Chcete sa počas horúcich letných dní osviežiť? Stavte na mini pomaranče - kumkvaty
Zdroj foto> Shutterstock.com
Základné informácie
Kumkvat rastie na menšom teplomilnom okrasnom strome, ktorý dorastá do výšky približne 2 - 3 metrov. Plody vyrastajú jednotlivo alebo v strapcoch po štyroch v pazuchách listov. Majú guľatý tvar a veľkosť približne 2,5 - 4 cm. Dozretý kumkvat má zlatožltú až oranžovú farbu a jeho sladkasto-horká chuť pripomína mix pomaranča, mandarínky a grepu. Veľké zelenkasté semená, nachádzajúce sa vo vnútri, sa nejedia. Dužina sa konzumuje aj s horkastou šupkou. Odporúča sa jesť najviac 3-krát do týždňa po 50 až 70 g.
Vyskúšajte:
Pripravte si osviežujúci ovocný koktejl vhodný aj na letné party
Čo obsahuje?
100 gramov ovocia obsahuje približne 286 KJ, je zložené z bielkovín, sacharidov, tuku, vlákniny a vody. Nachádzajú sa tu účinné látky ako železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán, flavonoidy či fytochemikálie. Ďalej obsahuje vitamíny A, B2, B3, C, E, kyselina listová, kyselina pantoténová a cholín.
Účinky na zdravie
-
podpora imunitného systému
-
ochrana buniek pred voľnými radikálmi
-
znižovanie cholesterolu
-
prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
-
spevňovanie tkanív kostí a kĺbov
-
zlepšenie trávenia
-
močopudné účinky
-
prečisťovanie obličiek a močových ciest
-
odstránenie nadbytočnej vody z tela
-
zvýšenie lesku a pevnosti vlasov
-
úrychlenie hojenia rán
Kumkvat v kuchyni
Najčastejšie sa toto ovocie konzumuje ako surové, nakrájané na miske alebo v ovocných šalátoch. No okrem toho sa z neho robí lekvár, šťavy a sirupy. Pridať si ho môžete do jogurtu, kaše či tvarohu. Ale spraviť sa z neho dá aj koláč alebo zaváranina. Je delikatesou ku grilovanému mäsu, hydine, zverine, rybám alebo na fondue. A ak kumkvat nechcete jesť surový, chutný je aj podusený. Hojne sa využíva ako ozdoba rôznych nápojov a mixovaných koktejlov. Vyrábajú sa z nich aj dezerty a krémy.
Čerstvý kumkvat je vhodné zjesť do jedného týždňa, skladujú sa v chlade. Tepelne upravené alebo zavarené kumkvaty možno skladovať i niekoľko týždňov až mesiacov.
Upozornenie
Kto trpí alergiou na šupku citrusových plodov, nemal by jesť kumkvat!
Prečítajte si aj tento článok:
Pripravte si osviežujúci ovocný koktejl vhodný aj na letné party