4 tipy ako zostať zdravý, ak máte sedavé zamestnanie

Máte zamestnanie, pri ktorom celý deň len presedíte za pracovným stolom? Práve toto môže spôsobovať závažné zdravotné problémy. Ako sa tomu vyhnúť?

Muž v práci za stolom Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo môže sedavé zamestnanie spôsobovať vášmu zdraviu?

Pravidelné niekoľkohodinové sedenie môže spôsobovať celý rad zdravotných problémov – obezita, zvýšený krvný tlak, vysoká hladina cukru v krvi, nadbytok telesného tuku okolo pása, abnormálne hladiny cholesterolu v krvi a ďalšie. Okrem toho môže príliš veľa sedenia zvyšovať aj riziko úmrtie na kardiovaskulárne ochorenia alebo na rakovinu.


Prečítajte si aj:

Rozhýbte svoje telo v práci ľahkými strečingovými cvičeniami

Ako správne sedieť za stolom Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo robiť ak máte sedavé zamestnanie a chcete si uchovať dobré zdravie? Vyskúšajte tieto naše tipy:

1. Predstavte si, že vaša hlava je bowlingová guľa

Ľudia majú pri práci za stolom a pred počítačom tendenciu naťahovať hlavu dopredu namiesto toho, aby ju držali vo vzpriamenej polohe. V dôsledku toho sa zaťažuje ich krk a celá chrbtica, čo môže viesť k nepríjemným bolestiam chrbta a aj migrénam. Aby ste sa tomu vyhli, stiahnite bradu (a celú hlavu) dozadu, tak aby ste si vytvorili tzv. „dvojitú bradu“. Vďaka tomu bude vaša hlava, krk i chrbtica v jednej línií.

2. Nastavte si obrazovku počítača na úroveň očí

Či už sedíte alebo stojíte, horná časť monitora by mala byť presne na úrovni vašich očí, aby keď niečo hľadáte ste hlavou nepohli dole o viac ako 10 stupňov. Ak je táto časť pod úrovňou očí, môže to viesť k bolestiam krku a chrbtice. Ak je nad úrovňou očí, môže to spôsobiť aj syndróm suchého oka.

3. Neseďte, stojte

Niektoré moderné pracoviská sú dnes už navrhnuté tak, aby mohli zamestnanci za stolom stáť alebo napríklad popri práci chodiť aj na bežiacom páse. Je to veľmi efektívny spôsob ako zostať v pohybe aj počas vykonávania práce. Ak takéto vymoženosti u vás ešte nie sú, vezmite situáciu do vlastných rúk. Zoberte si notebook a položte si ho na vyššiu skrinku, tak aby bola jeho obrazovka v dostatočnej výške. Vyskúšajte si tak pracovať aj v stoji.

4. Využite akúkoľvek príležitosť na chôdzu

Nenechajte si kávu doniesť priamo do vašej kancelárie. Prejdite sa do kuchynky a spravte si ju sám. Rovnako aj pri obede uprednostnite chôdzu. Radšej obedujte v neďalekej reštaurácií, do ktorej môžete prejsť aj pešo ako sa nechať odviezť autom ďalej. Pre vaše zdravie je to rozhodne prijateľnejšie.


Prečítajte si aj:

Rozhýbte svoje telo v práci ľahkými strečingovými cvičeniami