Endokrinná sústava

Žľazy s vnútorným vylučovaním sú zodpovedné za reguláciu funkcií organizmu pomocou hormónov, ktoré sa v nich tvoria. Hormóny sa zo žliaz uvoľňujú do krvi, ktorou sa dostávajú k cieľovým orgánom, kde pôsobia.

endokrinná sústava

Zdroj foto: Shutterstock.com

K endorkinnej sústave alebo k žľazám s vnútorným vylučovaním patria:

  • hypofýza

  • epifýza

  • štítna žľaza

  • prištítne telieska

  • pankreas

  • nadoblička

  • vaječníky

  • semenníky

  • placenta

Hypofýza

Táto malá žľaza sa nachádza v mozgu. Produkuje hormóny, ktoré ovplyvňujú činnosť ďalších žliaz s vnútornou sekréciou. Somatotropný hormón je zodpovedný za rast organizmu pred dosiahnutím puberty, jeho nadbytok v dospelosti spôsobuje nerovnomerný rast častí tela. Adrenokortikotropný hormón ovplyvňuje sekréciu hormónov nadobličiek, pri jeho nadprodukcii je prítomná zvýšená pigmentácia kože. Prolaktín je hormón zodpovedný za tvorbu mlieka v popôrodnom období, jeho zvýšená hladina mimo tehotenstva a dojčenia spôsobuje poruchu menštruačného cyklu a u mužov stratu [libida][1] alebo neplodnosť. Tyrotropný hormón reguluje správnu funkciu štítnej žľazy. Luteinizačný a folikulostimulačný hormón regulujú funkciu pohlavných žliaz. Antidueretický hormón má vplyv na vylučovaciu schopnosť obličiek. Oxytocín je hormón, ktorý podporuje sťahy hladkej svaloviny počas pôrodu a kojenia.

Epifýza

Má vplyv na funkciu hypofýzy, pankreas, prištítne žľazy a pohlavné žľazy. Nachádza sa v mozgu a váži približne 12mg. Jej aktivita je ovplyvnená striedaním dňa a noci.

Štítna žľaza

Nachádza sa v prednej časti krku a skladá sa z dvoch lalokov a jej hmotnosť je okolo 20g. Štítna žľaza syntetizuje pod kontrolou hypotalamu hormóny tyroxín a trijódtyronín. U detí majú tieto hormóny vplyv na normálny vývin nervovej sústavy, u dospelých majú vplyv na metabolizmus organizmu. Štítna žľaza produkuje aj hormón kalcitonín, ktorý ovplyvňuje hladinu vápnika v krvi a pôsobí opačne ako paratohormón.

Prištítne telieska

Sú to 4 malé telieska nachádzajúce sa vzadu na štítnej žľaze. Prištítne telieska produkujú paratohormón, ktorý má úlohu v regulácii hladín vápnika a fosforu v organizme a tým ovplyvňujú tvrdosť kostí.

Pankreas

Pankreas produkuje hormóny glukagón, inzulín a iné. Tieto hormóny majú vplyv na hladinu cukru v krvi. Nedostatok inzulínu spôsobuje cukrovku.

Nadobličky

Nadobličky sú párový orgán uložený na obličkách a vážia okolo 5-7 gramov. Hormóny, ktoré sa tvoria v nadobličkách, majú vplyv na tvorbu cukrov z bielkovín, imunitu a hojenie rán, zadržovanie a vylučovanie vody, reakciu na stres a mnohé iné.

Vaječníky

Vo vaječníkoch sa tvoria estrogény a progesterón, ktoré menia svoju koncentráciu v priebehu menštruačného cyklu, a tým podporujú uvoľnenie zrelého vajíčka až jeho uhniezdenie po oplodnení alebo menštruačné krvácanie v prípade neotehotnenia. Estrogény sú dôležité na rast prsníkovej žľazy a zmeny na maternici a sliznici pošvy počas menštruačného cyklu. Progesterón je hormón, ktorý podporuje rast maternicovej sliznice po menštruácii. Počas tehotenstva zastavuje menštruačný cyklus a podporuje vývoj mliečnej žľazy.

Čo ak dôjde k takémuto problému?

Cysta na vaječníku

Semenníky

V semeníkoch sa tvorí mužský pohlavný hormónu testosterón. Tento hormón má vplyv na tvorbu spermií a je zodpovedný za vývin pohlavných orgánov, sekundárnych pohlavných znakov, ako rast svalovej hmoty a ochlpenie.

Placenta

Placenta produkuje choriogonadotropín, je zodpovedný za udržanie tehotnosti a jeho detekcia je podstatou tehotenského testu. Placenta tvorí aj estrogény, ktoré stimulujú rast svalovej hmoty maternice a progesterón, ktorý zabraňuje predčasnému pôrodu tlmením svalových kontrakcií maternice a inhibuje aj dozrievanie ďalších vajíčok.

Literatúra:

JAVORKA K. a kol. 2006. Lekárska fyziológia. Druhé vydanie. Martin: Vydavateľstvo Osveta, 2006. ISBN 80-8063-231-6, s.391-419

MRÁZ P. a kol. 2006, Anatómia ľudského tela 2. Bratislava: Slovak Academic Press,2006. ISBN: 8089104967, s.325-343


Čo ak sa dostaví takýto problém so žľazou?

Cysta na vaječníku