Ako na najčastejšie zdravotné problémy detí prírodnou liečbou?

Mnoho vitamínov, minerálov a liečivých látok, ktoré často draho kupujete v lekárňach, môžete nahradiť obyčajnými bylinkami, ktoré možno rastú práve priamo pod vaším oknom alebo na najbližšej lúke. Vydajte sa preto spolu s nami za tajomstvom byliniek, povieme vám, ako na to.

liečenie detí bylinkami

Zdroj foto. Shutterstock.com

Človek je svojou existenciou chtiac či nechtiac viazaný na rastlinnú ríšu. Flóra podmieňuje dýchateľnú atmosféru, tak, že pri fotosyntéze utvára organické zlúčeniny, ktoré priamo alebo nepriamo ľudstvo živia. Okrem iného však rastliny napomáhajú liečbe chorôb a poranení. Liečba rastlinami je pravdepodobne taká stará ako ľudstvo samo. Choroby sa liečili prvotne inštinktívne z divo rastúcich druhov a až neskôr sa začali pestovať. Liečba rastlinami sa tak stala zdrojom prírodného liečiteľstva, až sa postupne zľudovela.

Je známe veľké množstvo bylín, ktoré napomáhajú v liečbe rôznych ochorení. Bez ohľadu na vekovú hranicu sa dokážete vhodne zvolenými rastlinkami vyliečiť z ľahkých, ale i závažnejších chorôb. Vyskúšajte namiesto syntetických liekov siahnuť po daroch z prírody. Práve detský organizmus veľmi dobre a rýchlo zareaguje na správne zvolenú liečbu rastlinnými preparátmi.

Prechladnutie

Jar, jeseň, zima. Sú to obdobia, ktoré prajú rôznym chorobám. Počasie dáva zabrať imunite. Doprajte deťom to, čo potrebujú pre svoje zdravie.

Čaj

Ako prevencia predchádzania nachladnutia je dobré zvýšiť príjem vitamínu C. Vysoký obsah vitamínu C majú šípky. Pite čaj so šípok denne. Pripravíte ho v pomere 1 polievkovej lyžice sušených šípok (rozdrvte ich v mažiari) a 300 ml vriacej vody. Nechajte prikryté lúhovať 10 minút. Pite teplé aj niekoľkokrát denne dlhodobo. Vhodné aj pre deti od 2 týždňov.

Nasledujúca čajová zmes je rovnako účinná na prvé príznaky prechladnutia. Zmiešajte po 30 g z každej bylinky, harmanček, kvet lipy a tymián. 1 polievkovú lyžicu tejto bylinnej zmesi zalejte štvrť litrom prevarenej horúcej vody, nechajte prikryté lúhovať po dobu 10 minút. Môžete pre vaše ratolesti takýto čajík ochutiť medom v prípade, ak by im čistý príliš nechutil.


Prečítajte si tiež:

Domáca prírodná lekárnička pre deti

Kašeľ, chrípka, nádcha

Táto jednoduchá zázračná bylinná zmes vaše telo uzdraví.

Čaj

Zmiešajte 1 čajovú lyžičku z byliniek - badián drvený, klinčeky, škorica celá, aníz s 300 ml vriacej vody. Zalejte zmes bylín a prikryte. Nechajte lúhovať 10 minút. Pite 2-krát denne po dobu 7 dní. Vhodné aj pre malé deti, piť však po dúškoch v priebehu dňa po dobu 7 dní.

Zápaly ústnej dutiny

Kloktať

Vyskúšajte kloktať odvar z majoránky niekoľkokrát denne. Do 1/2 litra vody dajte 1 polievkovú lyžicu bylinky. Taktiež dobre účinkuje odvar zo šalvie alebo tymiánu. Vhodné pre deti od 3 rokov.

Vytierať

Pre menšie detičky je vhodné namočiť do odvaru s troškou jedlej sódy gázu a povytierať ním oblasť ďasien, vnútorných strán líc a jazyk.

