Pracovný stôl - čo áno a čo nie

Aký by mal byť pracovný stôl v kancelárii, čo je na ňom vhodné mať a čo pôsobí rušivo. Presvedčite sa, či sa týmito zásadami riadite v práci aj vy.

pracovny_stol_neporiadok Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako by mal vyzerať ideálny pracovný stôl?

Pracovný stôl musí byť predovšetkým z pevného materiálu s rozmermi pracovnej dosky približne 120 a 80 centimetrov. Záleží aj na výške pracovnej dosky a tiež na pracovnej ploche, by ste nekrivili chrbát. Pri pohodlnom a rovnom sede by uhol, ktorý zvierajú vaše paže a predlaktia, mal byť ideálne 90 stupňov. Podporné dosky by vám nemali nijako prekážať v pohybe. Na nohy by ste mali mať vyhradený priestor s výškou 60 centimetrov a šírkou aj hĺbkou 50 centimetrov. Počítačový monitor by ste mali mať aspoň 60 centimetrov od očí.

Čo na pracovný stôl patrí a čo nie?

Jednorázové utierky

Jednorázové utierky na ruky by mali byť základnou kancelárskou výbavou každého pracovného stola. Pretože na tomto mieste sa nachádza veľmi veľa baktérií, či už na klávesnici alebo na myši.

Fotografie a inšpiratívne predmety

Fotografia, ku ktorej máte vzťah, dokáže navodiť príjemné pocity a redukovať tak stres. Okrem fotky si na stôl môžete položiť i veci z vášho súkromia. No príliš preplnený pracovný priestor pôsobí rušivo a vy sa budete ťažšie sústrediť. Zaveďte preto pravidlo maximálne troch inšpiratívnych doplnkov na pracovnom stole.


Prečítajte si tiež:

Nezdravé sedenie v práci a jeho riziká

Kúsok prírody

Majte na pracovnom stole aj kúsok zelene, aby ste do ruchu povinností vniesli trocha relaxu. Rastliny upokojujú a podnecujú nápaditosť. No neumiestňujte ich na malý priestor príliš veľa a dajte prednosť zeleným listom pred kaktusmi, ktoré môžu mať presne opačný efekt.

Zázračné kamene

Ak ste alternatívne orientovaní, umiestnite si na pracovný stôl neupravovaný kremeň, ktorý má schopnosť odčerpať negatívnu energiu kolegov či klientov, alebo krištáľovú pyramídu na pohltenie žiarenia z počítača či soľnú lampu, zlepšujúcu ovzdušie v kancelárii.

Na farbe záleží

V pracovnom prostredí sa najviac odporúča zelená farba. Skúste sa touto farbou obklopiť i na pracovnom stole. Vynikajúco totižto podporuje kreatívne myslenie a upokojuje. Na druhej strane sa určite vyhnite červenej, ktorá pri práci pôsobí negatívne, rušivo a potláča analytické myslenie.

Dostatok svetla

Nie každý má možnosť sedieť pri okne, no snažte sa aspoň, aby k vám preniklo čo najviac denného svetla. Bolo dokázané, že vďaka nemu má človek viac energie na prácu. Ak sedávate na tmavšom mieste kancelárie, vyriešte tento nedostatok stolnou lampou. Pretože svetlo podporuje socializáciu, komunikáciu s okolím a analytické myslenie.

Jedlo nie

Zásadu nemať jedlo a nejesť pri vašom pracovnom stole by ste mali dodržiavať, nielen preto, že si ušpiníte klávesnicu, no navyše pri takomto jedení zostanete v napätí a nebude vám ani dobre tráviť. Okrem toho je dokázané, že zjete viac, než keby ste sa plne sústredili len na jedenie. Radšej si teda doprajte polhodinovú prestávku, aby ste sa v pokoji najedli v reštaurácii či v kuchynke.


Prečítajte si aj tento článok:

Nezdravé sedenie v práci a jeho riziká