Ako si vyrobiť ghee maslo?

Maslo ghee (ghí) je zložené takmer len z nasýtených tukov a je bohatým zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Tu je jednoduchý návod ako si ho vyrobiť aj v pohodlí domova.

Ghee maslo Zdroj foto: Shutterstock.com

Čím je výnimočné maslo ghee?

Obsahuje širokú škálu zdravých tukov (mastných kyselín), ktoré sú veľmi užitočné pre naše telo a spracovávajú sa do formy energie. Omega-3 mastné kyseliny tiež pomáhajú znižovať hladinu nezdravého cholesterolu a zabezpečovať zdravé fungovanie srdca. Maslo ghee obsahuje i kyselinu maslovú, u ktorej bolo preukázané, že má pozitívny vplyv na celkový organizmus. Jeden nedávno vykonaný výskum ukázal, že dokáže znižovať zápaly v niektorých častiach tela – najmä v gastrointestinálnom trakte (ústa, hltan, pažerák a žalúdok).


Prečítajte si aj:

Maslo ghee je plné zdravých tukov a vitamínov

Takto si môžete urobiť vlastné ghee maslo

Potrebujete:

  • obyčajné pasterizované maslo (nie slané)
  • panvica
  • gáza / plátno na precedenie
  • zaváraninový pohár (alebo iný uzatvárateľný sklenený pohár)

Postup:

  1. Dajte maslo do panvice a varte ho na miernom ohni, aby sa roztopilo.
  2. Keď sa začne maslo roztápať – je to sprevádzané bublaním, stíšte oheň na minimum.
  3. Keď prestane bublanie, vypnite sporák.
  4. V panvici následne uvidíte zlatú/ žltú tekutinu, na ktorej vrchu budú plávať akoby biele mastné povlaky.
  5. Vezmite si zaváraninový pohár, cez jeho otvor prehoďte gázu (aby zachytila mastnotu) a danú tekutinu v panvici vlejte do pohára.
  6. Pohár uzatvorte a dajte ho do chladničky na 24 hodín. A hotovo! Máte zdravé maslo ghee.

Pre ľahšiu prípravu si môžete pozrieť aj tento video návod:


Prečítajte si aj:

Maslo ghee je plné zdravých tukov a vitamínov