Najčastejšie tehotenské obavy. Vyhoďte ich z hlavy

Čakáte dieťa a okrem radosti vás z času na čas prepádavajú aj obavy? Je to celkom normálne, najmä ak ide o vaše prvé tehotenstvo. Viete, čoho sa budúce mamičky boja najviac a pritom vôbec nemusia?

Tehotná žena Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Opila som sa a nevedela som, že som tehotná

Nemajte obavy, ak ste vypili väčšie množstvo alkoholu v prvých dňoch od počatia, vaše dieťatko to nijako neohrozí. V tomto štádiu totiž plod ešte nie je prepojený s vami pupočníkovou šnúrou. Príroda to zase raz veľmi dobre vymyslela, lebo v prvých dňoch, kedy ženy ešte netušia, že sú tehotné, je plod vyživovaný zo svojho žĺtkového vaku, placenta sa totiž ešte len vyvíja.


Prečítajte si aj:

Ako by mala vyzerať starostlivosť o pokožku počas tehotenstva?

2. Udriem si brucho, dieťa bude poškodené

Je len veľmi malá pravdepodobnosť a musel by to byť skutočne veľmi silný úder alebo náraz, aby bolo vaše dieťatko ohrozené. Tehotenské brucho je práve naopak to najbezpečnejšie miesto pre vaše dieťatko. Plodová voda vynikajúco tlmí skákanie, štuchanie do brucha ako aj zvuk z vonkajšieho okolia.

3. Dieťatko bude poškodené

Na každej tehotenskej prehliadke ženy zvyknú tŕpnuť, či bude všetko okolo dieťatka v poriadku. Ak sa na to pozrieme štatisticky, tak by to tak malo naozaj byť. Až 97 % všetkých detí sa rodí úplne zdravých. Netrápte sa preto obavami zbytočne.

4. Čo ak porodím predčasne?

Ak budete dodržiavať všetky rady lekára, extrémne nepriberiete, budete sa zdravo stravovať, budete sa šetriť, tak nie je dôvod, aby ste rodili predčasne.

5. Šnúra omotaná okolo krku novorodenca

Vedeli ste, že až 25 % detí sa rodí s pupočnou šnúrou okolo krku? Je to pomerne častý jav a nemusí znamenať nevyhnutne tragédiu. Skúsený pôrodník vie tento stav zistiť ešte pred samotným pôrodom a vie si s ním aj poradiť.

6. Pôrod bude veľmi bolestivý

Áno, pôrod vášho dieťatka zrejme budete cítiť, no je to tak správne. Telo nám tým dáva najavo, čo sa s ním práve deje. Kontrakcie jednoducho treba cítiť, aby sme vedeli, čo práve robiť. No dnes už existujú mnohé metódy, ako sa vyhnúť bolesti a nechať pôrod na skúseného odborníka. Stačí sa zaujímať o epidurálnu anestézu, pomáha tiež správne dýchanie, o ktorom sa veľa dozviete práve na predpôrodných kurzoch.

7. Čo ak budem musieť rodiť cisárskym?

Takmer 35 % všetkých pôrodov vo vyspelých krajinách je vedených cisárskym rezom. Dôvodov je na to veľa – slabnúce ozvy plodu, ak sa placenta predčasne oddelí od steny maternice, no čoraz častejšie aj želanie rodičky rodiť práve touto metódou… Cisársky rez nie je žiadny strašiak a dnes už patrí k rutinným operáciám.


Prečítajte si aj:

Ako by mala vyzerať starostlivosť o pokožku počas tehotenstva?

Lussi_0

A co ak som si slabo udrela brusko a na druhy den ma to zacalo trocha aj boliet?? Stale sa babatku nic stat? Aj ked citim bolest v maternici pri pohybe??

alenka_radska

moje najvacsie strachy boli, ze nebudem moct vobec pocat.. predsalen cely zivot som mala problemy s hormonami a celkovo nie osm uplne zdrava. Nechavala som si porobit rozne vysetrenia na klinike v Repromede. nakoniec sa ukazalo, ze ziadne dedicne ochorenia ani nic podobne si nenesieme s manzelom :)) ale chapem, ze kazda nastavajuca mamicka sa velmi boji

Najčítanejšie články