Naučte sa pracovať so svojimi zmyslami a pomôžete si tak i pri chudnutí

Naučte sa pracovať s potrebami svojho tela a nebudete si musieť odopierať svoje obľúbené potraviny v prípade, že chcete schudnúť. Ako na to?

zmysly a chudnutie

Zdroj foto: Shutterstock.com

Dotyk

Pokožka je značným zdrojom potešenia, a dokonca aj pohladenie na ramene vyvoláva intenzívnu reakciu v mozgu. Užite si také drobnosti, ako sú napríklad slnečné lúče na vašej tvári či dotyk trávy na bosých nohách alebo masáž a uvidíte, že vaša nálada sa rapídne zlepší. Zlá nálada má totižto pri chudnutí zlý vplyv na stravovacie návyky, keď sme podráždení, častejšie siahneme po sladkostiach či fasfoodoch.

Chuť

Výskum ukazuje, že najväčšie potešenie pochádza z nezdravej kombinácie sladkého a tuku, ale takisto výživné potraviny môžu byť zdrojom radosti. Zaexperimentujte s rôznymi koreninami a bylinkami, skúšajte nové zeleniny, exotické chute a prísady a povýšte jedenie na gurmánsky zážitok. Uvidíte, že chudnutie nemusí byť len o jedení nudných a nevýrazných potravín.

Zrak

Vedci zistili, že estetický zážitok napríklad pri prezeraní umeleckých diel vyvoláva radosť. Takže návšteva galérií alebo objavenie nových štýlov môžu robiť s vašou psychikou divy a budete mať voľný čas vyplnený niečím iným ako myšlienkam na jedlo a stresom z váhy.

Aróma

Vôňa dokáže čiastočne prekryť ostatné podnety, ak je pre mozog lákavá. Nájdite si parfém alebo esenciálny olej, ktorý vás vystihuje a zbavte sa takto napríklad stresu. Vôňa opantá vaše zmysly a mozog nebude dávať taký výrazný impulz k tomu, aby ste sa napríklad zase najedli.

Hudba

Nielenže počúvanie hudby uvoľňuje hormón šťastia - dopamín v mozgu, ale dokonca len jej predvídanie môže podporiť jeho uvoľňovanie. A poznáte to, s hudbou ide všetko ľahšie aj chudnutie či športovanie.


Prečítajte si aj tento článok:

Aj chudnutie môže byť príjemné