Ako si vyrobiť ghee maslo?
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čím je výnimočné maslo ghee?
Obsahuje širokú škálu zdravých tukov (mastných kyselín), ktoré sú veľmi užitočné pre naše telo a spracovávajú sa do formy energie. Omega-3 mastné kyseliny tiež pomáhajú znižovať hladinu nezdravého cholesterolu a zabezpečovať zdravé fungovanie srdca. Maslo ghee obsahuje i kyselinu maslovú, u ktorej bolo preukázané, že má pozitívny vplyv na celkový organizmus. Jeden nedávno vykonaný výskum ukázal, že dokáže znižovať zápaly v niektorých častiach tela – najmä v gastrointestinálnom trakte (ústa, hltan, pažerák a žalúdok).
Prečítajte si aj:
Maslo ghee je plné zdravých tukov a vitamínov
Takto si môžete urobiť vlastné ghee maslo
Potrebujete:
- obyčajné pasterizované maslo (nie slané)
- panvica
- gáza / plátno na precedenie
- zaváraninový pohár (alebo iný uzatvárateľný sklenený pohár)
Postup:
- Dajte maslo do panvice a varte ho na miernom ohni, aby sa roztopilo.
- Keď sa začne maslo roztápať – je to sprevádzané bublaním, stíšte oheň na minimum.
- Keď prestane bublanie, vypnite sporák.
- V panvici následne uvidíte zlatú/ žltú tekutinu, na ktorej vrchu budú plávať akoby biele mastné povlaky.
- Vezmite si zaváraninový pohár, cez jeho otvor prehoďte gázu (aby zachytila mastnotu) a danú tekutinu v panvici vlejte do pohára.
- Pohár uzatvorte a dajte ho do chladničky na 24 hodín. A hotovo! Máte zdravé maslo ghee.
Pre ľahšiu prípravu si môžete pozrieť aj tento video návod:
Prečítajte si aj: