Metóda varenia sous vide

Existuje mnoho metód a štýlov varenia, ale čoraz väčšej popularite sa teší metóda varenia s názvom sous vide. Prečo by ste ju mali vyskúšať?

Varenie sous vide Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to metóda sous vide?

„Sous vide“ je francúzsky výraz, ktorý do doslovného prekladu znamená „vo vákuu“. Táto metóda spočíva v tom, že suroviny sa uložia do vákuových vreciek, z ktorých je pomocou prístrojov na vákuové balenie odsatý vzduch. Vákuové vrecká sa potom vložia do vodného kúpeľa, v ktorom sa udržiava teplota v rozmedzí od 55°C až 95°C pomocou špeciálneho prístroja s nastaviteľnou teplotou a dĺžkou varenia (podľa druhu suroviny). Tepelná úprava v tomto prípade trvá omnoho dlhšie, pokojne aj niekoľko hodín.

Ide o špeciálnu techniku, ktorá sa najčastejšie používa v reštauráciách, ale v súčasnosti ju možno aplikovať už aj v domácom prostredí – je tu možnosť kúpiť si v obchode všetky potrebné prístroje na prípravu.

Mnohí kuchári pokladajú varenie touto metódou za veľmi precízne varenie, pri ktorom možno pripraviť jedlo na dokonalej úrovni.


Prečítajte si aj:

Prečo sa oplatí vyskúšať stredomorskú stravu?

Aké sú výhody varenia sous vide?

Najväčším prínosom tejto metódy varenia je jej schopnosť pripraviť dokonalé jedlo bez veľkej námahy. Môžete zabudnúť na prevarenú rybu, gumové kuracie mäso alebo žuvací steak. Varenie bez kyslíka, ako je to v tomto prípade, zabezpečuje, že si suroviny a varené potraviny ponechajú všetky výživné látky, ktoré obsahujú. Mäso zostáva šťavnaté a pokrmy si zachovávajú svoju hmotnosť, typickú chuť a farbu. Ak nie je surovina už ďalej upravovaná, takto pripravená spĺňa aj prísnu diétnu životosprávu.

Čo všetko sa dá týmto spôsobom pripraviť?

Metódou sous vide môžete pripraviť všetky druhy mäsa (od rýb, cez hydinu a hovädzinu) a zeleninu, ktorá však potrebuje na prípravu vyššiu teplotu. Napríklad mrkvu, zeler alebo petržlen treba variť až pri teplote 80°C a ich príprava trvá 30 a viac minút.

Mäso vo vrecku Zdroj foto: Shutterstock.com

Chcete vyskúšať varenie štýlom sous vide? Vyskúšajte si tak pripraviť netradičnú syrovú krupicu

Ingrediencie (pre 4 porcie):

  • 1 šálka krupice
  • 1 šálka smotany (250 ml)
  • 3 šálky vývaru (750 ml)
  • 2 polievkové lyžice masla (28 g)
  • strúhaný syr (112 gramov)

Postup: Prvým krokom je zohriať vodu na 82°C. Nachystajte si misku, do ktorej nasypte krupicu, pridajte smotanu a vývar a poriadne pomiešajte, aby vám tam neostali žiadne hrudky. Maslo pokrájajte na malé kúsky a tiež ho pridajte do zmesi s krupicou. Celkovú hotovú zmes dajte do uzatvárateľného plastického vrecúška (musíte z neho odsať aj vzduch) a ponorte do hrnca s horúcou vodou. Varte 2 až 3 hodiny až budete vidieť, že je krupica v požadovanej hustote. Môžete podávať.

Dobrá rada na koniec: Ak by ste sa rozhodli, že chcete túto metódu varenia používať doma častejšie, stojí za to popremýšľať o zaobstaraní špeciálnych vákuových vreciek a prístroja na zohrievanie vody s časovačom.


Prečítajte si aj:

Prečo sa oplatí vyskúšať stredomorskú stravu?

Kovalickova

najlepšie sú podľa mojich skúseností nože z damaškovej ocele ... ja používam japonské z dellinger-u ... sú síce trošku drahšie, ale sú perfektné do ruky a sú ostré a tupia sa naozaj ťažko

bianca.pp

tiež si teraz zariaďujem kuchynu a kupila som si nove nože Yaxell, len som si k nim zabudla kupiť nejaky stojan. Konečne si budem moct nakrajat maso a nerozčuľovat sa pri tom