Fruta bomba alebo papája
Zdroj foto: Shutterstock.com
Základné informácie
Stromy papáje dorastajú do výšky 5-10 metrov a sú podobné palmám. Plod má elipsovitý tvar a vzhľadovo pripomína hrušku alebo avokádo. Najčastejšie býva žltý, oranžový a červený. Najväčšie plody vážia až 8-9 kilogramov, k nám sa dovážajú tie s váhou do jedného kilogramu. Papáje chuťovo pripomínajú melón v kombinácii s broskyňou, tie menšie zase jahody. Stred plodu tvorí mnoho malých pikantných čiernych semienok, ktoré sa sušené používajú ako náhrada korenia. Takisto vraj môžu pomôcť aj v boji proti hlístom.
Účinné látky
Papája obsahuje vodu, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, minerály ako vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík či selén, omega 3 a omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú, luteín, cholín a betakarotén. Šálka čerstvého ovocia obsahuje 0,85 g bielkovín, 55 kalórií a 2,5 g vlákniny. Stačí polovica tohoto ovocia a zabezpečíte si odporúčanú dennú dávku vitamínu C.
Zdravotné benefity
-
posilňuje imunitný systém
-
detoxikuje organizmus
-
chráni pred voľnými radikálmi
-
zmierňuje zápal
-
pôsobí preventívne pred aterosklerózou a infarktom
-
pomáha pri problémoch s trávením (štiepi bielkoviny)
-
podporuje činnosť pankreasu
-
pomáha pri zápaloch a vredoch žalúdka a dvanástnika
-
prečisťuje hrubé črevo, obličky a močové cesty
-
má močopudné účinky
-
pomáha pri celiakii, chronickej hnačke a narušenej tvorbe bielkovín
-
zmierňuje zápchy a krvácanie hemoroidov
-
zmierňuje reumu, dnu a astmu (vďaka obsahu enzýmu papaín)
-
normalizuje hladinu cukru v krvi a znižuje vysoký cholesterol
-
podporuje hojenie rán a kožných ochorení
Papája v kozmetike
Rozpúšťa odumreté vrstvy kože, alkalické minerály, v nej obsiahnuté, vyživujú pokožku. Papája ďalej pomáha odstraňovať jemné vrásky a upokojuje podráždenú pokožku. Rozmixovanú papáju si môžete aplikovať raz za dva týždne na tvár ako masku proti akné či na rozžiarenie pleti. Nechajte ju pôsobiť približne polhodinu. Tiež sa využíva ako podporný prostriedok pri liečbe vredov predkolenia.
Papája v kuchyni
V obchodoch si vyberajte papáju so žltooranžovou farbou, ktorá sa poddáva miernemu tlaku prsta. Vyhýbajte sa plodom so škvrnami. Papáju nešúpte, zbavili by ste ju mnohých užitočných látok. Plod len rozpoľte a zbavte semien, potom môžete dužinu od šupky oddeľovať lyžičkou.
Konzumovať ich môžete čerstvé alebo sušené, najlepšie nalačno. Veľmi dobré sú i v kombinácii s datľami, medom či kokosom. Hodia sa do ovocných šalátov, jogurtov, ku tvarohu, do ovsenej kaše ale aj k mäsu. V lete určite osvieži aj smoothie z papáje, do ktorého môžete pridať aj mango, pomaranč alebo jahody.
Pozor! Papája je nevhodná počas tehotenstva, pretože šťava z papáje vyvoláva v maternici svalové sťahy, ktoré spúšťajú krvácanie.
Pozrite si aj na videu, ako pripraviť papáju ku konzumácii:
Zdroj videa: YouTube.com
Vyskúšajte aj toto exotické ovocie: