkového čaju. Získate tak luxusné osviežujúce nápoje na páry a oslavy.
Postup
Nalejte do úzkeho skleného číreho pohára džús z čerstvých pomarančov (na obrázku vľavo) alebo vychladený čaj z čerstvej mäty (na obrázku vpravo) približne do necelej ¾. Za pomoci čajovej alebo polievkovej lyžice opretej o vnútornú stranu pohára pomaly vlejte tekuté ružové želé. Lyžička umožní, aby želé preniklo na dno pohára. Následne môžete pohár vkusne dozdobiť. Napríklad plátkom pomaranča alebo citróna a čerstvou mätou alebo medovkou. Taktiež môžete pridať slamky a lupienky ruží.
Zdroj foto: súkr.archív
Prečítajte si aj: