Milujem španielsku kuchyňu, napríklad takú paellu marisco a tortillu, keďže som už párkrát Španielsko navštívila, vrátane Kanárskych ostrovov.
Španielska kuchyňa
Zdroj: Shutterstock.com
Tak, ako mnoho iných krajín, ani Španielsko nemá typickú kuchyňu, i keď sú niektoré jedlá pre ňu viac-menej príznačné. Skôr zvykneme hovoriť o regionálnych kuchyniach, ako je andalúzska, katalánska či kastílska kuchyňa.
Ingrediencie
Pre prípravu receptov je typická fazuľa, paradajky, paprika, najmä červená a žltá. Španieli nešetria olivovým olejom a jedlá pripravujú veľmi pikantné, korenisté. Často používajú muškátový oriešok, muškátový kvet a pomerne veľa škorice. V španielskej kuchyni sú obľúbené aj bylinky: oregano, majorán, tymian, mäta pieporná, kôpor, estragón, šalvia, rozmarín, yzop a šafran. Bazalka sa používa oproti talianskej a francúzskej kuchyni oveľa menej. Naproti tomu v španielskej kuchyni nájdeme veľa štipľavých papričiek, kajenské korenie, u nás známe aj ako chilli korenie, tiež veľa cibule a cesnaku.
Typické jedlá
Ako prechádzame krajinou, môžeme si všimnúť, že kým na severe je typickým jedlom hovädzie mäso a zemiaky, v strede krajiny je to cícer a baranina a na juhu krajiny bravčové mäso a ryža. V prímorských oblastiach je na stole veľa rýb a morských živočíchov.
Pre španielsku kuchyňu sú typické jedlá „ z jedného hrnca“. Medzi najznámejšie špeciality patrí paella - pikantná zmes z rôznych druhov mäsa, zeleniny, ryže a pre nás trochu nezvyčajná studená polievka gazpacho zo surovej zeleniny, ktorá je príjemným osviežením počas horúcich letných dní. Národným jedlom je aj tortilla - pečená placka zo zemiakov, vajec a cibule.
Pozrite si tiež:
Obľúbeným rýchlym občerstvením, napríklad k vínu, sú tapas - jednohubky s olivami, klobásou, zeleninou alebo so syrom. Katalánci sú pyšní na pan con tomate - opečené bagety potreté cesnakom a prekrojenou paradajkou, pokvapkané olivovým olejom, dochutené soľou a korením.
Zdroj: Shutterstock.com
Múčniky
Múčniky robia veľmi sladké, pripisuje sa im arabský vplyv. Kandizujú takmer všetko ovocie. Typické sú turróny, pripravujú sa najmä na sviatky, z medu, cukru, vaječných bielkov, s kandizovaným ovocím, píniovými orieškami, lieskovými orechmi a mandľami. Typickou španielskou špecialitou sú churros – sladké langoše s čokoládou.
Nápoje
Španieli si tiež potrpia na dobré nápoje. Známa je varená čokoláda s mliekom podávaná v malých šálkach a ochutená škoricou. Nemožno nespomenúť slávnu grenadinu, nápoj z červených granátoch jabĺk. Servíruje sa vo vysokých pohároch zriedená vodou. Obľúbené sú aj kvalitné španielske vína. Máme čo spoznávať.
Pozrite si v galérii, ako vyzerajú niektoré španielske pochúťky:
Tak, ako mnoho iných krajín, ani Španielsko nemá typickú kuchyňu, i keď sú niektoré jedlá pre ňu viac-menej typické. Skôr zvykneme hovoriť o regionálnych kuchyniach, ako je andalúzska, katalánska či kastílska kuchyňa.
Ingrediencie
Pre prípravu receptov je typická fazuľa, paradajky, paprika, najmä červená a žltá. Španieli nešetria olivovým olejom a jedla pripravujú hodne pikantné, korenisté. Často používajú muškátový oriešok, muškátový kvet a pomerne veľa škorice. Pre španielsku kuchyňu sú typické aj bylinky: oregano, majorán, tymian, mäta pieporná, kôpor, estragón, šalvia, rozmarín, yzop a šafran. Bazalka sa používa oproti talianskej a francúzskej kuchyni oveľa menej. Naproti tomu v španielskej kuchyni sa používa veľa štipľavých papričiek, kajenské korenie, u nás známe aj ako chilli korenie a tiež veľa cibule a cesnaku.
Talianska kuchyňa
Typické jedlá
Ako prechádzame krajinou môžeme si všimnúť, že kým na severe je typickým jedlom hovädzie mäso a zemiaky, v strede krajiny je to cícer a baranina a na juhu krajiny bravčové mäso a ryža. V prímorských oblastiach je na stole veľa rýb a morských živočíchov.
Pre španielsku kuchyňu sú typické jedlá „ z jedného hrnca“. Medzi najznámejšie špeciality patrí paella - pikantná zmes z rôznych druhov mäsa, zeleniny, ryže a pre nás trochu nezvyčajná studená polievka gazpacho zo surovej zeleniny, ktorá je príjemným osviežením počas horúcich letných dní. Národným jedlom je aj tortilla - pečená placka zo zemiakov, vajec a cibule. Obľúbeným rýchlym občerstvením napríklad k vínu sú tapas - jednohubky s olivami, klobásou, zeleninou alebo so syrom. Katalánci sú pyšní na pan con tomate - opečené bagety potreté cesnakom a prekrojenou paradajkou, pokvapkané olivovým olejom, dochutené soľou a korením.
Múčniky
Múčniky pripravujú veľmi sladké, pripisuje sa im arabský vplyv. Kandizujú takmer všetko ovocie. Typické sú turróny, pripravujú sa najmä na sviatky, z medu, cukru, vaječných bielkov, s kandizovaným ovocím, píniovými orieškami, lieskovými orechmi a mandľami. Typickou španielskou špecialitou sú churros – sladké langoše s čokoládou.
Nápoje
Španieli si tiež potrpia na dobré nápoje. Známa je varená čokoláda s mliekom podávaná v malých šálkach a ochutená škoricou. Nemožno nespomenúť slávnu grenadinu, nápoj z červených granátoch jabĺk. Servíruje sa vo vysokých pohároch zriedená vodou. Obľúbené sú aj kvalitné španielske vína. Máme čo spoznávať.
Nemusíme mechanicky prijímať názory iných, môžeme si ich overiť a hodnotiť. Ktosi raz povedal, že aby sme boli spokojní, potrebujeme sa baviť, hrať a smiať sa. Ak sa varenie a pečenie stane našou záľubou máme všetko v jednom a môžeme si pri tom vytvoriť príjemnú rodinnú atmosféru.