Pľúcnik lekársky

Pľúcnik lekársky je, aj podľa svojho názvu, vhodný pre pľúca a dýchacie cesty. Nielen, že zmierňuje dráždenie pri kašli, podporuje i trávenie, vylučovanie a pozitívne pôsobí aj na zdravie pokožky.

Pľúcnik lekársky Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako rozpoznáme pľúcnik lekársky?

Ak máte nazbieraný podbeľ, ďalšou liečivou bylinkou, ktorú nám ponúka jarná príroda je pľúcnik lekársky. Rastie najmä v húštinách na vlhkých miestach, obľubuje vápenatú pôdu. Poznáme ho aj pod ľudovým názvom čmelník, včielka, pľúcnik, pľúcna zelina, hviezdoš, červený kľúč alebo modrý kľúč.

Pľúcnik, ktorý má na lícovej časti listy tmavšie a na opačnej strane s bledšími škvrnami, kedysi ľuďom pripomínal choré pľúca. Keďže choré pľúca aj lieči, bylinka dostala názov pľúcnik.


Prečítajte si aj:

Prečo sa oplatí zbierať podbeľ liečivý?

Čo je to pľúcnik lekársky?

Pľúcnik lekársky - medonosná bylinka, trvalka, ktorá dorastá 10-30 cm. Vyskytuje sa v dvoch poddruhoch: pľúcnik škvrnitý a pľúcnik chlpatý s čiernym rozkonáreným podzemkom. Z podzemku vyrastajú dva druhy bylí, priame byle s kopijovitými listami, z ktorých vyrastajú kvety, a na báze sú zase byle s listami vajcovitými, alebo až v tvare srdiečka.

Kvety vyrastajú na žľaznatých stopkách z pazúch listov v krátkych pravidelných závitoch. Kalich pripomína zvonček, koruna je lievikovitá, najskôr ružová, neskôr fialová. Plod je hnedá až čierna tvrdka (delený plod). Bylinka kvitne od marca do mája. Najčastejšie sa zbiera kvitnúca vňať alebo iba škvrnité prízemné listy (máj – august). Bylinku sušíme pri teplote 40 °C, najlepšie v tieni, na vzdušnom mieste rozložené v tenkej vrstve.

Účinné látky

Pľúcnik lekársky obsahuje kyselinu kremičitú (čiastočne rozpustnú aj vo vode), triesloviny, sliz, saponín, minerálne látky (sodík, draslík, vápnik). Obsah kyseliny kremičitej je najvyšší na konci vegetačného obdobia (jeseň). Bylinka je bez pachu a má trochu slizovitú chuť.

Pľúcnik lekársky Zdroj foto: Shutterstock.com

Vplyv na zdravie - využitie v ľudovom liečiteľstve i kuchyni

Pľúcnik lekársky je vhodný nielen pre pľúca a dýchacie cesty. Zmierňuje dráždenie pri kašli, zbavuje hlienov. Podporuje trávenie, vylučovanie (zápal močových ústrojov) a pomáha pri liečbe hemoroidov. Pozitívne pôsobí aj na zdravie pokožky, hojí rany, kožné vriedky. Používa sa samostatne alebo v kombinácii s inými bylinkami. Na vykašliavanie sa používa spolu s plodmi anízu, listom podbeľa, plodmi feniklu alebo s prvosienkou. Protizápalové účinky zvýrazňuje kombinácia s koreňom ibišteka, koreňom puškvorca a koreňom ligurčeka. Pľúcnik lekársky by nemal chýbať v žiadnej prírodnej lekárničke. Mladé prízemné listy sa pripravujú v domácnosti ako šalát. Čerstvo odtrhnutý pľúcnik má chuť mladého hrášku. Na vnútorné použitie je vhodný čaj, na vonkajšie použitie odvar.

Pripravte si čaj z pľúcnika lekárskeho

1 PL bylinky zalejeme 250 ml viacej vody a necháme 10-15 minút prikryté lúhovať. Precedíme, osladíme medom, pijeme po malých dúškoch. Čaj môžeme aj inhalovať. Dospelým sa odporúča piť 3x denne cca 70 ml, maximálne podobu 3 týždňov. Bylinkári odporúčajú aj časovú zmes: 50% podbeľ, 40% prvosienka a 10% pľúcnik.

Ako každý čaj, neodporúča sa pre dlhodobé užívanie, nie viac ako 3 týždne, aby nedošlo k prekročeniu účinných látok. Pre jeho schopnosť zvýšenej zrážanlivosti krvi nie je vhodný pre tehotné ženy, kojace matky a malé deti.


Prečítajte si aj:

Prečo sa oplatí zbierať podbeľ liečivý?