Prečo pri bozkávaní zatvárame oči?

Jedna nová štúdia ukázala, že človek akosi automaticky zatvára oči kvôli tomu, aby sa vedel na bozkávanie viac sústrediť. Je to pravda?

Bozkávanie Zdroj foto: Shutterstock.com

Anglická štúdia ukázala....

Vedci z anglickej univerzity Royal Holloway skúmali ako dokážu vizuálne stimuly brániť (poprípade rušiť) ľudské zmysly. Na účely tohto výskumu sa použilo 16 dobrovoľníkov, ktorí mali vykonávať úlohy na rôznych úrovniach obtiažnosti a zároveň reagovať na vibrácie aplikované na ich pravú alebo ľavú ruku. Ukázalo sa, že čím viac sa zvyšovali nároky na zrakové úlohy, tým viac klesala u ľudí všímavosť na hmatové alebo sluchové podnety.

Z vykonanej štúdie tak vyplýva, že pre ľudí je jednoducho náročné robiť viac zmysluplných vecí naraz. Na druhej strane tým, že pri bozkávaní zatvoríte oči, nebudete vnímať nič okolo seba a budete sa môcť plne sústrediť len na prichádzajúce vášnivé bozky od vášho partnera alebo partnerky.


Prečítajte si aj:

8 rád pre partnerský vzťah od pápeža Františka


Prečo je bozkávanie dobré pre zdravie?

Vedeli ste, že bozkávaním sa zlepšuje náš imunitný systém? Pravidelné bozky dokážu údajne náš život predĺžiť až o päť rokov a znižujú produkciu stresových hormónov, vďaka čomu sa potom cítime veľmi dobre a optimisticky.

Bozkávanie tiež zabraňuje tvorbe látok spôsobujúcich vysoký krvný tlak, zvyšovanie cholesterolu alebo odumieranie mozgových buniek. Táto príjemná činnosť tiež priaznivo pôsobí aj na zubnú sklovinu. Pri bozkávaní sa totiž vytvára množstvo slín, ktoré obsahujú vápnik a fosfor – prvky s pozitívnym vplyvom na zubnú sklovinu a zabraňujúce vzniku zubného kazu.