Chcete dlhotrvajúce manželstvo? Vezmite si niekoho vo svojom veku

Dokonca už aj päťročný vekový rozdiel predstavuje až 18 % väčšiu pravdepodobnosť, že sa vaše manželstvo rozpadne. Ako to?

Partneri Zdroj foto: Shutterstock.com

Existuje mnoho faktorov, ktoré majú vplyv na úspech manželstva, ako napríklad:

  • peniaze
  • deti
  • dĺžka vzťahu pred uzatvorením manželstva
  • vek manželov

Práve vek je hlavným faktorom, ktorý má značný vplyv na manželstvo. Čím je vekový rozdiel medzi partnermi väčší, tým je vyššie riziko ich rozvodu.


Prečítajte si aj:

Podľa čoho si vyberáme partnerov?

Pochádzať z jednej generácie má význam

Vedec Randy Olson došiel na základe svojich pozorovaní ku výsledku, že vekový rozdiel môže pre mnohé páry znamenať rozchod. Ak je medzi partnermi rozdiel 1 rok, riziko neúspechu je vyššie až o 3%. Ak je vekový rozdiel 5 rokov, je tu o 18% vyššia pravdepodobnosť rozchodu. Ak je to 10 rokov, pravdepodobnosť rozpadu manželstva predstavuje 39%. Ak je medzi partnermi viac ako 20 či 30 rokov rozdiel, takmer nikdy to neznamená úspešné manželstvo.

Štatistiky a pozorovania sú však jedna vec. Ešte nikdy to nevyhnutne nemusí znamenať, že aj to vaše manželstvo sa rozpadne vplyvom väčšieho vekového rozdielu.

Partneri Zdroj foto: Shutterstock.com

Aké sú výhody manželstva?

Z mnohých štúdií vyplynulo, že práve v manželstve pociťujeme lepšie sexuálne uspokojenie, ako keď sme len partnerskom vzťahu. Manželstvo posilňuje dôveru a tá je pre skvelý sex dôležitá. Výhodou môže byť aj to, že ženatí zarábajú viac, pretože si uvedomujú, že už nie sú zodpovední len za seba. Veľakrát sa stáva, že ak do rodiny pribudne dieťa, muži sú motivovaní zarábať viac a častokrát sa im to aj darí.

Je tiež dokázané, že manželstvo nepriamo vplýva aj na zvýšenie životnej úrovne. Veľakrát sa stáva, že mladí a slobodní ľudia žijúci v malých bytoch sa po svadbe sťahujú do väčších nehnuteľností v lepších štvrtiach.


Prečítajte si aj:

Podľa čoho si vyberáme partnerov?

0vecka

"Ak je to 10 rokov, pravdepodobnosť rozpadu manželstva predstavuje 39%."

tusim tam malo byt ze sanca je o 39% vyssia...

inak sa mi to nezda ze je jedno kto je starsi... myslim ze je rozdiel ci je o 10 rokov starsia zena alebo muz....

poučený

Môžem potvrdiť. Kým ja som plánoval deti a dom, mladá chcela chodiť po diskotékach. Teraz mám o rok mladšiu a spokojnosť. Šikovná a vie čo chce. :-)

0vecka

poučený nj ale prave preto... si zober ze zesnka by mala stihnut prve decko do 30 chlap tak do 40 .... teda imho o 5 rokov starsi chlap by mal byt na tom lepsie ako o 5 rokov starsia zena ktora by nutila do deti 25 rocneho.....