Teplota

Ak je teplota len do 37,5-38 stupňa Celzia, zvyšujte potivosť. Do 38,5 stupňa Celzia by sa teplota nemala znižovať. Telo dokáže zabojovať, preto sa teplota tela zvýši, keď sa niečo deje v organizme, čo sa bežne diať nemá.

Čaj

Ak ste vylúčili všetky možnosti závažnosti, môžete pripraviť odvar v rovnakej dávke z bylín kvetov lipy, kvetov bazy a materinej dúšky v pomere 1 polievková lyžica zmesi bylín a 300 ml vody. Takýto čaj nechajte lúhovať aj 10 minút. Lipa postupom času pustí jemný sliz, ktorý pôsobí na zníženie teploty. Materina dúška bojuje proti baktériám a vírusom. Takýto čaj podávajte po dúškoch a vždy príjemne teplý. Počas 48 hodín sa teplota tela normalizuje.

Bolesti bruška

Niektoré mamička si prejdú obdobie po narodení svojho vytúženého bábätka ťažkými chvíľami sprevádzanými urputným nárekom bábätka. Príčinou môže byť bolesť bruška. Tým, že v maternici počas vývinu dieťa dostávalo výživu placentou, jeho tráviaci trakt sa musí po narodení prispôsobiť zmenám v stravovaní. Niektorým detičkám však toto obdobie zmien prináša nepríjemné ťažkosti.

Čaj

Zmierniť takéto nepríjemné bolesti môžete čajom z medovky lekárskej. Ak kojíte, vypite pohár takéhoto čaju vždy pred kojením asi 3-4 hodiny. Medovka má upokojujúce účinky, uvoľňuje spazmus a navodí príjemný spánok. Pite ho denne aj dlhodobo. Ak nekojíte, ponúknite ho dieťaťu vždy pol hodinu pred kojením.

Sirup

Ďalším tipom na boľavé bruško je sirup z anýzu, bazalky, feniklu a ibišteka lekárskeho. Pripravíte ho tak, že z každej suroviny dáte 1 polievkovú lyžicu do hrnca, kde pridáte 250 ml vody a 2 polievkové lyžice trstinového cukru, fruktózy alebo xylitu (brezový cukor). Priveďte zmes do varu, potom teplotu stlmte na najnižšiu, občas premiešajte. Vznikne vám tmavý tekutejší sirup asi po štvrť hodine slabulinkého varenia. Hrniec prikryte pokrievkou a nechajte zarytú zmes úplne vychladnúť.

Po vyhladnutí zmes preceďte do čistej sklenenej nádoby (napríklad zaváraninový pohár). **Zmes sirupu zrieďte - 1 polievková lyžica sirupu s 1 dcl vody alebo medovkového čaju. Táto zmes je vhodná pre deti od 6 mesiacov vyššie. Ak kojíte, sirup si zamiešajte a vypite vždy 3-4 hodiny pred kojením v riedení - 2 polievkové lyžice sirupu s 200 ml vody.

Kúpeľ

Kúpeľ na boľavé bruško. Teplý kúpeľ má zázračné účinky na uvoľnenie spazmusu. Uvarte si odvar z čistca rovného v pomere 500 ml vody na 2 polievkové lyžice byliny. Pridajte 2 polievkové lyžice medu a 2 polievkové lyžice čistej morskej alebo himalájskej soli. Tento odvar so zmesou vylejte do vane s pripravenou vodou na kúpanie. Teplota vody môže mať 38 stupňov Celzia. Ponorte seba alebo dieťa do kúpeľa až po krk. Urobte dychové cvičenia s hlbokým nádychom do brucha a dlhým výdychom cez ústa. Ak ide o malé dieťa, držte ho vo vode tak, aby jeho telo bolo úplne uvoľnené akoby samé plávalo vo vode. Môžete pohýbať do strán, aby sa dieťaťu časť od spodu hrudníka až po končeky prstov hýbala akoby sama tlakom vody.

Zapareninky

Bábätká často mávajú zapareninky v oblasti plienok. Podráždená pokožka môže vyvolať až bolestivosť v poranenej oblasti.

