Toto po sprchovaní nerobte, vašej vagíne to škodí

Veľa žien to zvykne robiť – osprchujú sa, utrú sa a hneď na seba navliekajú oblečenie. Avšak obliekanie sa, ak nie ste celkom suchá, nerobí vašej vagíne dobre. Prečo?

Sprchovanie Zdroj foto: Shutterstock.com

Lekár a riaditeľ gynekologického centra v Miami, Jason James M. D., hovorí: „Ak si oblečiete spodné prádlo a nie ste tam dole ešte poriadne suchá, môže to veľmi rýchlo viesť ku kvasinkovej infekcií, keďže kvasinky sa zvyknú tvoriť práve vo vlhkom prostredí“. Aj toto je dôvod, prečo sa počas teplých letných mesiacov, keď sa ženy chodia často kúpať, hromadí pot v oblasti genitálií a spôsobuje zdravotné nepríjemnosti.


Prečítajte si aj:

Aká je normálna veľkosť vagíny?

Lekár James M.D. ďalej vysvetľuje: “Všetky ženy majú v pošve kvasinky a baktérie, ale pokiaľ sú v rovnováhe, všetko je v poriadku. Ak sa však zvýši počet kvasiniek, nastane problém. Teplo, vlhkosť a trenie – to všetko môže viesť k podráždeniu a k potenciálnym zmenám pH prostredia, čím sa zvyšuje množstvo kvasiniek a dochádza ku infekciám.“

Žena v nohavičkách Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to kvasinková infekcia?

Kvasinková infekcia patrí medzi veľmi časté príčiny podráždenia pošvy. Najčastejšie je sprevádzaná dráždivým, svrbivým výtokom – častokrát pripomínajúcim hrudkovitý biely tvaroh. Popri výtoku sa objavujú zapálené miesta na sliznici genitálu, ktoré sú opuchnuté, červené a môžu spôsobovať svrbenie a pálenie.

Ako sa tomu vyhnúť?

V prípade, že sa chystáte k jazeru alebo na kúpalisko a viete, že nebudete mať čas poriadne obschnúť tam dole, existujú dve riešenia. Lekár James M.D. hovorí, že v takomto prípade je lepšie zaobísť sa bez nohavičiek, poprípade si naschvál zbaliť len jednoduché šaty, vďaka ktorým bude vaša vagína zospodu „dýchať“ a vyhnete sa tak jej podráždeniu. Druhou možnosťou je zaobstarať si kvalitné bavlnené spodné prádlo, ktoré lepšie odparuje vlhkosť a pomáha pokožke dýchať.


Prečítajte si aj:

Aká je normálna veľkosť vagíny?