Pre toto sa oplatí piť pivo

Máte radi pivo? Potom vás určite potešia nasledovné zdravotné benefity, ktoré ponúka. Nezabúdajte však na to, že aby ste z piva tieto výhody získali, treba ho piť s mierou.

zdravotné benefity piva

Zdroj foto: Shutterstock.com

Znižuje riziko srdcových ochorení

Viac ako 100 štúdií ukazuje, že umiernená konzumácia alkoholu znižuje riziko srdcového infarktu alebo úmrtia na kardiovaskulárne ochorenie o 25 až 40-percent.

Znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu

Umiernené pitie piva podľa vedcov takisto znižuje riziko prepuknutia cukrovky 2. typu, a to až o 30 percent.


Prečítajte si tiež:

Pivo vás ochráni pred infarktom a zlepší pamäť

Pôsobí preventívne proti osteoporóze

Štúdie zistili, že pivo, obzvlášť tmavé, má vysoké množstvo kremíka, čo prispieva k pevnejším kostiam a zdravému spojivovému tkanivu. Čiže tento nápoj bojuje aj proti osteoporóze.

Zabraňuje Alzheimerovej chorobe alebo demencii

Podľa vedcov, zlúčenina xanthohumol, nachádzajúca sa v chmeli, môže chrániť pred oxidačným stresom, a brániť tak začiatku demencii alebo úbytku kognitívnych funkcií.

Znižuje hladinu cholesterolu

Mierna konzumácia piva môže zvýšiť zdravý cholesterol HDL, najvýraznejšie u žien. No odporúča sa nie viac ako jedno pivo denne pre ženy a jedno až dve pre mužov.

Zabraňuje tvorbe obličkových kameňov

Vedci zistili, že pitie piva má vplyv aj na toto ochorenie. Jedno pivo denne vám zníži riziko vzniku obličkových kameňov približne o 40 percent.

Bojuje proti rakovine

Vedci zistili, že xanthohumol v chmeli môže blokovať nadmernú tvorbu hormónov testosterónu a estrogénu, a tým znížiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny prostaty u mužov a rakovina prsníka u žien. Preto zložku xanthohumol vedci považujú za potenciálne liečivo proti rakovine.

Dajte si ho po cvičení ako odmenu

V druhej polovici náročného behu, bicyklovania, alebo posilňovania, môže byť myšlienka na vychladené pivo vašou motiváciou. Určite takmer každý športovec potvrdí, že nič po takejto „makačke“ lepšie nechutí a neosvieži ako práve zlatistý mok.


Prečítajte si aj tento článok:

Pivo vás ochráni pred infarktom a zlepší pamäť