Olejček

Ošetrovať môžete výbornou bylinkou skorocelom. Vyrobte si olejový macerát, ktorý pri každom prebaľovaní môžete aplikovať na čistú pokožku v oblasti poranenej pokožky. Začervenanie sa stiahne už do 48 hodín. Vyrobíte si ho do sklenenej uzatváracej nádoby (napríklad zaváraninová fľaša) nasypanej až po vrch sušenými listami skorocelu (kúpite v lekárni) a zaliatím až po hrdlo olejom (napríklad olivovým). Necháte v izbovej teplote macerovať za občasného pretrepávania po dobu 3-4 týždňov. Následne cez jemné sitko a gázu prefiltrujete olej. Uskladňujte v chlade po dobu 6 mesiacov.

Prerezávanie zubov

Časté bolestivé s plačom sprevádzané prvé prerezávanie zúbkov sa dá zmierniť rôznymi spôsobmi. Už staré mamy vedeli, ako na to.

Potieranie

Pripravte si borievkový olej, ktorý si jednoducho namiešate aj sami. 10 drvených (v mažiari) bobulí borievky nechajte vylúhovať 30 dní v jedlom oleji (napríklad v olivovom) 50 ml. Na gázičku naneste tento olej a priložte na boľavé ďasno a jemne oblasť premasírujte.

Nasledujúcu variantu môžete vyskúšať tiež. 10 bobulí borievky nechajte 30 dní vylúhovať v 50 ml bieleho kvalitného vína (dbajte na to, aby nebolo veľmi sladké, skôr kyslasté). Vínnou zmesou potrite problematické partie ďasien 3-5 krát denne.

Odreniny, škrabance

Pri malom rozsahu odrenín, škrabancov, bodnutia od hmyzu môžete aplikovať na dezinfekciu nasledovnú tinktúru a potom hojivú mastičku.

Potieranie

Tinktúru si pripravíte tak, že do 100 ml alkoholu 60% (kúpite v lekárni) vsypete 100g sušených bylín (nechtík, skorocel, mäta, šalvia, levanduľa). Uzavriete nádobu a necháte byliny lúhovať 2 týždne pri izbovej teplote. Potom scedíte cez husté sitko a gázu do sklenenej nádoby s uzatváraním (napríklad zaváraninový pohár). Takáto tinktúra vám vydrží rok. Aplikujte ako dezinfekciu na poranené miesta pokožky.

Potom môžete aplikovať nasledovnú krémovú zmes, na hojenie malých poranení pokožky.

Mastičku si pripravíte do 250 g rastlinného oleja (napríklad olivový), ktorý nahrejte vo vodnom kúpeli spolu s 50 g včelieho vosku, až kým sa vosk úplne roztopí. Do horúcej zmesi oleja vnorte dve kopcovité lyžice sušeného nechtíka lekárskeho, listov skorocelu, sušeného rozmarínu, sušenej levandule. Zamiešajte a nechajte vychladnúť. Zmes uzavrite do sklenej nádoby (napríklad zaváraninový pohár) a uskladnite na tmavom teplom mieste po dobu 1 týždňa.

Potom zmes opäť nahrejte vo vodnom kúpeli, iba do tej miery, aby sa opäť skvapalnila a preceďte cez husté sitko a gázu. Číru zmes bylinnej mastičky ešte za tekutého stavu zlejte do nádoby na uskladnenie (napríklad kozmetický kelímok). Bylinnú masťovú zmes uskladňujte v chlade a tme po dobu 4-6 mesiacov. Vždy aplikujte na poranené miesta, ktoré ste už predtým dôkladne vydezinfikovali napríklad vyššie odporúčanou tinktúrou.

Upozornenie:

Pre deti používajte nasledujúce riedenie bylín v čajových odvaroch: Pre bábätká a deti do 3 rokov vypočítate dávku nasledovne. Váhu dieťaťa (v gramoch) vydelíte 150, získate dávku neriedeného bylinného odvaru v ml, ktorú môže vaše dieťa za 1 deň vypiť. Obsah, ktorý ste dostali výpočtom môžete riediť v pomere výsledok:2 dl vody. Vo vyššom veku už riediť nemusíte.


Prečítajte si aj tento článok:

Domáca prírodná lekárnička pre deti