Vedeli ste, že aj nezrelé banány môžu spôsobiť zápchu?

Zápcha je veľmi nepríjemnou záležitosťou, spôsobuje nadúvanie, bolesti brucha a pobyt na WC je priam utrpením. Strava s nízkym obsahom vlákniny a vody je najčastejšou príčinou zápchy a problémov s trávením.

potraviny spôsobujúce zápchu

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Fast Food

Hamburgery či hranolky a iné fast food menu sú takmer vždy s nízkym obsahom vlákniny a vysokým obsahom tuku a sodíka, ktorý môže zadržiavať vodu pomáhajúcu s trávením potravy. Celkovo konzumácia týchto potravín spomaľuje proces trávenia.

2. Mliečne výrobky

Imunoglobulín G (IgG) je typ mliečnej bielkoviny, nachádzajúcej sa napríklad v syroch, mlieku alebo zmrzline, ktorá je zodpovedná za zápchu. Takže, ak jej chcete predísť, konzumujte ich s mierou. Naopak, výrobky ako sú jogurty a kefír obsahujú probiotiká zdravej črevnej baktérie, ktoré môžu byť pre vaše trávenie prospešné.


Prečítajte si tiež:

10 potravín, ktoré vám uľahčia pobyt na záchode

3. Sušienky, koláče, pečivo

Priemyselne spracované potraviny, ako sú sušienky a kupované pečivo prispievajú k zápche. Majú vysoký obsah tuku, nízky obsah vlákniny a tekutín. Skúste si preto namiesto koláčika alebo sušienky dať ako dezert za misku malín alebo ovsených vločiek, ktoré majú vysoký podiel vlákniny.

4. Sladkosti

Cukor sám o sebe nespôsobuje zápchu, príčinou je skôr to, že takéto potraviny obsahujú ešte dosť pridaných sladidiel, majú nízky podiel vlákniny a ďalších živín. Čiže jedenie prílišného množstva sladkostí môže viesť k zápche.

5. Banány

Zrelé banány sú dobrým zdrojom vlákniny a draslíka, ktoré môžu pomôcť odraziť zápchu, ale nezrelé banány majú opačný účinok. Tie zelené majú vyšší obsah škrobu a trieslovín, ktoré okrem horkej chuti môžu spôsobiť alebo zhoršiť zápchu.

6. Paleo strava

Hoci pračlovek sa kedysi takto stravoval, dnešné ľudské trávenie už je nastavené inak. Paleo diéta, ktorej základom je konzumácia mäsa a príliš sa nejedia obilniny či strukoviny, môže viesť k zápche. Navyše, obmedzenie sacharidov v tejto diéte môže znamenať zníženie výskytu probiotík v črevách, pretože tie sa živia práve skvasiteľnými sacharidmi.


Prečítajte si aj tento článok:

10 potravín, ktoré vám uľahčia pobyt na záchode