Ako si pripraviť superpotravinu pemikán?

Supetrpotravina pemikán je plná zdravých bielkovín a sacharidov, ktoré vaše telo potrebuje. Pripravte si túto výživnú mäsovú dobrotu, ktorá sa nepokazí pri žiadnej teplote.

Pemikán Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to pemikán?

Pemikán je tradičné jedlo amerických indiánov, ktoré sa skladá z práškového sušeného mäsa zmiešaného so živočíšnym tukom a malým množstvom sušených plodov (zväčša jahôd). Je ľahko stráviteľné a s veľkým obsahom bielkovín a sacharidov. Pozitívne je aj to, že vydrží na akomkoľvek mieste akokoľvek dlhý čas bez toho, aby sa pokazilo.


Prečítajte si aj:

Najlepšie superpotraviny, ktoré vám pomôžu schudnúť

Ako si vyrobiť túto superpotravinu?

Potrebujete:

  • 4 šálky chudého mäsa (napríklad: jeleň, hovädzie mäso,...)
  • 3 šálky sušených čučoriedok (alebo iné sušené ovocie)
  • 2 šálky taveného tuku (napríklad: bravčová masť, hovädzí tuk alebo baraní tuk)
  • nesolené orechy alebo trochu medu (podľa chuti)

Postup:

  1. Nakrájajte mäso na tenké plátky, poukladajte ich na plech a pridajte na vrch soľ a korenie.
  2. Nastavte rúru na čo najnižšiu teplotu (okolo 150 stupňov), vložte plech s mäsom do vnútra a nechajte ho tam vyschnúť približne na 15 hodín.
  3. Dajte čučoriedky na panvicu a tiež ich poriadne vysušte.
  4. Vysušené mäso aj čučoriedky dajte do mixéra a spravte z nich doslova prášok.
  5. Dajte tuk/masť do hrnca a nechajte ho na miernom ohni, aby sa úplne roztopil. Mastné povlaky na povrchu dajte preč – napríklad aj lyžičkou – aby vám ostal čistý tuk.
  6. Nachystajte si väčšiu (najlepšie aj plytšiu) nádobu. Dajte do nej prášok z mäsa a čučoriedok a následne do zmesi nalievajte čistý tuk – pomaly, aby prášok stihol nasiaknuť.
  7. Hotovú zmes nechajte poriadne spevniť, následne si z nej môžete vytvarovať/vykrojiť rôzne kúsky a môžete jesť.

Prečítajte si aj:

Najlepšie superpotraviny, ktoré vám pomôžu schudnúť